Megeszi az infláció a magyar nyugdíjakat, rendkívüli javaslattal állt elő a szakértő

Portfolio
A magas infláció miatt célszerű lenne beiktatni szeptemberben egy rendkívüli nyugdíjemelést, valamint a nyugdíjprémiumot a legszegényebb 300 ezer nyugdíjas között kellene elosztani – mondta el Farkas András nyugdíjszakértő a Millásreggeli műsorán.

13,8% a nyugdíjas infláció, ami 20 éve nem volt ilyen magas – mondja el a szakértő. Közben eddig összesen 8,9%-kal nőttek a nyugdíjak, így 4,9%-nyi mértékben kisebb a nyugdíj, mint ami a nyugdíjemelés szándéka lett volna, vagyis, hogy tartsák a nyugdíjak vásárlóerejének szintjét – teszi hozzá.

Farkas András szerint célszerű lenne egy rendkívüli emelést beiktatni szeptemberben és ne várjunk majd novemberig, amikor törvény szerinti esedékes emelés lesz. Hozzáteszi: ez egy 250 milliárd forintos tétel a költségvetésből.

A szakember arról is beszél, hogy az infláció szeptemberben fog igazán bedurranni, amikor beérkeznek az új rezsiszámlák és érezni lehet a hatósági áras üzemanyag változásait. Ez további 3%-os inflációt jelenthet, akár 17-18%-ra emelve az inflációt.

Farkas András arról is beszélt, hogy egyes nyugdíjas háztartások kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek, lehet, hogy néhány helyen családi segítséget kell majd kérni a rezsi fizetéséhez.

A szakértő arra is tett javaslatot, hogy a nyugdíjprémiumot inkább a legszegényebb 300 ezer nyugdíjasnak kellene kifizetni, így az 80 ezer forintot jelentene minden háztarásban ahelyett, hogy minden nyugdíjas kap 10 ezer forintot.  

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF