Fakivágások: belátta a hibáját a kormány, itt a korrekció

Portfolio
Augusztus elején nagyot változtatott a tűzifa-felhalmozás érdekében a fakivágás rendjén a kormány, amely szerint védett természeti területen is lehetett volna fákat kivágni, a mai értesítőben megjelent módosítás azonban felülírja ezt az elképzelést.

A mai Hivatalos Értesítőben megjelent módosítás szerint mégsem lehet természetvédelmi vagy Natura 2000 területen fákat kivágni, holott az eredeti rendelet ezt még engedte. A mostani módosításban ez áll:

Természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló természetes erdőnek,természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az  erdőfelújításikötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben tarvágás – az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény (a továbbiakban: Evt.) szerinti esetek kivételével – nem végezhető.

Fontos plusz pontként jelenik meg az értesítőben az is, hogy

a megnövekedett tűzifa-keresleti igényt az állami erdőgazdálkodónak elsősorban akác főfafajú átmeneti erdő vagy kultúrerdő állomány letermelésével kell teljesíteni.

Mint ahogy korábban írtunk róla, az eredeti rendelet szerint a kormány gyakorlatilag minden tilalmat elhárított a fakitermelés útjából.

A kormány a rendeletre adott kritikus szakmai hangokra és társadalmi reakciókra az első napokban alig reagált, az első közleményben az erdőgazdálkodásban bevezetett új lépéseket az energia-vészhelyzet megoldásaként mutatták be és kategorikusan minden kritikai érvet elutasított a kormány nevében az illetékes miniszter. A kormány azzal érvelt akkor, hogy a rendelet nem veszélyezteti a fenntartható erdőgazdálkodást. Ezzel szemben egyes természetvédő szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy már a rendelet meghozatala előtt intenzív fakitermelés folyt a magyar erdőkben, és a rendelet hatálya alatt évtizedekre ható károk alakulhatnak ki.

Később Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő egy Facebook-posztban gyakorlatilag elismerte, hogy az állami intézmények miatt is kell még több erdőt kivágni:

A kormány két hete hozott egy rendeletet annak érdekében, hogy gyorsítsa a fakivágást és gyakorlatilag minden akadályt elhárítson a tűzifa biztosítása elől, és bár korábban úgy reagáltak a kritikákra, hogy a rendelet nem befolyásolja érdemben az erdőgazdálkodás módját, a mostani miniszteri utasítás felülbírálja az eredeti rendeletet. Ez azt is jelenti hogy a kormány elsőre nem látta be, hogy mit okozna a valóságban a veszélyhelyzeti szabályozás az erdőkben, de a mostani korrekció azt mutatja, hogy elismerik: az eredeti veszélyhelyzetre vonatkozó fakivágási szabályok kedvezőtlenek lennének az erdők szempontjából. Más kérdés, hogy az eredeti rendelet több pontja változatlan maradt, ami pedig szintén nagy károkat okozhat a magyar erdőállományban.

Szerepel ugyanakkor a mostani értesítőben egy olyan pont is, miszerint a kormányrendelet rendelkezéseinek alkalmazására – a Korm. rendelet 1. § (1) és (8) bekezdésében foglaltak kivételével – a fokozatosság elvére figyelemmel csak akkor kerülhet sor, ha a 2022. évre vonatkozó kitermelési tervben foglaltak végrehajtásával a tűzifa-keresleti igény nem elégíthető.

Ez utóbbi kitételről mondhatnánk, hogy pozitív hír, hiszen ez elméletben egybecseng Nagy István mostani Facebook-posztjával is, amely szerint a kormány továbbra is védi a magyar erdőállományt, ez a kitétel ugyanakkor gyenge lábakon áll, hiszen nem tudni, ki és mikor dönti el, hogy van-e elég tűzifa vagy sem.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF