Rezsiemelés: tömegek kaptak furcsa gázszámlát - Mutatjuk, mit lehet tenni ellene szinte azonnal

Portfolio
Magyarok tömegei várták a rezsicsökkentés módosítása óta eltelt időszakuk második gázszámláját viszonylagos nyugalommal, hiszen azt feltételezték: mivel a gázfogyasztásuk jócskán elmarad havi 144 (éves 1729) köbméteres átlagfogyasztási limittől, ezért nem kell szembesülniük a rezsicsökkentettnél sokkal magasabb piaci árral. A napokban kézhez kapott számlák alapján sokan közülük csalódottak lehetnek - derül ki a hozzánk beérkező olvasói levelekből. Volt ugyanis olyan felhasználó, aki 8 köbméteres fogyasztásának egy részére már piaci árat fizetett. Cikkünkben bemutatjuk, mi ennek az oka és hogy az érintettek hogyan tudják ezt a problémát orvosolni.

Sokkoló számlák

Számos hozzánk érkező friss olvasói tapasztalat azt mutatja, hogy sokan nem értik, miért alakult úgy a gázszámlájuk összege az előző hónapban, amit a szolgáltatójuk küldött. A mostani helyzet azért érdekes, hiszen szeptemberben azt a számlát kapják kézhez az érintettek, amely jellemzően egy olyan időszakról szól, ami egy augusztusi nappal kezdődik és egy szeptemberi nappal ér véget. Ennek azért van jelentősége, mert a kormány döntése értelmében augusztus elsejei határidővel változott meg a rezsicsökkentés, és lépett életbe az átlagfogyasztás feletti magasabb ár.

Sokan abban a hitben éltek, hogy mivel havi, illetve éves gázfogyasztásuk sem éri el a meghatározott átlagos fogyasztási határt (köbméterben meghatározva ez 1729 köbméter, hőmennyiségben pedig 63 635 MJ/év), ezért nem is kell szembesülniük a nyolcszorosára emelt lakossági gázárral. Így volt az egyik olvasónk is, aki augusztus közepe és szeptember közepe között 8 köbméternyi földgázt fogyasztott lakásában. Ehhez képest a fűtőértékkel felszorzott és megajouleban megadott hőmennyiség fogyasztása csak egy határig volt a rezsicsökkentett áron, felette a nyolcszoros árat kellett megfizetnie az MVM-nek. Számára az emiatt fizetett plusz összeg nem volt jelentős, hiszen nem volt kiemelkedő a havi fogyasztása, viszont láttunk olyan példákat, ahol látványos volt a fizetendő többlet.

A rövid magyarázat két szó: jelleggörbe és fogyasztási profil. A mérőállásukat, és így a fogyasztásukat havonta jelentő gázfogyasztóknak ezzel a két fogalommal kell tisztában lenniük.

Előbbi fogalommal már a rezsicsökkentés korlátozásának bejelentésekor foglalkoztunk. Ennek az a lényege, hogy mivel a havonta jelentő lakossági fogyasztók nem ugyanakkor gázmennyiséget fogyasztanak minden hónapban, ezért minden hónapban van egyfajta maximum a havi fogyasztásra vonatkozóan, a hidegebb hónapokban értelemszerűen magasabb szinten van ez a szám. Az MVM rezsicsökkentéssel kapcsolatos tájékoztató oldala ennek kapcsán úgy fogalmaz, hogy "a fogyasztási jelleggörbe azt jelenti, hogy a szolgáltató a lakossági ügyfelek átlagos fogyasztási adatai alapján nem havonta egyenletesen osztja el a kedvezményes, egy évre járó mennyiséget, hanem alkalmazkodik a felhasználás tipikus ritmusához, ami nyáron alacsonyabb, télen magasabb gázfelhasználást jelent. Ez az elszámolási mód tehát a nyári hónapokra alacsonyabb, a téli hónapokra magasabb kedvezményes mennyiséget biztosít".

Az új szempont

Bejött a képbe viszont egy új szempont is, nevezetesen, hogy a gáz bekötésekor a szolgáltató milyen besorolást adott a fogyasztási helynek, vagyis hogy a fogyasztó milyen célra használja a gázt: fűtésre, főzésre és melegvízre is lehet ugye használni. Ez alapján a szolgáltatók lényegében két típusú fogyasztót különböztetnek meg:

  • Vegyes fogyasztói profilú: ezt akkor alkalmazza a szolgáltató, ha az ügyfél a gázt vegyesen használja fűtésre, főzéshez és vízmelegítéshez.
  • A gázt csak fűtésre használó profil: ezt akkor alkalmazza a szolgáltató, ha gázt az ügyfél csak fűtéshez használ.

És a rezsicsökkentés módosításának bejelentésekor ezt nem hangoztatták a döntéshozók és szolgáltatók, pedig a kutya itt van elásva, és sok esetben ez befolyásolja lényegesen az új földgázszámla összegét. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként emiatt elnézést is kért az érintettektől három héttel ezelőtt, mert ezt a részt nem kommunikálták kellő világossággal.

A lényeg, hogy ha valaki vegyes fogyasztásra volt beállítva, akkor a jelleggörbe alapján a nyári hónapokban is engedett bizonyos mennyiségű kedvezményes árú gázt fogyasztani, hiszen melegvízre és főzésre is használja a gázt. Ha viszont valaki csak a fűtési gázprofilra volt beállítva a szolgáltatójánál, akkor az a szabály, hogy a júniusi, júliusi és augusztusi hónapokra egyetlen köbméternyi kedvezményes árú lakossági gázt sem fogyaszthat. Számukra csak a fűtési szezon indulásakor léphet életbe a kedvezményes lakossági gázár.

Ezért fordulhatott elő a 8 köbmétert fogyasztó fenti példában, hogy az érintett olvasónk már a piaci árral is kénytelen volt szembesülni.

A rezsicsökkentés időszakában a profilnak nem volt jelentősége, mert egységes ár volt minden fogyasztási mennyiség mellett. Az új időszakban viszont nagyon fontossá vált, de sokan úgy laknak az adott ingatlanban hogy nincsenek tisztában fogyasztási profilukkal. Nekik azt tudjuk tanácsolni, hogy a szolgáltatójuknál érdeklődjenek, milyen besorolás alatt vannak. Amennyiben kiderül, hogy nem vegyes kategóriába sorolták őket, de közben a gyakorlatban vegyes céllal használják a gázt (vagyis nem csak fűtésre), azok a szolgáltatójuknál telefonon módosíthatják a profilt, vegyes használatra értelemszerűen.

Az MVM rezsicsökkentéssel kapcsolatos tájékoztató oldalán megtalálható a profilok részletes bemutatása. Itt kiderül az is, hogy a fűtési profilú jelleggörbe hogyan is néz ki. Ezt mutatjuk itt, és jól látható, hogy ilyenkor a gázfogyasztás bizonyos hónapokban nullára van beállítva. Fontos megjegyezni, hogy

a fűtési profil esetén bár a nyári hónapokban 0 a kedvezményes mennyiség, abból egyenesen következik, hogy a téli hónapokban viszont magasabb lesz.

Pont abban az időszakban, amikor a fogyasztók több gázt használnak. Ez alapján a profil alapján nem éri hatalmas hátrány a fogyasztókat. Az MVM a rezsicsökkentési oldalán egyenesen azt írja:

"Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a gázfelhasználás módjától függetlenül egységes a rezsicsökkentett áron igénybe vehető kedvezményes mennyiség, ezért nem feltétlen érdemes váltani. A csak fűtési és a vegyes földgázfelhasználási profilok között a jelleggörbék alapján havonta csupán néhány köbméter eltérés van, így ugyan a csak fűtési profil esetében a nyári hónapokban nincs kedvezményes földgázmennyiség, a téli hónapokban viszont többet lehet igénybe venni, mint vegyes felhasználás esetén."

A havi diktálósoknak ezzel képben kell lenniük

Ha a havonta diktáló fogyasztók megfelelően beállították a fogyasztási profiljukat, akkor a következő lépés, hogy az érintetteknek a következő időszak gázszámláinak értelmezéséhez tisztában kell lenniük a jelleggörbe gyakorlati oldalával. Ez függ attól, hogy havonta mekkora gázmennyiséget fogyasztanak, ez a mennyiség alatta marad-e a jelleggörbe által meghatározott havi keretnek, és hogy éves szinten a kedvezményes limit (1729 köbméter) alatt van-e a fogyasztása vagy felette.

Az MVM oldala példákat is hoz arra vonatkozóan, hogy milyen számlákkal találkozhatnak a havi diktálós fogyasztók a havi fogyasztásuk és éves összes fogyasztásuk fényében.

Az alábbi grafikonokon három példán keresztül mutatta be a kedvezményes mennyiség számítását a 2022. augusztus 1. és 2023. július 31. közötti időszakra. Az első két esetben (1/A és 1/B) az ebben az időszakban felhasznált földgáz mennyisége 1500 m3, azaz kevesebb, mint a kormányrendeletben meghatározott legalább 1729 m3/év kedvezményes mennyiség. Az 1/A esetben a diktált mennyiség minden hónapban a fogyasztási jelleggörbe alapján biztosítható kedvezményes mennyiség alatt van. Az 1/B eset azt mutatja be, hogy előfordulhat, hogy összességében az éves időszakra vonatkozóan az ügyfél fogyasztása a kedvezményes mennyiség alatt van, azonban egy-egy hónapban a fogyasztása mégis magasabb, mint a jelleggörbe alapján elszámolható kedvezményes mennyiség, így akkor a számlájában szerepelni fog lakossági piaci ár, ugyanakkor az elszámoló számla elkészültekor ezt a mennyiséget a szolgáltató figyelembe veszi és visszafizeti az ügyfélnek. A példában a grafikonról ez úgy olvasható le, hogy 2023. júliusában pirossal jelölt versenypiaci költségeket tükröző árat negatív értékként szerepeltette a szolgáltató. Vagyis az év végeztével elszámoláskor visszatéríti a szolgáltató ezt a túlszaladást, amit év közben fizetett a fogyasztó.

A második esetben a felhasznált földgáz mennyisége ezen egy éves periódusra 2000 köbméter, azaz több, mint a kormányrendeletben meghatározott kedvezményes mennyiség. Ez esetben már jól látható, hogy bizonyos fogyasztás felett minden hónapban a versenypiaci árat fizeti az érintett fogyasztó (piros színnel jelölve).

Címlapkép: Lakossági földgázfogyasztást mérő óra számlálója egy családi házban elhelyezett fogyasztásmérőn. Forrás: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF