Nyugdíjemelés: hatalmas meglepetés jött

Portfolio
Ha a kormány szigorúan tartja magát a törvényileg előírt nyugdíjkorrekciós mértékhez, akkor 1,8%-os emelést kaptak volna a nyugdíjasok novemberben. Ehhez képest a szerda esti közlönyben megjelent rendeletében 4,5%-os emelést hirdetett ki. Mindez arra utal, hogy a kormány is arra számít, hogy az infláció még nem csillapodik idén.

4,5%-os emelés

A Kormány 375/2022. (X. 5.) Korm. rendelete a nyugellátások és egyes más ellátások 2022. november havi kiegészítő emeléséről címmel jelent meg a közlönyben a kormány több millió embert érintő döntése.

Ennek lényege, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 62. § (3) és (4) bekezdése alapján

2022. november 1-jétől, 2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal – a nyugellátások és egyes más ellátások 2022. július havi kiegészítő emeléséről szóló 161/2022. (IV. 28.) Korm. rendeletben foglaltakra tekintettel – 4,5 százalékkal hivatalból kell emelni,

többek között az öregségi nyugdíjat, özvegyi nyugdíjat.

De miért lett ekkora az emelés?

A törvényi elvárások alapján a kormánynak az idén január-augusztusi inflációs adatot figyelembe véve kellene emelnie a nyugdíjat novembertől, amennyiben szükséges. Korábban ennek kapcsán már rámutattunk arra, hogy ez 1,8% lett volna visszamenőlegesen.

Vagyis az eredeti, hivatalos szabályokból következő mértéknél sokkal erőteljesebben, közel háromszorosan emeli a kormány novembertől a nyugdíjakat

annak érdekében, hogy a járandóság lépést tudjon tartani a várhatóan tovább száguldó inflációval. Az 1,8%-os emelés ugyanis az eddigi (augusztusig látott) pénzromlás ellen védte volna a nyugdíjasokat, az infláció azonban azóta gyorsult és további gyorsulás jöhet ezen a téren, ezért a kormány gyakorlatilag "előre cselekedett".

Vagyis az 1,8%-os mértékhez képest jelentős meglepetésről van szó, de a várható inflációs folyamatok fényében nem teljesen váratlan az intézkedés.

Farkas András nyugdíjszakértő a pótlólagos emelést meghatározó augusztusi inflációs adat szeptemberi megjelenésekor már előrevetítette, hogy a kormány eltérhet a szabályokból következő 1,8%-os nyugdíjemelés mértékétől felfelé, felülbírálhatja azt akár kedvezőbb mértékűre. A szerda este megjelent rendelettel ennek vagyunk most a tanúi. De még így is jelentős meglepetésről beszélhetünk.

Mennyi jön a nyugdíjasoknak?

Fontos kiemelni, hogy a visszamenőleges nyugdíjemelési korrekció a 2022. februárban kifizetett 13. havi nyugdíjra is jár. Vagyis novemberben az érintettek:

  • egyrészt megkapják a novemberi, 4,5%-kal megemelt nyugdíjukat,
  • másrészt az emelt összegű nyugdíj mellé egy összegben 11 havi korrekció érkezik hozzájuk visszamenőlegesen.

Július óta az átlagnyugdíj valahol 167 ezer forint körül lehet. Novemberben a 4,5%-os pótlólagos emeléssel az emelt nyugdíj valahol 174,5 ezer forint körül lesz (az átlag tekintetében). Ezen kívül szintén novemberben érkezne az egyszeri visszamenőleges kompenzáció 11 hónapra kiszámolva. Így egy összegben még további 83 ezer forintnyi plusz összegben részesülhet egy "átlagnyugdíjas".

A korábbi emelések hatása alapján azt mondhatjuk, hogy a 4,5 százalékos pótlólagos emelés 180 milliárd forintnyi többletkiadást jelent az államkasszának, az 1,8%-os emelés 72 milliárd forintos kiadás lett volna. Vagyis ezen megközelítés alapján a központi költségvetés 108 milliárd forinttal vállalt többet, mint a várakozás.

Miért is kell megemelni a nyugdíjakat újra?

A törvény szabályozza, hogy a kormánynak tartania kell a nyugdíjak reálértékét, vagyis legalább az inflációnak megfelelő emelést kell végrehajtania, és ha az infláció év közben a várakozásoknál magasabban alakul (ahogyan most is látjuk), akkor év közben pótlólagos és visszamenőleges emelésről kell döntenie.

Emlékezetes, az év elején a kormány 5%-kal emelte a nyugdíjakat, majd áprilisban döntött egy 3,9%-os emelésről, amely júliustól volt érvényes. Vagyis eddig az érintettek összesen 8,9%-os emelésben részesültek és a legutolsó inflációs adathoz képest (10,7% volt az éves áremelkedés üteme) 1,8% volt az elmaradás. Ezért lehetett azt feltételezni, hogy nagyjából 1,8%-nak megfelelő plusz emelést kapnak a nyugdíjasok.

Mivel azonban a várakozások azt mutatják, hogy az infláció tovább fog emelkedni, ezért logikus, hogy a kormány is nagyobbat emelt, mint ami az egyszerű szabályokból következett annak érdekében, hogy már most kompenzálja a nyugdíjasokat az inflációs sokk miatt.

Nagyon úgy tűnik a 4,5%-os emelés alapján, hogy a kormány idén átlagosan 13,4%-os inflációra számít. Ez egyébként összhangban van az MNB legutóbbi, alig néhány napja megjelent prognózisával, a jegybank szakemberei ugyanis idén 13,5-14,5%-ra várják a pénzromlás mértékét.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF