Hivatalos: ennyi lesz a 2022-es nyugdíjprémium összege

Portfolio
Igaznak bizonyultak az előzetes várakozások, a prémium maximális összege 10 ezer forint lesz.

A szerda este megjelent Magyar Közlönyben hirdette ki a kormány a Kormány 376/2022. (X. 5.) Korm. rendelete a 2022. évi nyugdíjprémiumról és egyes más ellátások után járó egyszeri juttatásról című rendeletét. Ennek legfontosabb pontja, hogy megállapítja, hogy a prémium számításához szükséges (A Tny. 101. § (6) bekezdés a) pontja szerinti)

szorzószám 0,5.

Emlékezetes, szintén ebben a közlönyben volt megtalálható a novemberi kiegészítő nyugdíjemelés mértéke:

A számítási képlet a következő: a novemberi ellátás egynegyedét (de legfeljebb 20 ezer forintot) kell megszorozni annyival, amennyivel a GDP tényleges növekedése meghaladja a 3,5 százalékot (de legfeljebb 4-gyel). A rendelet most ezt a szorzószámot határozta meg 0,5-ben.

Vagyis a nyugdíjprémium legmagasabb összege 10 ezer forint lesz.

Ha valakinek a havi járandósága nem éri el a 80 ezer forintot, akkor ennél alacsonyabb prémium összegre számíthat, 80 ezer forintot meghaladó nyugdíjat kapó időskorúak pedig 10 ezer forintban részesülhetnek novemberben.

Mint ismeretes, Farkas András nyugdíjszakértő épp a múlt héten számolta ki Orbán Viktor miniszterelnök jelzése alapján, hogy a nyugdíjprémium maximuma 10 ezer forint lesz. Így a 2,5 millió jogosultnak az állami költségvetés legfeljebb 25 milliárd forintot osztana szét - folytatta a gondolatmenetet Farkas András.

A 0,5-ös szorzó azt is jelenti, hogy a kormány az idei évre 4%-os GDP-növekedéssel kalkulál.

Ez a rendelet csütörtökön hatályba is lép.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF