Rossz hírek érkeztek Németországból, közel a recesszió

Portfolio
A német ipari termelés augusztusban 0,8%-kal csökkent júliushoz képest, ennek egyik oka a magas energiaárak miatt szenvedő energiaigényes ágazatok termelésének további csökkenése - írja a Commerzbank. Mivel ezek a magánfogyasztásra is hatnak, amit a kiskereskedelmi forgalom csökkenése is mutat, a német gazdaság valószínűleg nem sokat növekedett a harmadik negyedévben. Télen pedig jelentős visszaesés várható.

A német ipari termelés augusztusban 0,8%-kal csökkent az előző hónaphoz képest. Ennek fő oka az építőipar (-2,1%), és különösen az energiatermelés (-6,1%) jelentős visszaesése volt. A feldolgozóiparban a termelés alig változott (-0,1%). Az egyes ágazatok között azonban jelentős különbségek voltak. Az energiaigényes ágazatok (beleértve a vegyipart és a fémfeldolgozást) például 2,4%-kal csökkentették termelésüket, amiért a statisztikai hivatal szerint a magas energiaárak mellett a Rajna alacsony vízállása volt felelős, amely akadályozta a logisztikát. A többi ágazatban a termelés nőtt.

Mivel a júliusi eredményt kissé felfelé módosították, az ipari termelés júliusban és augusztusban átlagosan kissé magasabb volt, mint a második negyedévben. A kiskereskedelmi forgalom csak kismértékben maradt el a második negyedévitől, annak ellenére, hogy augusztusra ma 1,3%-os csökkenést jelentettek a friss adatok szerint. Mivel emellett valószínűleg az egyéb szolgáltatási szektorban szerény növekedés volt, a mai adatok reményt adnak arra, hogy a német gazdaság még nem zsugorodott a harmadik negyedévben - írja a Commerzbank. A második negyedévhez képest azonban a stagnálásnál sokkal többre nem utalnak az adatok.

Télre azonban jelentős visszaesés várható. Az üzleti és fogyasztói hangulat az utóbbi időben tovább romlott: az Ifo üzleti klíma visszaesése jelentősen gyengülő gazdaságra utal, és nem sok jót ígér a beruházások szempontjából. És bár a fogyasztói hangulat és a kiskereskedelmi forgalom közötti korreláció általában nem volt túl szoros, a Gfk index közelmúltbeli zuhanása és az energiaárak masszív emelkedése miatt nagyon meglepő lenne, ha a magánfogyasztás nem csökkenne a következő hónapokban - írja a Commerzbank.

Hasonlóan látja az ING is. A gyenge ipari termelés és kiskereskedelmi forgalom újabb bizonyíték arra, hogy a német gazdaság továbbra is recesszióba csúszik - írja a bank. Nem egy hirtelen leállásról van szó, hanem inkább egy hosszú és fokozatos recesszióba csúszás közepén van Németország.

  • Az év elején a termelési várakozások minden idők legmagasabb szintjéhez közelítettek, de az ukrajnai háború kezdete óta fokozatosan csökkentek, és jelenleg nem látszik ennek a folyamatnak a vége.
  • Az év elején a rendelésállományok magasan voltak, és a vállalatok feltöltötték a készleteket. Azóta az új megrendelések szinte minden hónapban csökkentek, és a tényleges termelés nyár óta gyengül.

Nem kell kristálygömb ahhoz, hogy a német ipar további gyengülését lássuk a következő hónapokban - írja az ING. A magasabb energiaárak teljes hatása csak az év utolsó hónapjaiban lesz érezhető. Nemcsak az árhatás terheli a német ipart, hanem az ipari alapanyagok (köztük az ipari gáz) hiánya is. A bank szerint a magas energiaárak egyre inkább terhelni fogják a magánfogyasztást és az ipari termelést, ami elkerülhetetlenné teszi a gazdaság zsugorodását. Szerintük a kérdés csak az, hogy mennyire lesz súlyos ez a recesszió.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF