Leesik az állad: Itt már közel van az 1 millió forintos fizetés Magyarországon

Portfolio
A harmadik negyedévben már bruttó 930 ezer forint felett volt az átlagkereset a gazdasági, igazgatási, érdekképviseleti vezetők, törvényhozók körében.

Szeptemberben is folytatódott az átlagkereset szokatlan, éven belüli növekedése Magyarországon, ami újabb bizonyíték arra, hogy elindult az ár-bér spirál. A fizetések növekedése azonban nem tudott lépést tartani az árak robbanásával, így a keresetek vásárlóereje már csökken.

Szeptemberben 504 ezer forintra nőtt az átlagkereset Magyarországon, ami 17,8%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A nettó átlagkereset 335 ezer forint volt ugyanebben az időszakban.

Miután az árak emelkedése meghaladta a bérek emelkedését, így ma már csökken a reálkereset. Az infláció szeptemberben 20% fölé emelkedett, miután a bérek nem nőttek ilyen gyorsan, így nemzetgazdasági szinten 2%-kal csökkent a reálbér. Ahogy az alábbi ábrán látható, az infláció folyamatos emelkedése év közben "megette" a béremelkedést, így a bérek vásárlóereje visszaesik.

Ami a kereseti rangsort illeti, szeptemberben az átlagkereset az információ, kommunikáció területén dolgozók körében és a pénzügyi szolgáltatásban volt kiemelkedő. Mindkét szektorban meghaladta a bruttó 800 ezer forintot. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb a bruttó átlagkereset, mindössze 322 ezer forintos; az összes többi szektorban már 400 ezer forint felett vannak a keresetek.

A gazdasági, igazgatási, érdekképviseleti vezetők, törvényhozók körében meghaladta a 930 ezer forintot a bruttó átlagfizetés az idei harmadik negyedévben. A diplomások is kiemelkedően jól keresnek, a felsőfokú képzettség önálló alkalmazását igénylő foglalkozások körében bruttó 720 ezer forint felett volt az átlagkereset.

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF