Működik a jogsitrükk! Feleannyiért szerezhetsz érvényes jogosítványt

Portfolio
Míg Magyarországon akár fél millió forintba is kerülhet a ma már szinte alapvető létszükségletnek tekintett vezetői engedély megszerzése, addig Romániában kevesebb, mint feleannyiba kerül egy, az Unió egész területén használható jogosítvány megszerzése – számol be róla a Totalcar.hu.

A magyar szabályozások viszonylag szigorúnak tekinthetőek az Európai Unión belül: jogosítványt csak bejegyzett autósiskolánál és képesített szakoktatónál szerezhetünk, kötöttek a minimális óraszámok, azon belül is az óratípusok, szigorú az adminisztráció. Egy ötvenperces vezetési óra ára pedig megyétől, várostól függően nagyjából 6 és 10 ezer forint között van jelenleg, a teljes folyamat az összes egyéb költséggel együtt nagyjából ötszázezer forintot tehet ki.

A Totalcar információi szerint Nyugat-Európához képest ez az összeg még mindig olcsóbbnak tekinthető, Németországban például tartományoktól függően 50-70 euróba kerül egy vezetési óra, a teljes folyamat pedig kétezer és négyezer euró közé esik, azaz valamivel több, mint két-háromszorosa a magyar áraknak.

Hasonló a helyzet Ausztriában (ahol jóval eltérő feltételek vannak érvényben a jogosítvány megszerzéséhez), itt a teljes tanfolyam összege mindennel együtt nagyjából 2500 euróba, azaz durván egymillió forintba kerül.

Romániában, ahol hasonló rendszer van érvényben, mint nálunk 24 óra kötelező elméletet, és a magyarral szinte pontosan egyező 30 óra gyakorlatot tartalmaz a folyamat, amit csak szakoktatóval lehet levezetni. A vizsga viszont egészen máshogy zajlik: a vizsgabiztos szerepét egy rendőr tölti be, az oktató nem is ülhet bent a vizsga folyamán.

Egy romániai jogosítvány ára, akárcsak a többi országban, erősen függ a régiótól:

Bukarestben a teljes tanfolyam 2500-4000 lej (200-330 ezer forint) közé esik, míg például Sepsiszentgyörgyön 2-3000 lejbe (160-250 ezer forint) kerül.

Ráadásul mivel európai uniós országról van szó, a román jogosítvány könnyedén honosítható azután más országokban is. A romania-insider.com beszámolója szerint Svédországból például szervezett utazások indulnak Romániába, hogy a jóval drágább és bonyolultabb svéd rendszer helyett itt szerezzék meg a vezetői engedélyt.

Hogy eddig mégsem jelentkezett jogsiturizmus Magyarországon, legfőképp azzal magyarázható, hogy egy európai uniós rendelet konkrétan meghatározza, hogy jogosítványt alapvetően ott szerezhetünk, ahol életvitelszerűen tartózkodunk, így a jogsiturizmus önmagában véve tilos. Ez a határ akkor tud csak igazán elmosódni, ha valaki külföldön dolgozik, de jelentősebb időt tölt itthon is.

Címlapkép forrása: Shutterstock

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF