Nem várt helyről dobnának mentőövet Európának: hatalmas LNG-szállítmányok indulhatnak a kontinens felé

Portfolio
Miközben zajlik a katari labdarúgó-világbajnokság, ahol Németország többször is felszólalt a nők, vagy épp az elnyomott szexuális kisebbségek jogaiért, a német kormány szép csendben leszerződött a rendező energia-nagyhatalommal. 2026-tól újabb nagy mennyiségű katari cseppfolyósított földgázhoz (LNG) juthat hozzá, miután a QatarEnergy és a ConocoPhillips kedden két, legalább 15 éves időszakra szóló értékesítési és vásárlási megállapodást írt alá az exportról - írta meg a Reuters.

Oroszország februári ukrajnai inváziója óta az LNG-ért folyó verseny kiéleződött, ugyanis Európának gyorsan kellett helyettesítenie az Oroszországból érkező vezetékes gázt, amely korábban a kontinens importjának közel 40 százalékát tette ki.

Az üzlet, amely az első ilyen jellegű, Európába irányuló megállapodás a katari North Field projektből, évente 2 millió tonna LNG-t eredményezhet majd Németországnak

- mondta Saad al-Kaabi, a QatarEnergy vezérigazgatója.

Ezek az első olyan, hosszú távú LNG-szállítási megállapodások Németországgal, amelyek szállítási időszaka legalább 15 évre szól

– emelte ki a megegyezés történelmi jelentőségét Saad al-Kaabi.

Az északi mező a világ legnagyobb gázmezőjének része, amelyet Katar megoszt Iránnal. A QatarEnergy az év elején öt szerződést írt alá az északi mező bővítésére, amely hat LNG-csatornát tartalmaz. Az új LNG-termelési egységekkel Katar 2027-re évi 77 millió tonnáról 126 millió tonnára növelheti az éves kapacitását.

A német Bild információi szerint Saad al-Kaabi kijelentette azt is, nincs határa annak az LNG-mennyiségnek, amennyit Katar hajlandó lenne Németországnak szállítani. Európa legnagyobb gazdaságának pedig nagy szüksége van a kieső orosz importot helyettesítő LNG-szállítmányokra.

Az energetikai iparában főként földgázra támaszkodó Németország korábban a Moszkvából érkező vezetékes csatornákon keresztül mintegy 50 milliárd köbméter gázt importált, ennek kiváltására mintegy 40 millió tonna cseppfolyósított földgázra lenne éves szinten szükség.

2027-re Németország gázfogyasztása véleményünk szerint évi 73 milliárd köbméter körül lesz, így ez az üzlet ennek mintegy 3,7 százalékát fedezheti

- mondta Kaushal Ramesh, a Rystad Energy vezető LNG-elemzője.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF