Matolcsy György: a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van

Portfolio
Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van – mondta hétfőn a parlament gazdasági bizottsága előtt Matolcsy György az RTL tudósítása szerint. Tordai Bence, a bizottság ellenzéki képviselője szerint a jegybank elnöke elismerte, hogy Magyarország a világ öt legsérülékenyebb országa közé került.

Szokatlan őszinteséggel bírálta a kormány gazdaságpolitikáját a jegybank elnöke – írja tudósításában az RTL. A gazdasági bizottság ugyanis az MNB 2021. évi üzleti jelentését és beszámolóját tárgyalta, ennek kapcsán Matolcsy György kijelentette, hogy

Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van.

Időközben hétfő délután meg is érkezett Varga Mihály pénzügyminiszter reakciója a jegybankelnök kijelentésére:

A bizottság ülésén Matolcsy György arról is beszélt, hogy jelenleg Magyarország a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa - írta Facebook-oldalán Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője.

Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban

- mondta Matolcsy Tordai beszámolója szerint.

Az MNB elnöke szerint „megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja – ez sokba kerül.” Matolcsy azt mondta, „helytelen a kormány válságkezelési stratégiája”,

az ársapkák 3-4%-os inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket.

Az MNB elnöke szerint Magyarországon a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után, jövőre a legmagasabb lesz - írja Tordai. Matolcsy arról is beszélt, hogy jövőre 15-18% lesz az infláció, ennek okai az energiaár-robbanás és az élelmiszer-infláció. KIemelte azt is, hogy az áremelkedési ütem csak nagyon lassan kezd majd mérséklődni 2023 első felében. Szerinte a magyar élelmiszeripar alacsony termelékenysége és az élelmiszerek magas importhányada vezetett a 20% feletti inflációs rátához - áll a Reuters tudósításában.

Az infláció pedig Matolcsy szerint nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt.

Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt

- emelte ki a jegybank első embere az ellenzéki képviselő beszámolója szerint.

2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány - mondta Matolcsy, előbbiek közé értve az energiahatékonysági beruházások elmaradását és a mezőgazdaság klímaválságra való felkészítésének hiányát. Úgy számolnak a jegybankban, hogy a teljes energiahatékonysági fordulatra 20 ezer milliárd forintot kellene költeni: „Az energiahatékonyság a kiút legfontosabb eleme” - szögezte le.

A jegybank feladtaai kapcsán az elnök a Reuters szerint arról beszélt, hogy az infláció az elsőszámú ellenségülk és minden eszközzel készek felvenni a harcot ellene.

Matolcsy György értékelése két szempontból okozhatott meglepetést: egyrészt borúlátóbb helyzetképet vázolt a magyar gazdaságról, másrészt az ezzel kapcsolatos gazdaságpolitikai felelősségről jóval (ön)kritikusabb hangot ütött meg. Valójában ezek a különbségek inkább csak a kötelezően optimista politikai kommunikációhoz képest látványosak, a gazdaságot közelebbről figyelők számára a jegybankelnök fenti szavai aligha jelentenek újdonságot.

A magyar gazdaság helyzetét az energiaválság (a súlyos importkitettség miatt), illetve az orosz-ukrán háború (a földrajzi közelség miatt) az átlagosnál sokkal jobban rontják Európában. A gazdaságpolitika felelőssége az energiafüggőséggel kapcsolatos tétlenségben, a sérülékenységet növelő túlköltekező (választási) költségvetésben, illetve az ingadozó monetáris politikában ragadható meg. Ezek együttesen valóban a sérülékenyebb országok közé sorolják Magyarországot. Erről nagyon sokat írtunk a Portfolio oldalain, például itt, itt és itt.

Ez az első olyan nyilatkozat, amelyben egy gazdaságpolitikai döntéshozó nyíltan beismeri a két gazdaságpolitikai ág (fiskális és monetáris politika) közötti ellentétet. Mindezek fényében nem meglepő, ahogyan a magyar piacok reagáltak a jegybankelnök kijelentésére.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF