navracsics tibor
Gazdaság

Navracsics Tibor az Erasmus-ügy közepén dobta be: még több egyetem lehetne alapítványi fenntartású

Portfolio
Egy pénteki interjújában Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter felvetette annak a lehetőségét a még nem alapítványi tulajdonban lévő egyetemek számára, hogy csatlakozzanak a modellváltó felsőoktatási intézmények sorába.

A Népszava foglalta össze cikkében, hogy a tárcavezető miről beszélgetett péntek reggel Fiala Jánossal. "Ez egy sikeres modellváltás volt, az eredmények egyértelműen igazolják, akár a kiválásági rangsorokat, akár a  nemzetköziesítési mutatókat, a külföldi hallgatók arányát nézzük. Úgy gondolom, ez még nagyon sok előnyt tartogat a jövőre vonatkozóan most még hagyományos formában működő egyetemek számára" - mondta a lap tudósítása szerint.

Navracsics Tibor szerint „sokasodnak az érvek” az ELTE, a BME, a Képzőművészeti Egyetem vagy a Zeneakadémia átalakulása mellett, és bár „nem biztos, hogy mindegyiknek lenne értelme”, neki van tudomása arról, hogy „fontolgatják” az alapítványi átalakulást, hiszen sokkal több forrást kaptak az utóbbi időben, mint a magyar felsőoktatás 1990 óta bármikor.

Navracsics Tibor egyébként a jövő héten Varga Judittal indul brüsszeli útra tárgyalni az Erasmus-program EU-s támogatásainak a feloldásáról. Ha nem sikerül megállapodniuk, az Orbán-kormány kész az Európai Unió Bírósága elé vinni az ügyet - emlékeztet a lap, amely azt is hozzáteszi: Navracsics Tibor a veszprémi Pannon Egyetem, Varga Judit a Miskolci Egyetem alapítványi kuratóriumának az elnöke. 

A miniszter kijelentésének időzítése érdekes, hiszen épp az Erasmus-ügy kellős közepén érkezik, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a modellváltáson keresztül ment felsőoktatási intézmények diákjait hátrány éri, mivel a kormány az Európai Unió számára nem elfogadható struktúrát és vezetést valósított meg ezeknél az intézményeknél.

Címlapkép forrása: MTI/Vasvári Tamás

Challenger 2
Leopard
Tunézia választás
Kormányablak
Teherán azeri nagykövetség
Kína nyúl
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Kormányablak