Egyelőre nem kapnak béremelést a közszféra dolgozói

Portfolio
A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) honlapján tette közzé a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) pénteki ülésén történtekről szóló beszámolóját.

Az ülés legfontosabb témája az állami és önkormányzati közigazgatási munkavállalók 2023. évi bérfejlesztése. Az ülést Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár vezette.

Dr. Bordás Gábor közigazgatási államtitkár arról beszélt, hogy a háborús helyzet és az energiaválság miatt jelen pillanatban a költségvetésnek

nincs lehetősége, hogy bért emeljen a kormány- és köztisztviselők számára, habár az igények jogosak.

Dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta, a kormányzat egyelőre az alapvető közszolgáltatások biztosítására koncentrált, de a bérkérdéssel is fog még foglalkozni.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke szerint most már 25 százalékos béremelésre lenne szükség a szektorban az emelkedő árak miatt. Emlékeztetett, a tavalyi reálkereset-csökkenés ezen a területen a KSH szerint is 10 százalékos volt.

A nullát nem tudjuk elfogadni!

– mondta Boros Péterné.

Dr. File Beáta MKKSZ-alelnök arra utalt, hogy már 15 éve változatlan a köztisztviselői illetményalap. Ezt ugyan az önkormányzatok 2018 óta emelhették, de a kistelepüléseknél ez nem volt lehetséges, az elmúlt három évben pedig már a többi önkormányzat sem tudja kigazdálkodni. Ezért új illetménytáblára van szükség, amelynek mintájául az országgyűlési köztisztviselők illetménytáblája szolgálhatna. Ennek alapja a mindenkori előző évi átlagbér.

A fórumon felszólaló más érdekvédelmi vezetők hasonló panaszokat fogalmaztak meg, és maguk is többféle megoldási javaslattal álltak elő.

Dr. Bordás Gábor válaszában azzal magyarázta a béremelés elmaradását, hogy most a rezsicsökkentésre kell a költségvetési pénz.

Meg lehetne csinálni, hogy a rezsikompenzáció 1100 milliárd forintját megszüntetjük és fizetésemelésként szétosztjuk. De ezt senki nem akarja

– mondta az államtitkár.

A Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum következő ülése áprilisban várható.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Róka László

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF