Előfizetői tartalom

Ez példátlan: összeomlott az Európai Unió orosz gázimportja, Magyarország az utolsó vevők között van

Példátlan átalakulás zajlott le a szemünk előtt, hiszen az orosz-ukrán háború előtt az Európai Unió gázimportjának 45-50%-a Oroszországból jött, de ez idén januárra 8% körülre zuhant a Portfolio kalkulációi szerint, azaz a súlyos függőségi helyzet után szinte pillanatok alatt levált a közösség az orosz gázról. Ez egyúttal drasztikusan csökkentette az oroszok zsarolási potenciálját is a háborúban és az uniós szankciós döntésekben, igaz nem minden tagállamban megy ilyen gyorsan az orosz leválás. Az egyik utolsó érdemi orosz gázvásárlónak Magyarország számít, ahol az éves fogyasztás mintegy harmadát még mindig a hosszú távú orosz szerződésből fedezhetjük.

Minden eddigi hónapnál sokkal kevesebb, mindössze 1,8 milliárd köbméternyi, gázt szállított vezetéken Oroszország 2023. januárjában az Európai Unióba, azaz még a hidegháború alatt sem látott mélypont alakult ki. Ez úgy jött össze, hogy amint arra rámutattunk: még tovább zuhant az oroszok ukrajnai gáztranzitja.

Emellett a Török Áramlaton keresztül is csak szokatlanul alacsony volt a szállított volumen.

A Török Áramlatra azért rendkívül fontos most figyelni, mert Magyarország mostanában már csak ezen a útvonalon keresztül kapja a gázt a hosszú távú orosz-magyar szerződés keretében azóta, hogy tavaly szeptemberben teljesen leállt az Északi Áramlat 1-en a szállítás.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés