Jerome Powell nagyon halvány utalást tett a kamatvágásra, szakad a dollár

Portfolio
Ma este ismertette a Fed kamatdöntését, amelyben 25 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot, és jelezte, hogy további kamatemelésekre készülnek. Ez nem okozott meglepetést, a deviza- és részvénypiac sem reagálta túl a semmitmondó közleményt, nem voltak komoly elmozdulások. Aztán jött Powell, és jókora meglepetést okozott: szó sem volt szigorú üzenetekről - hiába mondta el többször is, hogy az infláció felett még nem arattunk győzelmet, az egész sajtótájékoztató hangneme sokkal kevésbé volt nyomasztó, mint az elmúlt egy évben bármikor. És még olyan halvány utalást is megengedett magának Powell az esetleges kamatvágásról, amelyre alighanem kevesen számítottak.

Véget ért az esemény

Rövid összefoglaló a mai Fed-kamatdöntés legfontosabb fejleményeiről, üzeneteiről:

  • a jegybank 25 bázisponttal 4,5-4,75%-ra emelte az irányadó kamatot, ezzel tovább lassítva a kamatemelési tempót. A mai döntés nem hozott meglepetést, a piac számított erre a lépésre.
  • A jegybank előretekintő iránymutatásában csak annyit írt, hogy további kamatemeléseket tervez, ennek mértékéről azonban nem árultak el semmit. Egyedül Powellnek volt utalása rá, hogy jelenleg több kamatemelést tartanak szükségesnek, mielőtt leállnak az emelési ciklussal.
  • Ennél fontosabb - és eddig nem hallott - üzenet volt viszont, amikor Powell azt mondta, hogy az infláció vártnál gyorsabb csökkentése esetén a jegybanknak megvannak az eszközei, amelyeket használni is fog. Ez volt az első (nagyon halvány) utalás arra, hogy a jegybank akár kamatot is vághat idén, a Fed mindeddig elzárkózott ettől a - piacok által decemberre árazott - lehetőségtől.
  • Az inflációval kapcsolatban Powell elmondta, hogy örömteli a csökkenés, de ez még nem elég megyőző, szerinte még nemcsak győzelmet nem lehet hirdetni felette, de még az sem biztos, hogy ez egy dezinflációs időszak kezdete, innen még jöhet infláció-emelkedés is. Ugyanakkor az inflációval kapcsolatban már messze nem volt jellemző az a gondterhelt hangnem, ami korábban, és már az a mondat sem hangzott el végtelenszer, hogy a jegybank mindent megtesz, hogy a lakosság számára fájdalmasan magas inflációt letörje (csak néhányszor).
  • A Fed ma hangsúlyozta, hogy adatvezérelt üzemmódra álltak át. A beérkező adatok fényében fognak dönteni, sőt, még a márciusi kamatdöntő ülés előtt is kétszer érkezik inflációs- és munkanélküliségi adat - említette meg Powell azt sugallva, hogy még a márciusi kamatemelés sincs kőbe vésve (de ezt így explicite nem mondta ki persze). Emellett hangsúlyozta a márciusi előrejelzések fontosságát is.

Mindent összevetve a mai Fed sokkal lazább volt a vártnál.

Ennek hatására a részvénypiacok is visszapattantak a mínuszokból, és már pluszban vannak, és a dollár is jelentős gyengülésbe kezdett, egészen 1,1-ig gyengülve az euróval szemben. Meglepetést okozott ma a Fed, nem kérdés - nem a döntéssel, hanem a hangnemmel.

A Fed legközelebb március 22-én tart kamatdöntő ülést, azt az eseményt szintén élőben követjük majd. Holnap az Európai Központi Bank kamatdöntő ülésére kerül sor, az izgalmaknak tehát még nincs vége.

Címlapkép: Getty Images

Nincs ár-bér spirál

Jerome Powell egyetért azzal a vélekedéssel, hogy nem alakult ki ár-bér spirál a gazdaságban, és a jegybank mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ez ne is történjen meg.

Powell beszélt az inflációs várakozásokról is, amelyek szerinte megfelelő szinten horgonyzottak. Szerinte a lakosság és a piac is arra számít, hogy az infláció visszatér a 2%-os szintre, és ez nagy segítséget nyújt abban, hogy az infláció valóban csökkenjen.

Az inflációs várakozások jelentős mértékben befolyásolják magát az inflációs folyamatot, hiszen a gazdasági szereplők várakozása dönti el a magatartásukat, és ha a mainál magasabb árakra számítanak a jövőben, akkor előrehozzák vásárlásaikat, további keresletet teremtve ezzel. A jegybank számára ezért kiemelten fontos az inflációs várakozások menedzselése, amelyben a Fed az elmúlt időszakban egyértelműen sikeres volt.

Centiméterekre a fontos szinttől a dollár

Powell sajtótájékoztatója óta folyamatosan gyengül a dollár, már megközelítette az 1,1-et, 1,099-nél jár épp a jegyzés. Amennyiben Powell még sokszor utal rá, hogy idén kamatcsökkentés lehet, ha az infláció a vártnál gyorsabban csökken (ahogy azt egy perce ismét megtette), akkor még ma átviheti ezt a szintet az EURUSD. 2022 áprilisa óta nem volt ilyen gyenge a dollár.

A D A T V E Z É R E L T Ü Z E M M Ó D

A márciusi ülésig még két munkaerőpiaci- és két inflációs közlés lesz, amelyeken szorosan figyelünk majd, és feltesszük a kérdést, hogy ezek mit üzennek nekünk"

- mondta Powell, ismét hangsúlyozva a jegybank adatvezérelt üzemmódját. Elmondta, hogy a munkaerőpiaci fejlemények mutatnak némi enyhülést, például a béremelkedések mértéke csökkent, de még mindig szokatlanul magas.

Ismét elmondta, hogy jó lenne kijelenteni, hogy már a dezinflációs periódusban vagyunk, de még korai ezt kijelenteni, innen még bárhová mehet az infláció. Szerinte időre van szükség ahhoz, hogy a dezinflációs folyamat a széles gazdaságban érvényesüljön, ezért még nem lehet győzelmet hirdetni. "Az infláció határozottan csökken, de nem gyorsan" - mondta.

Elképzelhető, hogy recesszió lesz? Igen, lehetséges

Jerome Powell arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e a recesszió a kamatemelések következtében, egyértelműen azt válaszolta, hogy igen, lehetséges. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ez nem tekinthető a jegybank alapforgatókönyvének, a Fed szerint az inflációt úgy sikerül majd letörni, hogy a gazdaság nem szenved el komoly károkat.

Powell elmondta, hogy a gazdaság erős, a munkaerőpiac is az, a lakosság komoly megtakarításokat halmozott fel, szerinte ezek elég támaszt adnak idén a gazdaságnak, és fennmaradhat a növekedés.

A Kongresszusnak nincs választása

A jegybankelnököt megkérdezték az adósságplafonról is (az amerikai kormány nemrég ismét megközelítette az adósságplafont), és Powell azt mondta, hogy ezzel kapcsolatban nincs kérdés: a Kongresszusnak meg kell emelnie az adósságplafont, semmilyen módon nem következhet be az, amivel az adósságplafon megemelésének elutasítása járna (nem mondta ki, de az államcsődra gondolt).

Powell emlékeztetett: a Fed semmilyen módon nem tudja megmenteni a gazdaságot, ha az államadósságplafont nem emelik meg, a plafon körüli politikai vitákat viszont többszöri kérdésre sem volt hajlandó kommentálni.

Több kamatemelést tervez még a Fed

Egy ponton Powell elmondta, hogy a jegybank szerint még "néhány" kamatemelésre van szükség, hogy a kamatszint arra a szintre érjen el, amelyet a jegybank kívánatosnak tart, mielőtt leállítja a kamatemeléseket. Powell azzal indokolta ezt, hogy az eddigi kamatemelések hatása még nem érződik teljesen, és az inflációs nyomás továbbra is erős.

A kijelentésnek azonban élét vette, hogy Powell ezután ismét elmondta a mai esemény fő üzenetét: a jegybank adatvezérelt üzemmódban van, szorosan monitorozzák majd a beérkező adatokat, a márciusi előrejelzéseknek nagyon fontos szerepe lesz a döntésekben.

A befektetők szemlátomást inkább a lazább hangvételre figyeltek fel a kamatemelésekre vonatkozó előrejelzés helyett:

Nagyon korai még győzelmet hirdetni

Jerome Powell elmondta, hogy a jegybanknak van még teendője (ezalatt a további kamatemelésekre utalt), de ha az infláció a vártnál gyorsabban csökken, akkor "vannak eszközeink, amelyekkel léphetünk."

Ez volt Powell első utalása egy lehetséges kamatcsökkentésre,

amelyet a piacok év végére áraznak. Eddig a Fed határozottan elzárkózott tőle, hogy idén kamatcsökkentésre kerülhet sor, ehelyett ma egy teljesen adatvezérelt hozzááláást látunk, miközben kevés szó esik az inflációs nyomásról.

Powell gyorsan igyekezett éreztetni, hogy jelenleg ugyanakkor még nem ez a helyzet: "egyelőre nem beszélhetünk dezinflációról, ez még nem kezdődött el" - mondta. Emlékeztetett, hogy a szolgáltatások inflációja még mindig nagyon magas, és a kamatemelések hatása még nem érződik.

Nagyon, nagyon korai lenne még győzelmet hirdetni az infláció felett

- mondta.

Eddig nem túl héja

A mai közlemény kifejezetten semmitmondó volt, és Powell sem tűnik héjának. Sőt, a mai eseményen Powell kifejezetten kevés utalást tesz az erős inflációs nyomásra, és inkább arra helyezi a hangsúlyt, hogy a jegybank milyen határozott lépéseket tett, és hogy a beérkező adatok fényében döntenek. Ez látszik a piaci reakciókon is: a részvénypiacok jönnek vissza, a dollár további gyengülésbe kezdett a sajtótájékoztató kezdete óta.

Nem zavarja a jegybankot, hogy a lakossági kamatok csökkennek?

Powell megkapta a kérdést, hogy a jegybanki szigorítást nem ássa- e alá, hogy a lakossági hitelkamatok esnek. Powell erre azt válaszolta, hogy a pénzügyi feltételek jelentősen szigorodtak az elmúlt évben, és a Fed nem a rövid távú mozgásokat figyeli, hanem a hosszabb folyamatokat.

Powell elkezdte a sajtótájékoztatót

A kamatemeléseink hatása még nem érződik teljesen, és még van tennivalónk - mondta Jerome Powell a sajtótájékoztatón, majd ismertette a mai kamatdöntést (lásd lentebb). A kamatszint már hatékony mértékben korlátozó, a jegybanknak továbbra is célja a kamatok emelése, és szükséges lesz azt a korlátozó tartományban tartani a jövőben. Jerome Powell megismételte, hogy a magas infláció nem szolgálja a gazdaság érdekét, a jegybank elkötelezett az árstabilitás helyreállítása érdekében.

A munkaerőpiac továbbra is feszes, a bérnövekedés magas, noha látszanak már az enyhülés jelei. Az infláció messze a jegybanki cél fölött van, az elmúlt három hónapban ugyanakkor csökkent az infláció, és bár ez biztató,

a jegybanknak további bizonyítékokra van szüksége ahhoz, hogy meggyőződjön az infláció tartós csökkenéséről.

Powell megemlítette, hogy a lakáspiac lassult a magas kamatok miatt, amelyek korlátozzák a beruházásokat is. Emellett láthatóak már a jelei a monetáris szigorításnak a keresletre, de még mindig időbe telik, hogy a jegybanki szigorítások teljes hatásai érződjenek.

A jegybank elkötelezett a teljes foglalkoztatottság elérése és az árstabilitás elérése mellett, a jelenlegi magas infláció mindkét jegybanki célt veszélyezteti - mondta. Megemlítette, hogy a jegybank folytatja a mennyiségi szigorítást is.

Elmondta, hogy a jegybank visszatért a 25 bázispontos kamatemelési tempóhoz, az ilyen mértékú lépésekkel a jegybank már reagálni tud a fejleményekre. A jegybank a beérkező adatok fényében ülésről ülésre fog dönteni.

Addig folytatjuk a munkát, amíg nem értük el a célunkat

- mondta Powell.

Márciusban folytatódik az emelés

A közleményből (lásd lentebb) kiderül, hogy a jegybank legalább egy kamatemelést még tervez. Ez nem meglepő, a piac is ezt árazta, de a közlemény hatására már a befektetők 85%-a fogad erre, és csak 15%-uk szerint tetőzik a kamat ott, ahol most van.

A deviza- és részvénypiacok mellett a kötvénypiaci reakció is korlátozott, néhány bázispontos elmozdulás látszik eddig a kettő és a tízéves kötvények hozamában.

Ennyire nem meglepő

A mai döntés annyira nem okozott meglepetést, hogy a dollár árfolyamában alig látunk elmozdulást. Ritka nyugalommal tűri az EURUSD a kamatemelést, rég láttunk ilyet. A részvénypiacok is majdnem ugyanott tartanak, ahol a döntés előtt, egyedül a Nasdaq tudott néhány tizedet lefaragni a mínuszból.

Ezzel vége a gigaemelések korának, jön a vizsgálódás ideje

A mai közlemény egyik újdonsága, hogy a jegybank nem említi meg minden bekezdésben többször, hogy az inflációs nyomást mennyire komolyan veszi, és mindent megtesz az infláció mérséklése érdekében. Ez azért lehetséges, mert az infláció csökkenő pályára állt, és a monetáris politikában is új szakasz kezdődik. Az előző ülésen a jegybank 50 bázisponttal emelt, azelőtt pedig 4 egymást követő alkalommal emelt 75 bázisponttal. A mai döntéssel a jegybank visszatért a korábbi években megszokott gyakorlatához, és a következő üléseken nem is várható 25 bázispontnál magasabb emelés.

A jegybank most a kivárás szakaszába lépett.

A Fed alighanem még egyszer, de legfeljebb kétszer emeli még az irányadó kamatot 25 bázisponttal (de az is lehet, hogy már egyszer sem), és a következőkben vizsgálni fogja, hogy kamatemelései milyen hatást gyakorolnak az inflációra és a gazdaságra. Ahogy felvezető cikkünkben írtuk, ez most egyfajta pihenő időszak a Fed számára, amikor nem kell már lóhalálában emelni, hogy behozzák korábbi lemaradásukat, hanem a lépéseik hatását vizsgálják, és kis kiigazításokban gondolkodhatnak.

A nehézségek akkor kezdődnek majd, ha az infláció esetleg tartósan magas marad, a csökkenés megáll egy ponton. Ekkor a jegybanknak újra emelnie kell majd, és ki kell okoskodnia, hogy milyen új kamatpálya törheti meg a makaccsá váló inflációt. Ugyanígy, a jegybanknak a csökkentések ütemét kell jól belőnie, ha a magas kamatok túl nagy reálgazdasági károkat okoznak, és a gazdaság indokolatlan mértékű visszaesése következik be.

Ez azonban még a jövő zenéje, egyelőre az a kérdés, hogy ezt a szigorítási ciklust milyen kamatszinten akarja leállítani a jegybank. A közleményből erre vonatkozóan semmilyen információ nem derül ki, talán Jerome Powell 20:30-kor kezdődő sajtótájékoztatója után okosabbak leszünk. Persze lehet, hogy ott sem kapunk konkrétumokat, hiszen a következő kamatdöntő ülésig még sok idő van hátra.

Nem túl információgazdag iránymutatás

"A bizottság arra számít, hogy a célsáv további emelésére lesz szükség annak érdekében, hogy a monetáris politika eléggé korlátozó jellegű az infláció 2 százalékos szintre történő mérsékléséhez. A célsáv jövőbeni emelésének mértékének meghatározásakor a bizottság figyelembe veszi a monetáris politika kumulatív szigorítását, a monetáris politika gazdasági tevékenységre és inflációra gyakorolt hatásának késleltetését, valamint a gazdasági és pénzügyi fejleményeket" - áll a közleményben (kiemelés tőlünk).

Ebből mindössze annyi derül ki, hogy a jegybank további kamatemelést tervez, ez ugyanakkor nem számít új információnak, a piac is beárazta a további - immáron biztosan csak 25 bázispontos - emelést. A kérdés inkább a kamatemelési ciklus hossza, azaz hogy március után májusban is jön-e 25 bázispontos emelés. Erre azonban ma nem kaptunk választ, így eddig sok új információt nem tudtunk meg.

"A monetáris politika megfelelő irányvonalának értékelése során a bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a beérkező információk gazdasági kilátásokra gyakorolt hatását. A bizottság készen áll arra, hogy szükség szerint kiigazítsa a monetáris politika irányvonalát, ha olyan kockázatok merülnek fel, amelyek akadályozhatják a bizottság céljainak elérését. A Bizottság értékelései során az információk széles körét veszi majd figyelembe, beleértve a munkaerőpiaci helyzetre, az inflációs nyomásra és az inflációs várakozásokra, valamint a pénzügyi és nemzetközi fejleményekre vonatkozó adatokat" - zárul a közlemény a szokásos módon.

Az infláció csökkent valamelyest, de még mindig magas

"A legfrissebb indikátorok a kiadások és a gyártás szerény növekedésére utalnak. Az elmúlt hónapokban erőteljes volt a munkahelyteremtés, és a munkanélküliségi ráta alacsony maradt. Az infláció némileg mérséklődött, de továbbra is magas" - áll a jegybanki közleményben. A Fed közleménye ezúttal tehát nem az inflációs nyomás okozta problémákkal kezdődik, sőt, a jegybank az első bekezdésében említi, hogy az infláció mérséklődött.

"Oroszország Ukrajna elleni háborúja óriási emberi és gazdasági nehézségeket okoz, és hozzájárul a globális bizonytalanság fokozódásához. A bizottság nagy figyelmet fordít az inflációs kockázatokra" - írják rögtön utána.

Itt a döntés

A jegybank 25 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot, amelynek célsávja így 4,5-4,75%-ra nőtt. Ez megfelelt a piaci várakozásoknak, a jegybank a kamatemelés mértékével nem okozott meglepetést.

A mai döntést a Nyíltpiaci Bizottság minden tagja támogatta, a döntés egyhangú volt.

5 perc és itt a döntés

Perceken belül jön a döntés, a piacok mínuszban, a dollár gyengül. Vajon milyen üzenetet küld a Fed? Meglepetést hoz a mai döntés?Mindjárt kiderül.

Hamarosan jön a Fed kamatdöntése

A Fed a mai ülésén várhatóan 25 bázisponttal emeli meg az irányadó kamatot, ezzel tovább lassítva a kamatemelési tempón, decemberben ugyanis a korábbi 75 bázispontos emelések után már csak fél százalékponttal emeltek.

Érdekesebb lesz a döntést kísérő üzenet, a kamatpálya ugyanis közel lehet a csúcshoz, és bár kamatelőrejelzés most nem érkezik, a jegybank minden bizonnyal küld valamilyen jelzést a kamatok várható alakulásáról.

Fontos lesz figyelni a jegybank kommentárját a gazdaság és az infláció alakulásáról is. Előbbiben egyre több jele van a lassulásnak, de a tavalyi negyedik negyedévben még erős volt a gazdaság, az infláció eközben meredeken csökken.

Bővebb felvezető a cikkfolyamban olvasható.

Cikkünk a jegybanki döntés ismertetésétől kezdve folyamatosan frissül.

Címlapkép: Getty Images

Jön a hét nagy eseménye - Kisebb mozgások a piacokon

Nagyot mentek kedden az amerikai tőzsdék, a befektetők elkezdték árazni, hogy tőkepiaci szempontból a hét egyik leginkább várt eseményén, a Fed kamatdöntő ülésén az amerikai jegybank a korábbiaknál mérsékeltebb ütemben, a szokásos 50-es lépésekhez képest most már csak 25 bázisponttal emeli az irányadó kamatrátát. Ma reggel az ázsiai tőzsdék is jellemzően emelkedtek, az európai piacnyitás is az optimizmus jegyében telt, a vezető magyar részvények árfolyama is emelkedett a piacnyitást követően. Nap közben hullámzó a kereskedés a fontosabb részvényindexekben, jellemzően a keddi záróértékek körül ingadoznak.

Jön a hét nagy eseménye - Kisebb mozgások a piacokon

Ma este visszatér a régi, normális világ - de a megkönnyebbülés csak átmeneti lehet

Kamatdöntő ülést tart ma az amerikai jegybank, az ülésen várhatóan tovább lassít a kamatemelési tempón a Federal Reserve. Azt is lehet mondani, hogy ezzel visszatér a normalitáshoz a jegybank, a 25 bázispontos lépésköz tekinthető ugyanis alapvetőnek az amerikai monetáris politika történelmében. Az ehhez való visszatérés egyben azt is jelenti, hogy a jegybank lépései már nem hoznak majd olyan nagy mozgásokat a kötvény- és dollárpiacokon, mint eddig. Meglepetést azért még bőven tartogathat a jövő, hiszen a piac és a Fed prognózisai közt van némi eltérés, most viszont 2-3 hónapig olyan kényelmes helyzetben vannak Powellék, hogy ezzel nem kell foglalkozniuk. Az persze nem mindegy, hogy mit hallunk ma este a jegybank jövőbeli terveiről, de azért sejthető, hogy milyen üzenet kíséri majd a mai kamatemelést.

Ma este visszatér a régi, normális világ - de a megkönnyebbülés csak átmeneti lehet

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF