Portfolio signature

Kulcsdokumentumra várnak a napelempark-fejlesztők, tovább nyúlik az engedélyeztetés

Major András
Értesüléseink szerint továbbra sem kapták meg a hálózati csatlakozáshoz elengedhetetlen, annak konkrét feltételeit rögzítő tájékoztatót mindazon napelempark-fejlesztők, akik a csatlakozási stop tavaly májusi kihirdetése után egyedi eljárás keretében nyújtották be csatlakozási igényüket. Ez azt jelenti, hogy egyelőre tovább húzódik több ezer MW-nyi kereskedelmi célú naperőmű-beruházás csatlakozási engedélyezése.

A háztartási kiserőműveket (HMKE), illetve a hálózatra nem, csak saját célra termelő erőműveket sem érintő szabályozás szerint a csatlakozás konkrét feltételeket tartalmazó ajánlat (műszaki-gazdasági tájékoztató – MGT) kiküldésére március 13-áig kellett volna sort keríteniük a rendszerirányítónak és az elosztói engedélyeseknek, miután a kormány rendeletileg három alkalommal halasztotta el a határidőt: az eredetileg 2022. augusztus 1-i határidőt először november 2-ára, majd 2023. február 1-jére, végül legutóbb március 13-ára csúsztatta el.

A március 17-i, péntek délutáni állapot szerint a határidőt hivatalosan nem halasztják el ismét, bár a korábbi fejlemények alapján nem lehet kizárni, hogy erre később, utólagosan kerül sor, amint ez az augusztus 1-i határidő esetében történt (melyet a kormány az augusztus 9-i Magyar Közlönyben megjelent rendelettel módosított november 2-ára). Egyelőre a hálózatüzemeltető társaságok sem kommunikáltak nyilvánosan az újabb csúszás okairól. Mindez arra utalhat, hogy a fejlesztők hamarosan, akár napokon belül mégis megkaphatják a szóban forgó, a naperőmű-beruházások megvalósításához kulcsfontosságú dokumentumot.

Az igénylők számára az MGT-ben foglalt műszaki-gazdasági feltételek teljesülése esetén biztosítható a hálózati csatlakozás lehetősége, vagyis a műszaki gazdasági tájékoztató kiadása alapvető feltétele a csatlakozásnak. Így tehát az újabb halasztás azt jelenti, hogy a nagy naperőműparkok csatlakozási engedélyezése tovább szünetel, további várakozásra késztetve a fejlesztésben komolyan gondolkodó beruházókat, ami értelemszerűen kedvezőtlenül érinti a projektfejlesztéseket, hiszen csatlakozási engedélyek hiányában nem indulhat új beruházás.

Kedves Olvasónk!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ha még nincs előfizetésed, az alábbi gombra kattintva könnyedén és gyorsan csatlakozhatsz a Signature előfizetői programunkhoz.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések