Portfolio signature

Napelem-boom Magyarországon: rekordév jöhet, de komoly fejlesztések kellenek

Major András
Felgyorsult a magyarországi háztartási méretű napelemes rendszerek (HMKE-k) összesített beépített teljesítőképességének növekedése 2023 első hónapjaiban, ami nagy valószínűséggel a rezsicsökkentés csökkentéséről, valamint a hálózati visszatáplálás átmeneti felfüggesztéséről szóló tavalyi kormányzati bejelentések után megugrott telepítési igénnyel függ össze. A napelemparkok összesített beépített teljesítőképessége is remekül alakul eközben, a talán itt is várható rekordok azonban rendszerint alaposan tesztelik a villamosenergia-rendszer rugalmasságát, felhívva a figyelmet arra, hogy az időjárásfüggő megújulók felfutásával párhuzamosan szükség van a rugalmassági képesség fejlesztésére is.

Rekord év lehet az idei

Február végéig 1632 megawattra (MW) nőtt a Magyarországon telepített háztartási méretű (HMKE) naperőművek beépített teljesítőképessége a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), valamint az elosztóhálózat-üzemeltető társaságok Mavir által közölt adatai alapján.

Miután az ezt megelőző legutóbbi adatok a 2022. év végi (1481 MW), illetve a 2023. január eljesei (1531 MW) állapotot tükrözik, ezért nem megállapítható, hogy idén hálózatra kapcsolt, értelmezéstől függően összesen 101-151 MW új fotovoltaikus (pv) kapacitásból mennyi települt januárban, és mennyi februárban (a januári új telepítésekre vonatkozó számok nem jelentek meg a múlt hónapban, és ilyen bontásban az új statisztika sem tartalmazza az adatokat).

Pénzcentrum rezsikalkulátor Számold ki, mennyit kell majd fizetned a gázért, áramért 2023 januártól!

Kedves Olvasónk!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ha még nincs előfizetésed, az alábbi gombra kattintva könnyedén és gyorsan csatlakozhatsz a Signature előfizetői programunkhoz.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések