Megvan a dátum, hogy mikor állítják le a magyar gazdaság ütőerét az oroszok

Portfolio
Június 5. és 12. között állítja le a Gazprom az éves tervezett karbantartási munkálatok miatt a Török Áramlat gázvezetéken a szállítást – írja az orosz TASZSZ hírügynökség.

Az információt a magyar FGSZ és a bolgár Bulgartransgaz rendszerüzemeltetők weboldalain elérhető friss adatok alapján közölte a hírügynökség, ami azért fontos, mert így tervezhető, hogy az Orbán Viktor kormányfő által nemrég a magyar gazdaság ütőerének mondott vezetéken mikor áll le átmenetileg az orosz gázszállítás. Érdemes megjegyezni, hogy az FGSZ oldalán már a február 14-i közlemény alján is felbukkant ugyanezen időintervallum, amikor leáll a Török Áramlat a Gazprom tervezett éves karbantartása miatt (tavaly június 20-27. között került sor erre).

Jelenleg a 15 éves orosz-magyar szerződés keretében csak ezen a vezetéken kapja Magyarország az orosz földgázt, mert az Északi Áramlat 1-en a szállítás már tavaly szeptemberben megszűnt, így amint megírtuk: tavaly nyártól október végéig 1 milliárd köbméternyi plusz mennyiséget áttereltek az oroszok a Török Áramlatra. Azóta viszont „csak” napi 10 millió köbméternyi gáz érkezik ezen irányból a kiskundorozsmai határkeresztező pontra Szerbia felől (lásd alábbi ábra, ami így éves szinten 3,5 milliárd köbmétert ad ki, noha évi összesen 4,5 milliárd köbméterre szerződtünk az oroszokkal). Amint megírtuk: az elmúlt hetek híráramlása alapján félő, hogy a nyugati turbinákra és alkatrészeikre vonatkozó amerikai szankciók miatt a vezetéken leáll majd valamikor a gázszállítás. Emellett szintén megírtuk, hogy a török gázpiaci hub kialakítása is késlekedik, csorbát szenved, török és orosz felsővezetői nyilatkozatok alapján.

Tavaly nyáron az Északi Áramlat 1 tervezett éves karbantartása júliusra esett, és akörül óriási aggodalmak voltak, hogy vajon újraindul-e az orosz gázszállítás Németország felé (eljut-e egy javításra Kanadába kiküldött Siemens Energy turbina az oroszországi betáplálási pontra, vagy sem). Végül a tervezett időpontban újraindult a gázszállítás az adott turbina megérkezése nélkül is, de néhány nappal később még tovább mérsékelték az oroszok a szállított volument árfelhajtási célból, majd szeptember legelejére nullára csökkentették, aztán néhány napra rá felrobbant a vezetékpár.

Amint egy külön cikkben rámutattunk: idén február végén Orbán Viktor kormányfő és Lantos Csaba energiaügyi miniszter is fokozott aggodalmának adott hangot, hogy a Török Áramlat is esetleg szabotázs akció áldozatává válhat, és így a magyar gazdaság ütőerét érné támadás, hiszen az éves magyar gázfelhasználás mintegy egyharmadán esne ki a szállítás.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF