Megjelent a rendelet! Ez nagyon sok nyugdíjast érint

Portfolio
Az idei nyugdíjszámítás során döntő tényező, hogyan kell valorizálni (a tavalyi év bérszínvonalához igazítani) a korábbi években szerzett, nettósított kereseteket az életpálya átlagkereset meghatározása során. Idén 17,5%-kal nőttek a valorizációs szorzók - írja friss cikkében Farkas András nyugdíjszakértő.

A NyugdíjGuru News alapítója kiemeli: a valorizációs szorzószámok megjelenése minden idei nyugdíjba vonuló számára nagy jelentőségű esemény.

Március 30-án megjelent a 105/2023. (III. 30.) Korm. rendelet a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet (TnyR.) módosításáról, amely meghatározza a keresetek, jövedelmek beszámítása során alkalmazandó valorizációs szorzószámokat a 2023. január 1-je és december 31-e közötti időponttól megállapításra kerülő nyugellátások esetén. A rendelet 2023. április 2-án lép hatályba.

A valorizációs szorzók idei emelkedésének 17,5%-os mértékét már 2023. február 25-én előrejelezte a szakember.

A valorizációs szorzószámok megjelenését különösen azok várhatták nagyon, akik 2022. január 1. után nyújtották be a nyugdíjigénylésüket - mutat rá Farkas András, akinek az írásai rendszeresen jelennek meg a Portfolio hasábjain.

Idén ez

  • a 65 éves nyugdíjkorhatárukat betöltő, 1957. december 31. után született személyeket, valamint- a nők kedvezményes nyugdíjának feltételeit idén teljesítő hölgyeket, illetve
  • a tavaly vagy korábban a korhatárukat már betöltött vagy a nők kedvezményes nyugdíjának feltételeit már teljesítő, de a nyugdíjigénylést idénre halasztó  személyeket érinti.

A nyugdíjtörvény szerint nem csak a nyugdíj számítása, hanem a nyugdíjmegállapítás határidejének alakulása miatt is fontos a valorizációs szorzók közzététele.

A szakértő kiemeli, hogy a valorizáció lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év átlagkereseti szintjéhez igazítani (TnyR. 15.§ (6) bekezdés).

2023-ban történő nyugdíjmegállapítás esetén a valorizálás a 2021-ben és előtte elért keresetekre vonatkozik, amelyeket a 2022-es kereseti szinthez kell igazítani. Ennek során a 2021-es és korábbi naptári évekre (1988 és 2021 között minden évre külön-külön) meghatározott, az országos nettó átlagkereset egyes években történő növekedéséhez igazodó valorizációs szorzóval meg kell szorozni az adott naptári év bérezett napjaira számított nettósított keresetet, így igazítva a különböző naptári évek számított nettó kereseteit a 2022-es év nettó nemzetgazdasági átlagkereseti szintjéhez - magyarázza.

A rendelet megjelenésének jelentőségéről Farkas András itt ír részletesen.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF