FONTOS Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?
 
Előfizetői tartalom

Nagy a szegénység a magyar fiatalok körében

Portfolio
Az EU-ban 2021-ben a fiatalok (15-29 évesek) körében a súlyos anyagi és társadalmi nélkülözési ráta 6,1% volt, írja mai jelentésében az Eurostat. Az Európai Unió statisztikai hivatalának adatai szerint a magyar arány jóval nagyobb, 10,3%. Ezzel csak 3 délkeleti uniós tagországot hagy le, igaz, azokat jelentősen.

Az uniós országok közül a 2021-ben súlyosan anyagilag és szociálisan deprivált fiatalok aránya Romániában volt a legmagasabb (23,1%), majd Bulgária (18,7%) és a súlyos adósságválságon átesett Görögország (14,2%) következett. Az erre vonatkozó adatokkal rendelkező 26 uniós tagállam közül 11-ben ez az arány 3% alatt volt: Luxemburg, Lengyelország, Svédország, Ciprus, Csehország, Hollandia, Horvátország, Szlovénia, Finnország, Ausztria és Észtország.

szegenyseg

2021-ben az EU-ban a 15-29 éves fiatalok körében magasabb volt a szegénység kockázatának kockázata, mint a teljes népesség körében (20,1%, szemben a 16,8%-kal; a különbség 3,3 százalékpont, azaz 3,3 százalékpont). A magyar helyzet ebből a szempontból valamivel kedvezőbb, hiszen Szlovákia, Belgium, Ciprus, Málta, Írország, Szlovénia és Csehország is mögöttünk van:

Annual_avg_salary_2021

A súlyos anyagi és szociális nélkülözési ráta (SMSD) az EU-SILC mutatója. A mutató megkülönbözteti azokat a személyeket, akik nem engedhetnek meg maguknak bizonyos árukat, szolgáltatásokat vagy társadalmi tevékenységeket. A mutatót úgy határozzák meg, mint a lakosság azon részarányát, amely a 13 nélkülözési tételből (6 az egyénre és 7 a háztartásra vonatkozik) legalább 7 hiányát kényszerűen tapasztalja.

A listában olyan tételek szerepelnek, mint a váratlan kiadásokkal való szembenézés képessége, egészséges étkezéshez való hozzáférés, lakhatási feltételek megteremtésére vonatkozó képesség, internet-hozzáférés, rendszeres szabadidős tevékenység stb.

Az SMSD mutató a részét képezi a "szegénység vagy társadalmi kirekesztés kockázatának kitett személyek arányának".

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés