Jön a kiterjesztett gyártói felelősség - Keményebb lesz, mint az eddigi díjak
Gazdaság

Jön a kiterjesztett gyártói felelősség - Keményebb lesz, mint az eddigi díjak

2023. július 1-jétől Magyarországon is alkalmazni kell a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) szabályait, amely a nevével ellentétben nemcsak a gyártókra, hanem azokra is vonatkozik, akik hazánkban először hozzák forgalomba a terméket. A rendszert az Európai Unió az egyszeri fogyasztásra épülő, környezetszennyező és pazarló gazdasági modell káros hatásainak mérséklésre és ártalmatlanítására irányuló környezetvédelmi politikájának részeként vezetik be.

Az alábbiakban Jancsa-Pék Judit, a Leitnerleitner tanácsadó cég partnerének írását közöljük.

Az uniós cél, hogy egyrészt az egyszeri fogyasztás helyett hosszú élettartamú termékek gyártását ösztönözzék, másrészt, hogy ha ez mégsem sikerül a hulladékkeletkezés költségeit azok viseljék, akik a termék gyártásából és kereskedelméből előnyökhöz jutottak. Ennek érdekében az úgy nevezett és az alábbiakban felsorolt körforgásos termékek gyártóinak és forgalmazóinak pénzügyi felelősséget kell vállalniuk a termékekért a teljes életciklus során, vagyis a hulladékká válást követő hulladékkezelésért is. Ez lényegileg azt jelenti, hogy gyártói felelősségi díjat kell fizetniük, melynek mértéke egyelőre nem ismert.

Azonban az már most bizonyos, hogy nemcsak a díj megfizetése, hanem az ezzel járó adminisztráció is jelentős mértékű lesz, ahogy maga a termékkör is meglepően széles és a környezetvédelmi díjköteles termékekhez képest sokaknak fog meglepetést okozni! Hiszen nemcsak a szokásos csomagoló anyagok és elektronikai eszközök, hanem például a bútorok vagy a textíliák is ide fognak tartozni.

Lássuk tehát a körforgásos termékeket, amelyek után a gyártói felelősségi díjat meg kell majd fizetni:

  • csomagoló anyagok,
  • egyszer használatos műanyagtermékek,
  • elektromos és elektronikus berendezések,
  • elemek, akkumulátorok,
  • gépjárművek,
  • gumiabroncsok,
  • irodai és reklámhordozó papírok,
  • sütőolaj, sütőzsír,
  • egyes textiltermékek: pl. ruházati cikkek, lábbelik,
  • egyes fából készült bútorok.

Ahogy már említettük elsősorban a körforgásos termék gyártóját, előállítóját terheli a díjfizetési kötelezettség a forgalomba hozatallal. Ha azonban a terméket nem Magyarország területén készítik, az első hazai forgalomba hozónak kell megfizetnie.

Forgalomba hozatalnak számít, ha akár ingyenesen átruházzák a tulajdonjogot, de az is, ha például egy külföldi webshop magyar felhasználóknak eladja. Továbbá, ha alkatrészként használják fel. A belföldi raktározás és a saját célú felhasználás is fizetési kötelezettséget teremt, ilyen például, ha a gyártó saját vagy alkalmazottja magánszükséglete kielégítésére használja a terméket vagy kutatásra, fejlesztésre, beruházásra, felújításra, karbantartásra.

Az érintett gyártóknak és forgalomba hozóknak május 31-ig nyilvántartásba kell vetetni magukat, vagyis a rendeletben meghatározott adattartalommal kérelmet kell benyújtaniuk a hulladékgazdálkodási hatósághoz (vármegyei kormányhivatal), továbbá a hulladékkezelés végző koncessziós társasághoz is (MOHU MOL). Azoknak, akik körforgásos termékek forgalomba hozatalát az EPR rendelet hatálybalépését követően kezdik meg, a tevékenységük megkezdését megelőzően kell kérelmezniük a nyilvántartásba vételt.

Negyedévente pedig adatot kell majd szolgáltatniuk a hulladékgazdálkodási hatóság felé a tárgynegyedévet követő hónap 20-ig a forgalomba hozott termékekről. Az adatszolgáltatás alapján kell majd megfizetni az úgy nevezett kiterjesztett gyártói felelősségi díjat a koncessziós társaság részére (MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.), a koncessziós társaság által kiállított számla alapján, a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül.

Mindezeken túl, bár az ún. hulladéktermelők kisebb számú érintetti csoportot alkotnak, számukra a kötelezettségek szélesebbek és korábbi határidővel kell számolniuk, hiszen regisztrációs kötelezettségüket már 2023. április 30-ig teljesíteniük kell a koncessziós társaság (MOHU MOL) weboldalán.

Hulladéktermelő az a vállalkozás, aki tevékenysége során az EPR körébe tartozó hulladékot termel (például külföldről származó csomagolás lebontásával), azt elkülönítetten gyűjti és átadja hulladékhasznosítási szervezetnek. Nem tartozik ebbe a körbe a gyártási folyamat során keletkező selejt, hulladék.

Érdemes minden a körforgásos termékek gyártásával, forgalmazásával és felhasználásával érintett gazdasági szereplőnek hozzáértő tanácsadók bevonásával átvilágítani termékkörüket, a gyakorlati teendőkre való felkészülés és a plusz költségek tervezése miatt.

Jancsa-Pék Judit

LeitnerLeitner

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
korminfo 04-25