infláció forint
Gazdaság

Magyarországról üzent a neves közgazdász: van egy egyszerű megoldás az infláció elleni harcra

Portfolio
Az a baj a mai világgal, hogy a legtöbben a jegybankoktól várják a megoldást az infláció elleni harchoz, pedig sokkal egyszerűbb és hatékonyabb megoldás is létezik: a termelékenység növelése. Éppen ezért az a társadalom fog majd a jövőben a legellenállóbb lenni az inflációval szemben, ahol nő a népesség – mondta el Manoj Pradhan, a Talking Heads Macroeconomics makrogazdasági kutatócég alapítója és vezető közgazdásza az MBH Private Banking mai eseményén. Szó esett a mesterséges intelligencia hatásáról is, Kozák Ákos szociológus-jövőkutató szerint a világnak először a társadalmi és jövedelmi egyenlőtlenségekkel kellene leszámolnia, mielőtt nagyon belemegy az AI-ba, Pradhan szerint viszont engedni kell, hogy az AI minél több munkahelyet átvegyen, és azt is elárulta, miért.

Manoj Pradhan, a Talking Heads Macroeconomics makrogazdasági kutatócég alapítója és vezető közgazdásza a mostani inflációs folyamatok kapcsán kifejtette: az inflációnak nagyobb köze a pénzkínálathoz, mint ahhoz, mit csinálnak a jegybankok. Minden fogyasztás növeli az inflációt, főleg úgy, hogy vannak olyan résztvevői a társadalomnak, akik fogyasztanak, de nem járulnak hozzá a termeléshez. Ahogy azt kiemelte, a társadalmi változások, az elöregedő társadalom miatt számos országban az lesz a felállás, hogy több lesz a munkaerőpiacon kívüliek létszáma, így kérdés, mi fogja tudni majd az ő fogyasztásukat és ezzel a megugró inflációt ellensúlyozni a jövőben.

Probléma van a jegybankok hozzáállásával is, mivel ők úgy tekintenek az infláció elleni harcra, mint egy egyszeri dologra, azonban úgy tűnik, azzal nem számolnak, hogy mindeközben a munkaerőpiacon is vannak problémák, amelyeket, ha nem oldunk meg, az infláció hamar felüti ismét a fejét a világban.

Kozák Ákos szociológus-jövőkutató, az Egyensúly Intézet Üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója és társalapítója kitért arra, hogy 2050-re a magyar népesség 8,3 millió főre zsugorodik az előrejelzések szerint, és ez ellen a következő évtizedekben nem nagyon van ellenszer vagy megoldás. Mindeközben a magyar társadalom is folyamatosan öregszik, jelenleg 840 ezren vannak azok, akik 75 év felettiek, 2040-re a számuk 1,2 millió főre növekszik, 2060-ra pedig elérik az 1,6 millió főt.

Manoj Pradhan szerint az öregedő társadalommal az a baj, hogy az idősebb emberek egyre nagyobb figyelmet követelnek, ez pedig a munkaképes korúakra nagy nyomást helyez majd, ahogy megyünk előre az időben.

Az idősek ápolása miatt sokan kieshetnek a munkaerőpiacról, ami inflációgerjesztő hatású lehet.

Mindezekből kifolyólag szerinte igenis lépéseket kell tenni a technológiai fejlesztések előmozdítása érdekében,

igenis meg kell engedni, hogy annyi munkahelyet vegyenek át a robotok és az automatizáció, amennyit csak lehet, mert így felszabadul a produktivitás, ami pedig kontroll alatt tarthatja az inflációt.

Egy másik téma kapcsán Kozák Ákos kifejtette, hogy a magyar kkv-k digitalizációs fejlettsége szomorú képet fest, ezen a területen mindenképp van még hova fejlődni. Tart attól, hogy az AI elterjedése a fejlett világban tovább növeli majd a társadalmi egyenlőtlenségeket. Így szerinte mielőtt nagyon belemerülne a világ és az emberiség az AI-ban, először az egyenlőtlenségeket kellene megoldani.

Manoj Pradhan arra az érdekességre hívta fel a figyelmet, hogy az automatizáció hatására az elmúlt évtizedekben az emberek fizikai erőnléte mérhetően csökkent, hiszen sokkal jobban függünk ma már a gépektől, ha nehezebb dolgok emeléséről van szó. Hasonlót ér el a digitalizáció is, ennek az agyi kapacitásra és teljesítményre van láthatóan negatív hatása. Kérdés tehát szerinte, hogy

mennyit adunk fel a jövőbeni képességeinkből akkor, amikor rábízzuk magunkat a mesterséges intelligenciára?

Az a társadalom, amely eredményesebben tudja növelni a népességét, jobb pozícióban lesz az infláció elleni harcban. A kulcs a produktivitás növelése

– mondta el Manoj Pradhan közgazdász.

Végezetül beszélt arról is, hogy szerinte nagy hiba volt a kormányok részéről Európa-szerte, hogy a társadalom egészére nézve vezették be a különféle energia- és élelmiszerár-sapkákat, és nem csak arra korlátozták, aki valóban rászorult, mivel így a jobb helyzetben lévő háztartásoknak több pénze maradt a zsebében, ez az extra fogyasztás pedig megint csak gerjesztette az inflációt a térségben.

Címlapkép: Getty Images

balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
zelenszkij public domain
orosz ukrán háború moszkva páncélos btr
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
balaton balatonfüred