Kiderült, pontosan mennyi pénzt kap novemberben egy átlagnyugdíjas

Portfolio
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a novemberi nyugdíjemelés részleteit a csütörtöki Kormányinfón. Orbán Viktor délelőtt jelentette be, hogy a nyugdíjasok közel félhavi nyugdíj-kiegészítést kapnak.

Vége a Kormányinfónak!

Gulyás: inkább fizetek készpénzzel, mint kártyával

A kormány nem próbálja meg a kártyás fizetés részarányát növelni, a készpénznek is van tere a magyar gazdaságban.

Mindezt azzal kapcsolatban monda a miniszter, hogy a napokban Szijjártó Péter külügyminiszter arról beszélt egy videóban, hogy mindig készpénzt használ és Orbán Viktort is egy köteg pénzzel videózták le.

700 tanár nem újította meg a jogviszonyát a státusztörvény miatt

Gulyás Gergely szerint ez kevesebb, mint amennyien egyébként nyaranta távozni szoktak.

Jól állnak a tárgyalások a reptér megvételével kapcsolatban

Nyugodtan fogadhatnak arra, hogy lesz kézfogás

- mondta a miniszter

Egy vitás kérdés van már csak, amelyet tisztázni kell.

Az MNB nem tudta gyorsan csökkenteni az inflációt

A jegybank nem tudta gyorsan csökkenteni az inflációt, ezért a kormány is hozott intézkedéseket és komoly mértékben hozzájárult annak csökkentésével.

Az MNB kritikája - amelyet Orbán Viktor megfogalmazott - nem jelenti, hogy el szeretnék mozdítani Matolcsy György jegybankelnököt, vagy elégedetlenek lennének a munkájával.

A kormány ki fogja fizetni a már megvásárolt állampapírok kamatát

Az inflációkövető papírok kamatának kifizetése valóban nagy teher lesz a költségvetés számára, de ez is jobb, mintha devizában adósodnánk el - mondta Gulyás.

Jó esély van arra, hogy megjöjjenek az uniós pénzek

Gulyás Gergely szerint az EU a lengyel választásokra vár.

Mi lesz a költségvetés hiányával?

A költségvetési hiány az európai átlagba tartozhat majd, de ehhez az kell, hogy az ország megkapja az uniós forrásokat.

A kormány nem tervez megszorítást annak érdekében, hogy a költségvetés hiánya tartható legyen.

 Gulyás Gergely érvelését az uniós források és a költségvetési hiány kapcsolatánál annyiban árnyalni kell, hogy bár valóban pénzforgalmi alapon hiánya keletkezik a kormánynak, amikor megelőlegezi az EU-támogatások kifizetését, főként akkor, ha ezt hitelből teszi meg.De eredményszemléletben rögtön melléteheti az uniós bevételt, ezért nem keletkezik nagyobb ESA-hiány, amely a deficit legfontosabb mutatószáma. Amikor megjön a pénz Brüsszelből, akkor a kormány azt már nem számolhatja el még egyszer bevételként, tehát nem érinti az ESA-egyenleget. Mindösszesen a hitelből finanszírozott előlegkifizetéseknél van egy marginális kiadásnövekedés.

Mi lesz a bankadóval?

A kormánynak abban kell döntenie, hogy a bankok extraprofitját adóztatja-e vagy inkább arra készteti azokat, hogy a hitelezést indítsák be.

A kormány inkább az utóbbi felé hajlik.

A kormány így is vizsgálja, hogy a bankok mekkora nyereséggel zárnak, amely úgyis kimagasló lehet, hogy Európa legmagasabb különadóját kell megfizetniük a pénzintézeteknek. A kabinet szerint ez az összeg jelentős, így fontos megvizsgálni, hogy milyen lépések lehetnek szükségesek.

Ezt Gulyás azzal kapcsolatban említette, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a Közgazdász vándorgyűlésen a bankadó emeléséről beszélt, ezt azonban a kormány cáfolta.

Rosszul hangzik, hogy "konténeriskola"

A helyes az, ha a diákok felújított, jól felszerelt iskolákba járhatnak - szögezte le Gulyás azzal kapcsolatban, hogy nagyon sok konténeriskola működik az országban.

Bár rosszul hangzik a "konténeriskola", vannak olyan oktatási intézmények, amelyek ezeknél a konténereknél is rosszabb állapotban vannak - tette hozzá a miniszter.

Vannak olyan iskolák is, ahova alig jár gyerek.

Látni kell, hogy mekkora a kórházak adóssága

Pontosan látnunk kell, hogy mekkora a kórházak adóssága, látnunk kell azt is, hogy ez miért alakult ki. Ennek fényében dönt a kormány, hogy a költségvetés ki tudja-e egyenlíteni a fennálló egészségügyi adósságokat - jelentette ki Gulyás

Még nem kell bevezetni az eurót!

Tévesnek tartja Gulyás Gergely Sinkó Ottó közgazdász a Portfolio-n megfogalmazott véleményét, hogy már nincsen más lehetőség, mint az euró bevezetése.

A kormány célja, hogy a magyar gazdaság teljesítménye elérje az uniós átlag 90 százalékát.

Költségvetési forrásból emelik a pedagógus béreket, csak lassabban

Mindenképpen lesz emelés, a gyorsaság függ az európai uniós pénzek érkezésétől.

10 százalékos emelést kap minden tanár, de a legelmaradottabb térségekben ezt 25-30 százalék is lehet.

Svéd NATO-csatlakozás

A svédeknek nem fontos a NATO-csatlakozás Gulyás Gergely szerint.

Ahhoz, hogy egy szövetségben legyünk valakivel, ahhoz tisztelet és bizalom kell, ezt pedig a svédek rombolják.

Ne legyen drágább itthon tankolni, mint külföldön

A kormány célja, hogy ne legyen drágább a tankolás, mint a környező országokban, például Romániában - mondta a miniszter.

Nincs lélektani határ, ahol újra bevezethetik az üzemanyagárstopot,

de elképzelhetőnek nevezte, hogy újra alkalmazzák ezt az eszközt.

Szociális tűzifa lesz, de hatósági ár nem

Még kidolgozás alatt áll a városi CSOK szabályrendszere

Az új rendszer január 1-től hatályba léphet.

A cél az az, hogy alacsony kamat mellett lehessen hitelhez jutni, és hogy a gyerek megszületése után a hitel egy része támogatássá váljon - ismertette a CSOK+ esetében a módosítás elveit.

Ezt akár lakáscserére is fel lehet majd használni.

A kamatszintekről és a részletszabályokrol továbbra is tárgyal a kormány

A Dunaferrt szeretné megmenteni a kormány

Kizárólag működőd kohászati üzemekre vonatkozhat az a módosítás, amely gyakorlatilag felpuhítja a szennyező, és jogszabályellenesen működő gyárakkal szembeni szankciós gyakorlatot - mondta a miniszter.

Erre a módosításra csak azért van szükség, hogy

a Dunaferr megmenthető legyen.

Jó viszonyt szeretne a kormány Amerikával

Cél, hogy az Egyesült Államokkal a lehető legjobb legyen a gazdasági viszony - mondta Gulyás, azonban hozzátette, hogy az amerikai kormány akaratából a politikában az ideológia határozza meg az együttműködés kereteit.

Sorra büntetik a boltokat

A kötelező akciók ellenőrzéseinél a 100 millió forintot is meghaladta a bírságok összege. 104 üzletet büntettek meg - mondta Szentkirályi Alexandra.

Az árstoppal kapcsolatban már közel 6 milliárd forint bírságot szabtak ki.

A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy az árfigyelőben csütörtökön elindult egy olyan funkció, hogy az ember a hozzá legközelebbi boltokat ki tudja szűrni egy térképen, és így megnézni azok árait.

Egyszámjegyű infláció lesz az év végére

A jövő évi gazdasági kilátásokról is tárgyalt a kormány, úgy látják, hogy már november egyszámjegyű lehet az infláció.

Minden mértékadó előrejelzés szerint 2024-ben (tehát jövőre) újra növekedési pályára állhat a magyar gazdaság - mondta el Gulyás Gergely.

Jó intézkedés volt a gabonakorlátozás

A magyar nemzetiség nyelvhasználati jogának helyreállításáig nem tudnak semmilyen egyezséget támogatni Ukrajnával kapcsolatban - tette hozzá.

A gabonaimporttal kapcsolatban azt mondta, hogy a korlátozás helyes volt. Azonban abban partnerek, hogy az afrikai országokba jusson el a gabona.

Magyarország meg fogja válaszolni az Európai Bizottság kérdéseit

Magyarország meg fogja válaszolni az Európai Bizottság kérdéseit, amelyeket az igazságügyi reform végrehajtásával tettek fel, hogy felszabadulhasson a kohéziós források nem befagyasztott része - jelentette ki a miniszter.

Mint arról korábban beszámoltunk, Brüsszelben az OBT költségvetésével és a Kúria ügyelosztási rendjével kapcsolatos kérdéseket tettek fel. Amíg ezeket a kormány nem válaszolja meg, addig áll az értékelés végrehajtása, így később érkezhetnek meg a felzárkózási uniós támogatások. A procedúrát júliusban indította meg a magyar kormány, így annak október közepére járt volna le a határideje.

Tárgyaltak a bevándorlásról is

A kormány tárgyalt a bevándorlásról is, de azóta Németország változtatott az álláspontján, így már az uniós minősített többségi szavazáson már elveszett a Magyarországot támogató blokkoló kisebbség. Így szerinte továbbhaladhatnak az EU-s bevándorlási paktumról szóló tárgyalások az Európai Tanácsban.

Magyarország meg fogja válaszolni az Európai Bizottság kérdéseit, amelyeket az igazságügyi reform végrehajtásával tettek fel, hogy felszabadulhasson a kohéziós források nem befagyasztott része - jelentette ki a miniszter.

Mint arról korábban beszámoltunk, Brüsszelben az OBT költségvetésével és a Kúria ügyelosztási rendjével kapcsolatos kérdéseket tettek fel. Amíg ezeket a kormány nem válaszolja meg, addig áll az értékelés végrehajtása, így később érkezhetnek meg a felzárkózási uniós támogatások. A procedúrát júliusban indította meg a magyar kormány, így annak október közepére járt volna le a határideje.

Átlagosan 6532 forintos havi emelést jelent a kormány döntése

Mivel a nyugdíjasok 15 százalékos emelést kaptak januárban, a nyugdíjas-infláció pedig 18,5 százalékos, ezért kellett az emelésről dönteni, amely a kormány számításai szerint 3,1 százalékos emelést jelent a matematikai szabályai szerint.

Az átlagnyugdíj 217 232 forintra emelkedik - mondta Gulyás Gergely.

Egy átlagnyugdíj mellett 78 384 forintot jelent novemberben a visszamenőleges korrekció - ismertette a miniszter, hozzátéve, hogy ez a költségvetésnek mintegy

190 milliárd forintos extra kiadást jelent.

Kezdődik a Kormányinfó

Orbán Viktor: átlagosan félhavi nyugdíj-kiegészítést fizet a kormány

Novemberben átlagosan közel félhavi nyugdíj-kiegészítést fizet a kormány - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon.

Tovább a cikkhez

Hamarosan érkeznek a kormány bejelentései

Szerdán Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kormányülést tartott a kabinet.

Az elmúlt napok kormányzati kommunikációja alapján biztosan több téma is felmerülhet a csütörtök délben kezdődő Kormányinfón.

  • Az Európai Bizottság kérdéseket küldött a kohéziós források nem befagyasztott részének feloldásához szükséges igazságügyi reformmal kapcsolatban, így várhatóan ismerteti az EU-támogatások folyósításával kapcsolatos legfrissebb kormányzati várakozásokat.
  • Az augusztus államháztartási adatok alapján az éves hiánycél 97 százalékát már teljesítette a kormány, valamint az elmúlt időszakban Nagy Márton gazdaságfejlesztési és Varga Mihály pénzügyi tárcavezetők is arról nyilatkoztak, hogy szükséges lesz a hiánycél emelése. Kérdés, hogy a 3,9 százalékos GDP-arányos értéket hogyan módosítják, valamint milyen kiigazító lépésekre lehet szükség.
  • Fontos kérdés az is, hogy a múlt héten jelentős nézetkülönbség alakult ki a bankadó lehetséges emeléséről és a támogatott hitelek esetleges kivezetéséről a gazdasági kabineten belül. Várható, hogy a kormány itt még több dolgot tisztáz.
  • Októberben kerülhet a parlament elé a PM őszi adócsomagja, talán már erről is megoszt néhány részletet Gulyás Gergely.
  • A svéd NATO-csatlakozás országgyűlés általi ratifikálásával kapcsolatos újságírói kérdések is garantáltak.
  • Nagy Márton miniszter egy előadásában felvetette, hogy az üzemanyagpiacon az árak emelkedése miatt egy újbóli kormányzati beavatkozás válhat szükségessé.
  • Továbbá a kabinet hetek óta ígérgeti, hogy a CSOK+ részletszabályairól is tájékoztatják a közvéleményt.
Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF