Öt hónapos csúcsra ugrott az olajár
Gazdaság

Öt hónapos csúcsra ugrott az olajár

Portfolio
A Brent olajfajta ára kedden október óta először emelkedett 89 dollár fölé hordónként, miután az olajellátást újabb tényezők fenyegetik az orosz energetikai létesítmények elleni ukrán támadások és a közel-keleti konfliktus eszkalálódása miatt.

A Brent jegyzése 1,9 százalékkal emelkedett, megközelítve a 90 dollárt, míg az amerikai WTI 1,7 százalékkal került feljebb - mindkét olajtípus árfolyama október óta nem látott szinten van.

brent0402

Az áremelkedés mögött álló kínálati aggályokhoz hozzájárult, hogy egy ukrán drón kedden csapást mért Oroszország egyik legnagyobb finomítójára, bár Oroszország kezdetben azt mondta, hogy visszaverte a támadást.

Emellett a Gazprom által ellenőrzött oroszországi Asztraháni gázfeldolgozó üzem is leállította a kőolajtermékek gyártását egy március 30-i, javítással kapcsolatos leállás után - közölte a vállalat kedden.

A világ három legnagyobb olajtermelője közé tartozó, valamint az egyik legnagyobb exportőrnek számító Oroszország az olajfinomítói ellen intézett ukrán támadások sorozatával küzd, miközben saját maga is támadásokat intézett az ukrán energetikai infrastruktúra ellen.

Annak valószínűsége, hogy a továbbra is korlátozott orosz termékexport tovább szűkítheti az amerikai kőolajellátást, hirtelen az amerikai (olaj)egyensúlyok újraszámolására kényszerítette az USA-t a hónap hátralévő részére és valószínűleg azon túl is

- mondta Jim Ritterbusch, a Ritterbusch and Associates elnöke.

Mindeközben a Közel-Keleten Irán bosszút esküdött Izraellel szemben azért a légicsapásért, amely megölte két tábornokát és öt másik katonai tanácsadóját a damaszkuszi iráni nagykövetség épületében. Az Izrael-Hamász konfliktusban történő közvetlen iráni beavatkozás "az egész régióra kiterjedő konfliktust válthat ki, amely valószínűsíthetően hatással lehet az olajellátásra" - mondta Varga Tamás a PVM olajbróker cégtől.

A keresleti kilátások eközben felélénkültek, mivel a márciusi adatok hat hónap óta először mutattak bővülést a kínai feldolgozóipari tevékenységben és másfél év óta először az Egyesült Államokban.

Szerdán aztán érkezik az OPEC+ miniszteri testületi ülése, de testület valószínűleg nem fog változtatást javasolni az olajkitermelési politikában - mondták OPEC+ források a Reutersnek.

Forrás: Reuters 

Címlapkép forrása: Shutterstock

Holdblog

És ha kikapcsolják az internetet?!

HOLD After Hours. Problémamegoldó podcastünk újabb fejezetében Szabó Dáviddal tárjuk fel a bitcoin, az avokádók, a kapitalizmus, az AI, a négynapos munkahét és Rosenberg összes baját.... Th

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bejelentette az IDF: megindult az Izrael elleni támadás
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
olaj