A 80-as évek óta nem láttak ilyet Japánban

2018. február 14. 08:25    
nyomtatás
 
A várt 0,2% helyett 0,1%-kal bővült az előző negyedévhez képest a japán gazdaság 2017 utolsó három hónapjában. A fogyasztási dinamika a vártnál kissé magasabb lett (0,4% helyett 0,5%), a beruházások viszont elmaradtak a várakozásoktól (1,1% helyett 0,7%), ez utóbbi okozta a kisebb GDP-növekedést.


A japán adat azonban így is inkább jó hírnek mondható, hiszen az 1980-as évek óta most először volt négy egymást követő negyedév, amikor megszakítás nélkül növekedett a GDP. A fő motor a GDP-ben nagy súlyt képviselő lakossági fogyasztás. Az elemzők úgy látják, hogy a gazdaság egész jó formában van, a növekedés pedig folytatódhat.

A Reuters értékelése szerint az adat egyrészt reményt ad arra, hogy a a stagnálás időszakát maga mögött hagyja Japán, másrészt a deflációs veszély is enyhülhet, az árindex közeledhet a jegybank 2%-os céljához. Ugyanakkor a legutóbbi adatok sem inflációs nyomásra, sem meginduló reálbér-emelkedésre nem utalnak, vagyis kihívás még van bőven.

A japán jegybank egyébként folytathatja a programját: Abe Shinzo miniszterelnök újra jelölte a Bank of Japan elnöki posztjára a most regnáló Haruhiko Kurodát.

A mai devizapiaci kereskedésben egyébként a japán jen erősödéssel reagált a GDP-adatra. A jen a tőkepiaci turbulencia nyertese is, Februárban már közel 3%-ot erősödött a dollárral szemben.

A 80-as évek óta nem láttak ilyet JapánbanElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium