A kínai elnök megerősítette: találkozik Trumppal

MTI
2018. november 8. 17:36    
nyomtatás
 
Hszi Csin-ping kínai elnök csütörtökön megerősítette, hogy kétoldalú találkozót tart amerikai hivatali kollégájával, Donald Trumppal a november végi argentínai G20-csúcson - tudatta a Hszinhua kínai állami hírügynökség.


A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G-20 csoport vezetői november 30-án és december 1-jén tanácskoznak Buenos Airesben.

Beleegyeztem, hogy találkozzak Trumppal a következő G20-csúcson, ahol a két félnek lehetősége lesz arra, hogy alapos eszmecserét folytasson közös érdekeiről
- mondta Hszi Csin-ping egy pekingi találkozón, amelyet Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszterrel tartott.

A kínai államfő szerint az amerikai-kínai kapcsolatokban a közelmúltban tapasztalt "viszontagságok" ellenére a kétoldalú kapcsolatok folyamatosan fejlődtek az elmúlt négy évtizedben, és a nemzetközi közösség azt akarja, hogy e kapcsolatok a "megfelelő irányba" fejlődjenek.

A kínai államfő ezzel kapcsolatosan méltatta Kissingert a kínai-amerikai kapcsolatok több mint 40 évvel ezelőtti helyreállításában játszott szerepét.

A találkozón a 95 éves, Nobel-békedíjas Kissinger hangsúlyozta: az együttműködés az Egyesült Államok és Kína között elengedhetetlen a békéhez és a jóléthez a világban. Méltatta Kína erőfeszítéseit, amelyeket e cél megvalósítása érdekében tesz.

Kissinger szerint az amerikai-kínai kapcsolatok fejlesztéséhez stratégiai gondolkodásra és előrelátásra van szükség. Hozzátette, a két országnak el kell mélyítenie egymás kölcsönös megértését, erősítenie kell stratégiai kommunikációját, folyamatosan bővíteniük kell közös érdekeiket, és megfelelően kell tudniuk kezelni nézeteltéréseiket, hogy megmutassák a világnak: közös érdekeik sokkal nagyobbak, mint nézeteltéréseik.

A volt amerikai külügyminiszter, aki Richard Nixon és Gerald Ford elnöksége idején töltötte be e tisztséget, reményének adott hangot azzal kapcsolatosan, hogy sikeres lesz a Trump és Hszi közötti kétoldalú találkozó a G20-csúcson.

Kissinger találkozott Vang Ji kínai külügyminiszterrel is, aki az eszmecsere során meggyőződésének adott hangot: Kína és az Egyesült Államok "képes és köteles" "megfelelő módon", "egyenlő párbeszéd által" rendezni nézeteltéréseit a kereskedelmet illetően.

"Az együttműködés előnyös lehet mindkét fél számára, és az egyetlen helyes opció mindkét országnak. A közös érdekek fontosabbak, mint a nézeteltérések" - vélekedett Vang.

A két gazdasági nagyhatalom július óta "vámháborúban" áll egymással, a helyzetet súlyosbítják a feszültségek a Dél-kínai-tengeren. Peking "provokációnak" tartja, hogy amerikai hajók olyan vizeken hajóznak, amelyeket Kína magának követel.

Vang Csi-san kínai alelnök a múlt héten Szingapúrban azt mondta: Kína készen áll a párbeszéd megkezdésére az Egyesült Államokkal, hogy olyan kereskedelmi megállapodást érhessen el vele, amely "mindkét fél számára elfogadható".

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium