A korrupcióval elégedetlenek, a Brexittől tartanak a magyarországi német cégek

2019. április 16. 10:12    
nyomtatás
 
Borúsabban látják a kilátásaikat a Magyarországon működő német cégek, mint egy éve, ez azonban nem a hazai környezet romlása miatt van, hanem a világgazdasági helyzet bizonytalanságai miatt - derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) hagyományos éves felmérésének eredményeiből.


A DUIHK 25. felmérésének fő megállapításai, hogy
  • az alapvetően kedvező gazdasági helyzetértékelést beárnyékolják a világgazdasági kockázatok;
  • a munkaerőpiacon továbbra is az erős munkaerőhiány és a bérköltségek gyors emelkedése okoz nehézséget;
  • talán meglepő módon a cégek jelentős része számít a Brexit miatt csökkenő árbevételre, emelkedő költségekre és szállítási fennakadásokra;
  • a magyar befektetési környezet - bár több területen kisebb javulás jegyezhető fel - régiós összevetésben átlagosnak látják.

A német vállalatok gazdasági súlya miatt a felmérés legérdekesebb része, hogy a saját üzleti tevékenységüket milyen várakozások kísérik. Azon cégek aránya, amelyek a saját üzletmenetüket a közeljövőben kedvezően ítélik meg 36%-ra csökkent, utoljára 2013-ban láthattunk ennél alacsonyabb arányt. Elsősorban a tavaly még hiperoptimista feldolgozóiparban romlottak a várakozások, a kereskedelemben viszont - bizonyára az erős belső konjunktúra miatt - alig volt megfigyelhető a pesszimizmus növekedése.

A korrupcióval elégedetlenek, a Brexittől tartanak a magyarországi német cégek
Klikk a képre!


Az óvatosság egyébként nem magyar sajátosság, a régió többi országában hasonlóképpen romlottak a nemzetgazdasági teljesítménnyel, a saját üzletmenettel, a foglalkoztatási és beruházási tervekkel kapcsolatos várakozások. Ezek a változások a világgazdasági környezet bizonytalanságaival állnak összefüggésben, amit jól mutat, hogy az exportra termelő cégek körében sokkal nagyobb mértékű volt a hangulatromlás. A DUIHK befektetői hangulatindexe (bhi) négyéves mélypontjára esett, de továbbra is növekedést ígér.

A korrupcióval elégedetlenek, a Brexittől tartanak a magyarországi német cégek


Az üzleti környezetet meghatározó három fő tényező közül a gazdaságpolitika (nagyon mélyről indulva) emelkedő trendben van. A munkaerőpiac megítélésének romlása az idei felmérés szerint megállt, amiben valószínűleg az is szerepet játszik, hogy a vállalatok folyamatosan alkalmazkodnak a munkaerőhiányos környezethez. Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy cégek ugyan a munkaerőhiány miatt az emelkedő bérköltségekre panaszkodnak, de az utóbbi három évben nem igazán nőtt azon cégek aránya, amelyek a jelenség termeléskorlátozó, beruházásvisszafogó hatására panaszkodtak volna, vagy éppen újabb megrendeléseket utasítottak volna vissza.

A korrupcióval elégedetlenek, a Brexittől tartanak a magyarországi német cégek


A magyar munkaerőpiaci politika kritikájaként fogható fel, hogy a vállalatok csak a munkajog rugalmasságát értékelték magasabbra a régiós átlagnál, az oktatási, képzési rendszer eredményeinél egyértelműen rosszul teljesítünk.

A korrupcióval elégedetlenek, a Brexittől tartanak a magyarországi német cégek
Klikk a képre!


A gazdaságpolitikai keretrendszert illetően összességében a tavalyihoz hasonló értékelések születtek. Mivel a megelőző években jelentős javulás zajlott le, a legtöbb területen utolértük a régiót, vagy akár le is hagytuk a német cégek megítélése szerint, ám a korrupcióval kapcsolatos helyzetértékelés továbbra is sokat ront az összképen.

A korrupcióval elégedetlenek, a Brexittől tartanak a magyarországi német cégek


A februárban készülő felmérés szerint a vállalatok csaknem 60 százaléka még úgy látta, hogy az Egyesült Királyság kilépése "inkább", vagy "nagy valószínűséggel" nem lesz hatással saját üzleti tevékenységére. Ez viszont megfordítva azt jelenti, hogy a 40%-uk ennél nagyobb érintettséget lát. Ez annyiban meglepő, hogy Magyarország kivitelének mindössze 1,8 százaléka irányult az Egyesült Királyságba 2018‐ban, míg a behozatal 3,7 százaléka származott onnan. Valószínű, hogy a cégek egy része nem a közvetlen hatásoktól tart, hanem egy esetleges rendezetlen Brexit tovagyűrűző következményeitől. Leginkább (a megkérdezettek 40‐50 százalékánál) a költségek emelkedésétől tartanak a cégek, pl. a szállítási költségek és a vámok, valamint a tanúsítványok és engedélyekkel kapcsolatos költségek miatt. Jelentős (43 százaléknyi) azonban azoknak az aránya is, akik fennakadásokat várnak a szállítási láncokban.

A korrupcióval elégedetlenek, a Brexittől tartanak a magyarországi német cégek


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium