A németeknek idén sikerül, amiről az Orbán-kormány évek óta csak álmodozik

2018. július 10. 05:45    
nyomtatás
 
A német gazdaság nagyon erős lábakon áll annak ellenére, hogy a protekcionista fenyegetések az ország nyitottsága és külkereskedelemtől való függősége miatt fokozott veszélyt jelentenek rá. Hiába néz ki azonban jól Németország jelenlegi helyzete, közép és hosszabb távon az elöregedő társadalom és a gyenge termelékenység-növekedés miatt veszély fenyegeti ezt az aranykort. Az IMF országelemzésében kiemeli, hogy a német kormánynak ki kellene használnia a jelenlegi különleges helyzetet, hogy még időben felkészüljön az országot érintő jövőbeli kihívásokra. A pénz ebben nem lehet akadály, a költségvetési mozgástér ugyanis bőségesen rendelkezésre áll: idén év végére 60%-ra eshet a bruttó államadósság, ami csak az idén több mint 4 százalékpontos esést jelentene. Különösen figyelemre méltó a német adósságleépítés tempója, ha hozzátesszük, hogy 2012-ben még magasabban volt a GDP-arányos adósságuk, mint Magyarországnak, mostanra viszont már 10 százalékponttal alacsonyabban van.


Nagyon megy Németországnak


Rég nem volt olyan erős éve a német gazdaságnak, mint tavaly. Az ország GDP-je éves bázison 2,5%-kal bővült, ami 2011 óta a leggyorsabb ütem volt.

A németeknek idén sikerül, amiről az Orbán-kormány évek óta csak álmodozik


Az IMF 4-es cikk szerinti országelemzésében kiemeli, hogy a német gazdaság előzetes várakozásukat felülmúló teljesítményt produkált 2017-ben. A pozitív meglepetés a beruházások élénkülése mellett a nagyon erős lakossági fogyasztással volt magyarázható. A lakosság fogyasztás figyelemre méltó élénkülését a rég nem látott ütemű foglalkoztatottság-bővülés fűtötte: tavaly 3,6%-ra esett a munkanélküliségi ráta, amire az ország újraegyesítése óta nem volt példa, az IMF várakozásai szerint pedig - ha lassuló ütemben is -a következő két évben újabb mélypontra kerülhet a mutató. A bérek ezzel párhuzamosan egyre gyorsabban emelkednek, tovább élénkítve ezzel a fogyasztási keresletet.

A németeknek idén sikerül, amiről az Orbán-kormány évek óta csak álmodozik


A költségvetés szempontjából is rekordév volt a tavalyi, az újraegyesítés óta ugyanis egyszer sem fordult elő, hogy a központi büdzsé a GDP arányában 1,2%-os többletet produkáljon. A német költségvetés tavaly negyedik egymást követő éve volt többletes, az elmúlt évek látványos javulása pedig három tényezőnek volt betudható.

  • A tavaly, 8 éves szolgálat után leköszönt pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble irányítása alatt az úgynevezett "Schwarze Null", vagyis a "fekete nulla" elv érvényesült a költségvetésben. Ennek lényege, hogy minden áron törekedni kell a költségvetési egyensúly elérésére és fenntartására.
  • A német gazdaság kedvező ciklikus pozíciója egyre magasabb adóbevételekhez juttatta az államot.
  • Az Európai Központi Bank által leszorított kamatkörnyezet egyik legnagyobb nyertese Németország volt: egyes becslések szerint a német állam 2017-ben mintegy 50 milliárd eurót spórolhatott meg a kamatkiadásokon az ultra laza monetáris politikának köszönhetően, 2008 óta pedig már majdnem 300 milliárdot.

A németeknek idén sikerül, amiről az Orbán-kormány évek óta csak álmodozik


Az IMF, annak ellenére, hogy az új koalíciós kormány megállapodásában több költségvetési lazító intézkedés is szerepel, a többlet gyarapodására számít idén, ami ezzel elérheti majd a GDP 1,4%-át. Ilyen kivételes helyzetben lévő költségvetés mellett nem meglepő, hogy a német államadósság rohamtempóban esik: ráadásul nem csak a GDP-arányában, hanem nominálisan is.

2018.06.27 14:19 A németek szemünk láttára valósítják meg Orbán álmát - Rohamtempóban törlesztik államadósságukat

A Valutalap előrejelzése szerint a német államadósság már az idén elérheti a maastrichti 60%-os (GDP-arányos) plafonértéket, miután idén elképesztő mértékben, 4,1 százalékponttal eshet az adósságmutató.

A németeknek idén sikerül, amiről az Orbán-kormány évek óta csak álmodozik
Klikk a képre!


Különösen figyelemre méltó a német adósságleépítés tempója, ha hozzátesszük, hogy 2012-ben még magasabban volt a GDP-arányos adósságuk, mint Magyarországnak, mostanra viszont már 10 százalékponttal alacsonyabban van. A magyar kormány idei konvergenciaprogramjában 2022-t tűzte ki célul, amikorra 60% alá eshet az államadósság-mutatónk, ekkora pedig a tervek szerint a költségvetés (pénzforgalmi) hiánya is gyakorlatilag eltűnik majd.

A németeknek idén sikerül, amiről az Orbán-kormány évek óta csak álmodozik


A jövőbeli magyar adósságpályát ugyanakkor nagy bizonytalanság övezi, hiszen a konvergenciaprogram a következő években végig 4% feletti hazai GDP-bővüléssel számol, ami jelenleg nehezen tűnik kivitelezhetőnek. A németeknek tehát már gyakorlatilag sikerült megvalósítani a magyar kormány álmát, miközben nálunk elég ingatag lábon áll a gyors adósságleépítés.

2018.05.03 16:36 Eltüntetik a költségvetési hiányt

A jövő nem néz ki olyan rózsásan


Bár rövid távon kedvezők a német gazdaság kilátásai, nyitottsága, a globális értékláncba való nagyfokú integráltsága, illetve a nemzetközi kereskedelmi folyamatoktól való függősége miatt számos negatív kockázat fenyegeti.

A protekcionizmus erősödése, illetve egy hard Brexit különösen érzékenyen érintené a német exportot és közvetlentőke-befektetéseket, zavart idézne elő a cégek ellátási láncában, illetve a hazai beruházási folyamatokra és a termelékenységre is károsan hatna.

A fokozódó nemzetközi kockázatok miatt egyébként az IMF 2,5%-ról 2,2%-ra módosította a német GDP idei bővülésére vonatkozó előrejelzését, vagyis a negatív hatások egy része már begyűrűzött a gazdaságba, ahogy az az első negyedéves GDP-adaton, illetve a februártól májusig terjedő időszak konjunktúra-indikátoraiban is látható volt.

A németeknek idén sikerül, amiről az Orbán-kormány évek óta csak álmodozik


Az alacsony növekedési potenciál miatt közép, illetve hosszú távon tovább lassulhat a német GDP bővülési üteme: a Valutaalap szerint a 2020-as évek elejére az éves dinamika 1,3% közelébe mérséklődhet. Németország jövőbeli növekedési pályáját az elöregedő társadalom, illetve a gyenge termelékenység-növekedés is negatívan érinti. Mivel már 2020-tól kezdve - a migrációs hatást is figyelembe véve - elkezdhet zsugorodni a munkaképes korú lakosság száma, a kormánynak ki kellene használnia jelenlegi (költségvetési) mozgásterét, hogy termelékenységet növelő kormányzati beruházásokkal, illetve strukturális reformokkal felkészítse Németországot a jövőre és megemelje a gazdaság növekedési potenciálját.

Sok feladat áll a kormány előtt


A kedvező költségvetési helyzethez képest visszafogott állami beruházási aktivitás miatt számos kritika érte az elmúlt időszakban a német kormányt. Miközben a német állam az alacsony kamatoknak köszönhetően évről évre rengeteg pénzt takarít meg, az így felszabaduló forrást nem fordítja kellő mennyiségben gazdaságfejlesztésre (pl. az infrastruktúrára), amivel végső soron nem csak magának, hanem az egész euróövezeti gazdaságnak árt. Egy ambiciózus beruházási programmal (és a humán tökébe való intenzív befektetéssel) nem csak a termelékenység és a hosszú távú növekedési potenciál lenne javítható, de a kormány kritikusait is elhallgattatná, akik a németek spórolására vezetik vissza a kontinens gazdasági problémáinak egy részét.

Az IMF elismerően nyilatkozik az új kormány programjával kapcsolatban, ami fejlesztené a német digitális infrastruktúrát, illetve támogatná a gyerekek óvodai és iskolai ellátását. Ez utóbbi azért lenne fontos, mert segítene a nőknek, hogy részmunkaidő helyett teljes állásban dolgozzanak, növelve ezzel az aktivitási rátát a munkaerőpiacon. Emellett a szociális kiadások növelése, illetve az átfogó állami bérlakás-építési program (a megfizethető lakhatás támogatásán keresztül) egyaránt hozzájárulhat a szegénység mérsékléséhez, ami szintén fontos cél a hosszú távú növekedés szempontjából.

Ez azonban kevés lesz.


További termelékenységet növelő állami beruházások megvalósítására lesz szükség, hiszen a jelenlegi, különleges gazdasági helyzetet a lehető legjobban ki kell használni. Emellett olyan munkaerő-piaci és nyugdíjreformra van szükség, ami vonzóbbá tenné a jelenlegi nyugdíjkorhatáron túli munkavállalást, illetve átláthatóbbá tenné a várható jövőbeli kifizetések rendszerét. Ezzel egyrészt az állami kiadások is visszafoghatók lennének, másrészt a lakosság jelenleg nagyon magas megtakarítási rátája is csökkenne (hiszen kevesebb biztonsági megtakarítást képezne a lakosság), ösztönözve ezáltal a fogyasztást. Ez - az állami beruházások élénkülésével közösen - hozzájárulna Németország kiugróan magas folyó fizetési mérleg többletének lefaragásához. Az IMF becslései szerint a német gazdaság fundamentumai 2-5%-os GDP-arányos folyó fizetési mérleg többletet indokolnának, ezzel szemben a 2017-es 8%-os többlet nagyon magas, vagyis nem ok nélkül kap kritikákat a német kormány.

Ezeken felül a kormánynak további anyagi ösztönzőket kellene nyújtania a kisvállalkozásoknak, például a kutatás és fejlesztés területén, ami kulcsfontosságú a német versenyképesség megőrzése és javítása szempontjából.

Összegezve: a német gazdaság - a növekvő globális kockázatok ellenére - stabil lábakon áll, ezt a kivételesen kedvező helyzetet pedig a kormánynak ki kéne használnia arra, hogy a jövőbeli kihívásokra még időben fel tudja készíteni az országot.
(Címlapkép forrása: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium