A Nobel-békedíj megvan, most már csak a béke kellene

MTI, Portfolio
2018. március 12. 20:10    
nyomtatás
 
Újraindítja a kolumbiai elnök a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű gerillaszervezettel folytatott béketárgyalásokat, amelyeket január közepén függesztett fel az ELN tagjai által elkövetett merényletek sorozata után.


"Az életre, az életek megmentésére és a Kolumbia számára elérendő teljes békére gondolva úgy döntöttem, hogy újraindítom a béketárgyalásokat az ELN-nel" - jelentette ki Juan Manuel Santos az elnöki rezidencián hétfőn.

Elmondta, hogy döntése szempontjából meghatározó volt a fegyverszünet, amelyet az ELN hirdetett az előző nap tartott parlamenti választások idejére, ezért utasította Gustavo Bellt, a kormány főtárgyalóját, hogy utazzon Quitóba, és indítsa újra a tárgyalásokat. Azt, hogy a kormány békeküldöttsége mikor érkezik meg az ecuadori fővárosba, várhatóan még a héten nyilvánosságra hozzák.

Az ELN a Felkelés nevű újságjában közzétett hivatalos döntésében közölte: csatlakozik Santos elnök felhívásához a tárgyalás újraindítására vonatkozóan.

Santos januárban függesztette fel a béketárgyalásokat, az után, hogy a kormány és az ELN között tavaly szeptemberben kötött tűzszüneti megállapodás lejártát követően az ELN tagjai egy sor robbantásos támadást hajtott végre az országban. E merényletekben nyolc rendőr életét vesztette, és többtucatnyi megsebesült.

Az ELN az utolsó aktív gerillacsoport Kolumbiában, 1964 óta folytat fegyveres harcot a kormány ellen.

A kormány 2016 novemberében már békét kötött a nagyobbik baloldali gerillaszervezettel, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erőkkel, amely azóta már át is adta fegyvereit. Santos egyébként ugyanebben az évben Nobel-békedíjat is kapott a fél évszázados polgárháború befejezésére tett erőfeszítéseiért.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium