A rendelés nem nő, az ipar mégis jól teljesít

2018. március 14. 09:42  english version   
nyomtatás
 
2018 januárjában az ipari termelés volumene (a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján) 6,7%-kal emelkedett. Tavaly év végén és idén év elején több hónap gyengébb teljesítménye után tudott élénkülni a szektor, így újabb termelési csúcsra ugrott.


A ma kiadott részletes jelentésben ugyanazt a fő számot közölte a KSH, mint az előzetes adat megjelenésekor.

A rendelés nem nő, az ipar mégis jól teljesít


A részletes számokból kiderül, hogy a január különösen jól indult az amúgy is emelkedő trendben lévő gumi- és műanyagiparnak, a vegyiparnak, illetve a kis súlyú gyógyszergyártásnak.

A rendelés nem nő, az ipar mégis jól teljesít
Klikk a képre!


Az év eleji adatok sem oldották azt az ellentmondást, hogy az ipar úgy tud egy moderált növekedési pályát befutni, hogy közben a rendelési mutatók inkább csak stagnálását ígérnek. A januári KSH-tájékoztatótól azt várhattuk, hogy a nagy cégek rendelési jelentéseinek hatására végre megugranak a számok - ám ez csak félig-meddig következett be. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 12%-kal nagyobb volt 2017 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 22, az új exportrendelések 10,7%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány azonban még így is 6,2%-kal elmaradt a 2017. januáritól.

A rendelés nem nő, az ipar mégis jól teljesít


A szerény rendelésállomány ellenére az ipar növekedési pályán maradhat 2018-ban. A világgazdasági konjunktúra erős, ez pedig az exportcégeknek kitűnő környezetet jelent.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium