A szakadék felé menetelnek a törökök, ami a forintot is magával ránthatja

2018. július 11. 14:47    
nyomtatás
 
Recep Tayyip Erdogan elnök elkezdte megvalósítani azt, amitől megválasztása előtt a külföldi befektetők a legjobban féltek, egyesek szerint ugyanis már látszanak az első jelei annak, miként terjesztené ki befolyását a török jegybankra. Mivel Erdogan a kamatok csökkentésének híve, miközben a gazdasági fundamentumok szigorúbb monetáris politikát indokolnának, hacsak nem sikerül jobb belátásra téríteni az elnököt, a török líra hamarosan új történelmi mélypontra kerülhet. Kamatemelés, vagy tőkekorlátozás lehetne a megoldás, a spekulánsok elleni kormányzati retorika viszont semmiképp sem fog segíteni. Magyarország és a forint árfolyama szempontjából sem mindegy, mit csinálnak majd a törökök, hiszen a líra májusi árfolyamválságát az egész feltörekvő piac, így a forint is megérezte.


Miután Recep Tayyip Erdogan, illetve az őt támogató Igazság és Fejlődés Párt (AKP) - Nemzeti Mozgalom (MHP) pártszövetség elsöprő győzelmet aratott a június 24-ei törökországi választáson, a piaci szereplők aggódni kezdtek a török gazdaságpolitika új irányvonala miatt. A figyelem középpontjába az a kérdés került, hogy mi lesz a jegybank függetlenségével, ugyanis az elnök korábban többször is kritizálta az intézményt a magas kamatok miatt, illetve igyekezett nyomást gyakorolni a jegybanki döntéshozókra, hogy csökkentsék a kamatokat.

Egyesek szerint a befektetők félelme egyelőre beigazolódni látszik, Erdogan ugyanis hétfőn (beiktatása napján) máris akcióba lendült és elnöki rendeletben változtatásokat hirdetett ki a jegybankelnök kinevezésével, illetve a mandátumának hosszával kapcsolatban, ami az intézmény feletti hatalomátvétel első lépéseként is értelmezhető. Nem véletlen, hogy a török líra jelentős gyengüléssel reagált a hírekre.

2018.07.09 17:03 Még be sem iktatták Erdogant, máris nekimegy a jegybankelnöknek

Az önmagát a kamatok ellenségének kikiáltó Erdogan hozzáállásával az a baj, hogy a török gazdaság jelenlegi helyzetében nem indokolt a jegybanki alapkamat csökkentése, sőt. A közelmúltban napvilágot látott makrogazdasági adatok abba az irányba mutatnak, hogy újabb szigorításra lesz szükség a május 23-ai kamatemelés után.

Júniusban az éves infláció 14 éves csúcsra, 15%-ra ugrott, miután a líra elmúlt hónapokban mutatott mélyrepülése elkezdte éreztetni hatását az importárak emelkedésén keresztül. A befektetők magas infláció miatt magasabb kamatokat várnának el, ennek hiányában a líra árfolyama kerül nyomás alá, ami cserébe tovább gyorsítja az inflációt, bezárva ezzel az ördögi kört.

A szakadék felé menetelnek a törökök, ami a forintot is magával ránthatja


A török gazdaságot érintő másik fontos strukturális probléma a (túlhevülő gazdaág által fűtött) magas infláció mellett a folyó fizetési mérleg jelentős hiánya, ami fokozottan kiszolgáltatottá teszi Törökországot a külföldi befektetők magatartásának. A jegybank által ma közzétett adat szerint - a várakozásokkal ellentétben- tovább nőtt a hiány.

A szakadék felé menetelnek a törökök, ami a forintot is magával ránthatja


Mivel Törökországnak jelentős mennyiségű külső forrásra van szüksége ennek a hiánynak a finanszírozására, a külföldi befektetők kockázatkerülési magatartását és befektetési hajlandóságát pedig alapvetően befolyásolja az, hogy mi történik a monetáris politikában. Nagyon fontos lenne, hogy Erdogan ne kényszerítse önhatalmúlag a jegybankot kamatcsökkentésre, mikor a török gazdaság fundamentumai szigorúbb monetáris politikát indokolnak. Ennek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy kikerült az új kormányból az a Mehmet Simsek, aki külföldi piaci körökben elfogadott, piacbarát személy volt és korábban három kormányban is pénzügyminiszteri posztot töltött be, legutóbb pedig miniszterelnök-helyettes volt. Mivel állítólag fontos szerepe volt abban, hogy a török jegybank május 23-án "engedélyt kapott" egy jelentős kamatemelésre, ami átmenetileg stabilizálta a történelmi mélyponton szédelgő líra árfolyamát, az ő távozása szintén nem jó előjel.

A fentiek alapján nem véletlen, hogy a héten már több mint 5%-ot gyengült az amerikai dollárral szemben, ebből 1,5%-ot csak ma.

A szakadék felé menetelnek a törökök, ami a forintot is magával ránthatja
Klikk a képre!


Mivel érdekellentétbe került a jegybank inflációs céljának elérése (az szigorúbb monetáris politikát indokolna) a gazdasági növekedés támogatásával (ehhez csökkenteni kellene az egyébként magas, 17,75%-os alapkamatot), és félő, hogy az új kormányciklusban utóbbi cél kerül majd előtérbe, nem kizárt, hogy tőkekorlátozásokkal kell majd megakadályozni a líra további zuhanását.


Egy biztos, ha az Erdogan befolyása alá kerülő jegybank a lazítás irányába mozdul el, a külföldi spekulánsok elleni uszítás kevés lesz ahhoz, hogy megakadályozza a helyi fizetőeszköz új történelmi mélypontra kerülését. A Societe Generale féléves devizapiaci elemzésében év végére 5,18-as, jövő év közepére pedig 5,5-es dollár-líra árfolyamot várnak, ajánlásukban pedig ennek megfelelően a líra short pozíciók felvétele mellett foglalnak állást.

Mivel a líra májusi árfolyamválsága a többi feltörekvő piaci ország fizetőeszközét, így a forintot is negatívan érintette, fokozottan érdemes lesz figyelni arra, milyen politikát folytat majd a török jegybank. A forint a térségi devizák közül különösen sérülékenynek látszott a török, illetve a feltörekvő piaci aggodalmak fokozódására, hiszen a hazai fizetőeszköz kamattartalma az egyik legalacsonyabb a feltörekvő országok devizái közül, és úgy tűnik, hogy az MNB egyelőre nem akar a szigorítás útjára lépni, hiszen nem félti az inflációs cél teljesülését a forint gyengülésétől.

A szakadék felé menetelnek a törökök, ami a forintot is magával ránthatja
Klikk a képre!


A szakadék felé menetelnek a törökök, ami a forintot is magával ránthatja

A forint (piros vonal), a zloty (kék vonal), a cseh korona (lila vonal) és a török líra (zöld vonal) árfolyamának elmozdulása az amerikai dollárral szemben. A pozitív érték gyengülést jelent.

(Címlapkép forrása: KAYHAN OZER / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium