Előfizetői tartalom

A semmittevés politikája emelkedő adósságrátához vezet

Portfolio
Nem helytállóak azok a vélekedések, amelyek szerint a kormány nem akar (vagy nem akar gyorsan) megállapodni az EU/IMF-fel és nincs B-terv – hangsúlyozta közel két hónapos hallgatás után a Portfolio.hu Forint, Válság, Államadósság címû konferenciáján Fellegi Tamás. A magyar kormány nemzetközi tárgyalásokért felelõs tárca nélküli minisztere azt is elmondta, Magyarország nem adja fel jogát, hogy a vitás kérdésekben az Európai Bírósághoz forduljon; beszélt továbbá az IMF-hitel elképzelhetõ feltételeirõl és a várható konfliktusokról is. Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke elõadásában arra mutatott rá, hogy nagyon magas az ország adósságfinanszírozási költsége, miközben alacsony a potenciális növekedési üteme. Rámutatott, hogy ez emelkedõ adósságrátához vezet, ha nincs gazdaságpolitikai fordulat, ami növeli a befektetõi bizalmat. Érvelése szerint ezért van szükség az EU/IMF-megállapodásra. Ezzel egyetértett Csaba László, a CEU professzora is, aki úgy fogalmazott: „ha a semmittevés politikáját választja a kormány, akkor a helyzet önmagában is romlik” újabb formabontó gazdaságpolitikai lépések nélkül is.Fontosabb részletek David Lubin (Citigroup) szerint a magyar gazdaság egyik nagy problémája az, hogy évek óta csökkennek a beruházások, a másik pedig az, hogy a bankszektor hitelleépítési folyamatának nem látszik a vége. Mindez emelkedõ adósságpályához vezethet, így nem szabad a törökökhöz hasonlóan az idõhúzásra játszani az EU/IMF-tárgyalások kapcsán. Bódis Péter (Pioneer Pekao Investment) szerint nagyon nehéz úgy a befektetõk dolga, hogy Magyarország folyamatosan a hírekben szerepel negatív értelemben, a tartós kiszámíthatatlanság emeli az ország kockázati felárait. Pasquale Diana (Morgan Stanley) szerint éppen a rossz megítélés miatt érdeke Magyarországnak, hogy létrejöjjön a hitelkeretről szóló megállapodás. Véleménye szerint a belpolitikai mellett az a kommunikációs ok szól amellett, hogy ne hívjon le pénzt a nemzetközi hitelkeretből, hogy a kormány nagyon sok politikai tõkét fektetett abba, hogy a hitelkeret elõvigyázatossági jellegét hangsúlyozza. Bod Péter Ákos (BCE) szerint bár vannak jó irányú kormányzati gazdaságpolitikai lépések, de az összkép rossz, túl sok volt a beavatkozás, amelyek nem voltak elõkészítve és elõre kiszámítva Csaba László (CEU) szerint nincs koherens, jól összerakott gazdaságpolitika, „a kormány a kezdetektõl fogva fut az események után”. Jelasity Radován (Erste Bank) szerint bár fáj az elmúlt évi jelentõs bankrendszeri veszteség, de legalább megindult a megfelelõ párbeszéd a kormány és a bankok között és rövidesen egy kedvezõ bejelentés is érkezhet.

2012. március 08. 13:40 Megosztás Ha a semmittevés politikáját választjuk A Király Júlia által bemutatott probléma (ilyen makrogazdasági paraméterek mellett emelkedõ adósságrátával néz szembe az állam) kapcsán a panelbeszélgetés keretében...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés