Elsült a kormány legújabb csodafegyvere

2019. január 12. 11:14    
nyomtatás
 
A hét egyik legérdekesebb sztorija volt, hogy bemutattuk: az online számlázás tavaly júliusi bevezetésének hatására tovább fehéredett a gazdaság.


Az általános forgalmi adóbevételek növekedése jelentősen meghaladja azt a mértéket, amit pusztán a makrogazdasági mutatók, a fogyasztás növekedése, illetve az infláció indokolnak. Részletesen bemutattuk ezt ebben az elemzésben.

Cikkünkben megszólalt Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára is, aki szerint az áfabevételek növekedése arra utal, hogy folytatódott a gazdaság elmúlt években megindult fehéredése és ehhez az online számlázás is hozzájárulhatott.

Varga Mihály pénzügyminiszter pedig épp a héten szintén arról beszélt, hogy 2018-ban 403 milliárd forinttal nagyobb áfabevétel érkezett az államkasszába, ami a gazdaság növekedése mellett jelentős mértékben köszönhető a gazdaságfehérítő intézkedéseknek, így például a 2018 júliusa óta működő online számla-rendszernek is.

Pénteken pedig szintén az online számlázás témájában jelent meg elemzés a jegybank részéről. Tóth G. Csaba, a Magyar Nemzeti Bank vezető közgazdasági elemzője azt írta, hogy a gyorsan növekvő bevételeket magyarázhatják a gazdaság fehérítése érdekében több hullámban meghozott intézkedések (mindenekelőtt az online pénztárgépek, később az EKÁER, 2018-ban pedig az online számlázás bevezetése). Másfelől a méréssel kapcsolatos kihívások miatt a pontos okok feltárása további kutatásokat igényel, azért is, mert a rejtett gazdaság egészének alakulására vonatkozó nemzetközi becslések egyelőre alig mutatnak változást.

Szebeni Dávid, az Enrawell stratégiai igazgatója a friss adatok láttán pedig arról értekezett a Portfolio-n megjelent írásában, hogy az online számlázás rendszerének első pozitív tapasztalataira hogyan lehetne építkezni, három javaslattal is élt a döntéshozók felé.

Videónkban összefoglaljuk, mit és hogyan okozott az online számla rendszere:Címlapkép forrása: Pénzügyminisztérium

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Vezető felügyelő (TPI)
Rendezvényszervező
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium