Gazdaság

Fogadjunk, nem is tudod, mennyi idegesítő kisadót fizetünk ma Magyarországon!

Jelenleg Magyarországon olyan közterhek is léteznek, amelyek szemmel látható adóbevételt nem generálnak, vagyis ebből a szempontból nem indokolt azok fenntartása. Most úgy tűnik, hogy a kormány ismét a zászlajára tűzte az adóadminisztráció egyszerűsítését, ezért megnéztük, hány különböző adófajta van most idehaza és azokból mekkora bevétel érkezik a büdzsébe. A Portfolio-nak nyilatkozó Arányi Attila, a KPMG igazgatója javaslatokat is megfogalmaz.

Régi álmok

Több mint hat évvel ezelőtti ígéretét vette elő a kormány és készül leporolni a terveket. 2010 után ugyanis ismét előkerült a kisadók eltörlése, nemcsak államtitkári szinten jelent meg a szándék, hanem már Varga Mihály is hasonlóról beszélt.

Úgy tűnik, hogy összeértek a szálak:
  • a költségvetés van annyira jó helyzetben, hogy a kormány lemondjon a néhány százmillió, pár milliárd forintos bevételt generáló kisadókról,
  • időközben kiemelt adópolitikai céllá vált az adóadminisztráció egyszerűsítése, valamint az adózással eltöltött idő csökkentése

Van ugyanis honnan javítani a vállalkozásokat terhelő adóadminisztráció területén. Kedvező irány az egységes 9%-os társasági adókulcs, viszont az adminisztrációs terhek is fontos szerepet játszanak a cégek életében. Ezt leginkább az adózással eltöltött idővel lehet kifejezni.

A PwC évente megjelenő Paying Taxes kiadványából pedig világosan kiolvasható, hogy Magyarország egy helyben toporog már 7 éve, ami az adózással összefüggő adminisztrációs munkaórák számát illeti. Európai összevetésben pedig az utolsó előtti helyen vagyunk.

Fogadjunk, nem is tudod, mennyi idegesítő kisadót fizetünk ma Magyarországon!


Fogadjunk, nem is tudod, mennyi idegesítő kisadót fizetünk ma Magyarországon!

Aminek búcsút mondhatunk

Első lépésben az NGM úgy javítaná ezt a mutatót és csökkentené az adóadminisztrációt a legújabb ígéret szerint, hogy több kisadónak búcsút intene és a hasonló alapot terhelő adókat vonná össze.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kérésünkre összeállította a Magyarországon jelenleg hatályban lévő adóterhek listáját és az egyes adónemekből 2017-re előirányzott bevételi összegét (ez a legutolsó adócsomag hatásait nem tartalmazza, így például a társasági adó csökkentését sem). Ebből kiderül, hogy jövőre 60 különböző adónemet fizethetnek a magánszemélyek, valamint a vállalkozások. Ezek között olyan közterhek is szerepelnek, amelyekből éves szinten még 100 millió forint sem jön be a költségvetésbe.

Érdemes alaposan szemügyre venni az alábbi táblázatot, mert nem lennénk meglepve, hogy ha az utolsó helyre sorolt adónemek közül többet eltörölne a kormány. Ha például a 60 közteherből 10-ről lemondana a gazdaságpolitika, akkor ez csupán 3,2 milliárd forintba kerülne. Jelentéktelenségüket jól bizonyítja, hogy az utolsó 10 adónem 0,022%-os részarányt képvisel a teljes költségvetési bevételekből.


Ha valamilyen okból kifolyólag a fenti interaktív chart nem jelenik meg böngészőjében, akkor kattintson ide a táblázat eléréséhez!

Új adónemek bevezetésénél vagy épp azok megszüntetésénél két szempontot mindenképp érdemes mérlegelni. Ezek a szempontok egyrészt a megfelelő költségvetési kiadásokat fedező bevételek generálása, másrészt adópolitikai és jogpolitikai célok, melyek mentén az adózókat, a társadalmat szeretné ösztönözni a kormányzat valamilyen magatartásra. Előbbire jó példák a célzott ágazati különadók, utóbbira pedig például a népegészségügyi termékadó - kommentálta a Portfolio-nak a legújabb kormányzati adóterveket Arányi Attila, a KPMG magánszemélyek adózásával foglalkozó csoportjának igazgatója.

Ha például az adóbürokrácia csökkentésének célja a gazdaságpolitika prioritásai között vezető helyett foglal el, akkor kerülhet szóba bizonyos adók eltörlése, figyelembe véve azt is, hogy a fenti szempontok tudnak-e továbbra is érvényesülni - vélekedett a szakértő.

Felmerült a kormányzati elképzelések között az azonos alapot adóztató terhek összevonása. Az adótanácsadó szerint itt logikus lépésként merülhet fel a foglalkoztatói terhek összevonása, így például a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás összevonása a megfelelő módosítások mellett. Az egyéni járulékok esetében is szóba jöhet az egységesítés, a bevételek megfelelő részének a dedikált költségvetési alrendszerekbe irányításával.

Ezzel megoldható lenne az adózói oldalon az egyszerűsítés, viszont a költségvetés bevételei az egyes alrendszerekben biztosítottak maradnának.

Nem zárta ki a szakértő azt sem, hogy az eva (melynek kivezetése korábban többször is felmerült) valamilyen megoldással a kata-kiva körbe olvadjon.

Plusz egy messzi terv

Érdemes azt is kiemelni a fenti táblázatból, hogy az iparűzési adóbevételek jelentős súlyt képviselnek. Jövőre a kormány 616 milliárd forintos bevétellel számol a ipából, ami várhatóan meg fogja haladni a társasági adóbevételek összegét. A kormány ugyanis eredetileg 734 milliárd forintos tao-bevétellel kalkulált, viszont a jelenlegi számítások szerint a társasági adókulcs egységesítése és csökkentése 145 milliárd forintos kiesést okoz.

Egyébként kormányzati szinten van olyan gondolkozás is - ahogyan azt Izer Norbert helyettes államtitkár szavaiból ki lehetett olvasni -, hogy átalakítják az iparűzési adót. Vannak olyan elméletek, miszerint ezt az adónemet közelíteni kéne a jövedelemadókhoz, taósítani kellene. Ehhez azonban csak úgy lehet hozzányúlni, hogy tekintettel vagyunk arra, hogy a helyi iparűzési adó az önkormányzatok fontos bevételi forrása - mondta néhány héttel ezelőtt a tárca adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
szénerőmű