Óriási változást szúrtak ki a kormány legújabb csodafegyverénél

2018. február 14. 14:49    
nyomtatás
 
Vészesen közeledik az online számlázás július 1-jei éles indulásának határideje, a részletek pedig kezdenek tisztázódni. Eddig azonban nem került a figyelem középpontjába a rendeleten pár héttel ezelőtt átvezetett módosítás: a kormány eltörölte a 24 órás, számlák beküldésére vonatkozó könnyített időintervallumot. Minden esetben azonnal kell adatot szolgáltatni.


Az NGM január közepén jelentette be, hogy elérhetővé tette a részletes információkat, melyek alapján kialakíthatják a cégek a számlázóprogramok online bekötésének rendszerét. A minisztérium ekkor nemcsak a 286 oldalas informatikai leírást és a NAV által készített fejlesztői dokumentációt tette közzé, hanem a rendszert szabályozó új rendeletet is.

A rendelet átírta a számlázó programok adatszolgáltatására vonatkozó részt, a következőképp:

A számlázó programnak a gép-gép interfész használatához szükséges azonosító adatok megküldése mellett a kiállított számla, számlával egy tekintet alá eső okirat legalább Áfa tv. szerinti kötelező adattartalmát a számla, számlával egy tekintet alá eső okirat kiállításakor azonnal, XML formátumban, az állami adó- és vámhatóság közleményében meghatározott módon és adatszerkezetben, elektronikus úton továbbítania kell az állami adó- és vámhatóság részére.

Korábban ez a pont így szólt:

a számlázó programnak a számlák adattartalmát azonnal, de legfeljebb 24 órán belül, elektronikus úton továbbítania kell az állami adó- és vámhatóság részére.

A lényeges változás tehát, hogy az NGM eltörölné a 24 órás, eredetileg könnyített határidőt.

Molnár Péter, az EY szenior menedzsere legutóbb épp erre a nem mellékes változásra hívta fel a figyelmet, megjegyezve: ennek értelmében a cégeknek a számlakiállítást követően azonnal adatot kell szolgáltatniuk az adóhatóság felé, míg Spanyolországban - ahol szintén hasonló rendszer működik - ugyanerre négy teljes munkanapja van a vállalatoknak.

"A tervezet szerint hasonlóan rövid ideje van a cégeknek korrigálni az esetleges hibákat. Vállalati üzemzavar - pl. áramkimaradás esetén mindössze 48 óra áll rendelkezésre, hogy pótolják az adatszolgáltatást. Amennyiben ezt nem tudják megtenni, manuálisan kell bevinniük az adatokat, ami jelentős adminisztrációs terhet jelenthet" - teszi hozzá a szakember.

Azt is megjegyzi, hogy július elsejétől, a rendszer élesítése után a be nem jelentett vagy hibásan bejelentett számlák után a NAV akár számlánként 500 ezer forintos bírságot is kiszabhat a cégekre.

Molnár Péter szerint a legutóbb közzétett rendelet is legkorábban csak áprilisban jelenhet meg, hiszen a tervezetet egy bejelentési eljárás keretében még az Európai Unió bizottságának is el kell fogadnia.

"A korábban ismert terveknél is jóval bonyolultabb - az októberben közzétett 200 oldalas technikai specifikációkon felül további 400 oldalas műszaki feltételeknek kell megfeleltetni az online számlázó rendszereket, miközben a rendelet még mindig nem végleges. Ez jelentős kockázatot és koncentrált IT kapacitást követel meg a hazai cégektől, akik közül többen nem is tudják elkezdeni a belső fejlesztéseket a végleges rendelet hiányában" - magyarázta.

Mi is ez az egész?


Az EY szakembere ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a gazdaság, úgy a cégek is sokat nyerhetnek az online számlázás bevezetésével. Az online számlázás az EKAER bevezetése után a legjelentősebb gazdaságfehérítő lépés lehet, amely sikere esetén alkalmas lehet rá, hogy minden számlára kiterjesszék, így az adóhatóság maga készíthesse el az adott társaság áfa-bevallását. A rendszer ráadásul már az indulásától kiválthatja a belföldi összesítő jelentést, megkímélve attól a cégeket, hogy párhuzamosan két rendszert kelljen fenntartaniuk.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal külön oldalt is létrehozott az online számla rendszerének, ahol minden lényeges információt elérhetnek az érdeklődők. Idén július elsejétől ugyanis életbe lép a rendszer és komoly változásokat hozhat. Ettől az időponttól ugyanis kötelező adatot szolgáltatni a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról.

Számlázó programmal történő számlázás esetén a számlaadatokat a számlázó programból emberi beavatkozás nélkül, nyilvános interneten keresztül azonnal, a számla elkészülése után rögtön továbbítani kell a NAV-hoz. Ez tehát a gyakorlatban a számlázó programok online bekötését jelenti a NAV-hoz.

Nyomtatvány, például számlatömb alkalmazásával történő számlázás - tehát kézi számlázás - esetén a számla adatait webes felületen kell rögzíteni. Az adatszolgáltatást 5 naptári napon belül kell teljesíteni. Ez a határidő rövidül akkor, ha a számla 500 ezer forint vagy azt meghaladó összegű áthárított adót tartalmaz. Az 500 ezer forint vagy annál nagyobb összegű áfát tartalmazó számla adatait már a számlakibocsátás utáni napon rögzíteni kell a webes felületen.

A NAV várakozása szerint az Online Számla az adóhatóság ellenőrzési munkáját segíti, átláthatóbbá teszi a gazdasági folyamatokat és szélesíti a jogkövető adózók körét.


Címlapkép forrása: MTI Fotó/Soós Lajos

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium