Szinte csak Trump Amerikája előzte meg a magyar adócsökkentést

2019. április 11. 16:10    
nyomtatás
 
2018-ban átlagosan kevesebb adó és járulék terhelte a legfejlettebb gazdaságok lakóinak jövedelmét - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet évente összeállított Taxing Wages idei összeállításából. A részletekből az is kiolvasható: az egyedülálló munkavállalók adóéke Magyarországon csökkent az egyik legnagyobb mértékben tavaly, nemzetközi összehasonlításban azonban még mindig magas az így számolt adóterhelés.


Az OECD minden év tavaszán publikálja Taxing Wages című kiadványát, amit azért övez komoly érdeklődés, mert nemzetközileg összehasonlítható adatokon keresztül mutatja be az egyes országok adóterhelését, a munkajövedelmek tekintetében.

A 2018-as adatokat összesítve azt látjuk, hogy tavaly kis mértékben ugyan, de csökkent az adóék a 2017-es szintekhez képest. Az adóék aránya azt mutatja meg, hogy hogyan viszonyul egymáshoz a bruttó bérköltség és a munkavállaló által "hazavitt" jövedelem egymáshoz.

Az OECD-átlag 2018-ban 36,1% volt, ami 0,16%-os csökkenés az egy évvel ezelőttihez képest (az egyedülálló munkavállalókra számítva). A legnagyobb adóékcsökkentő országok:
  • Észtország: 2,54 százalékponttal 36,5%-ra csökkent az adóék,
  • az Egyesült Államokban 2,19 százalékponttal 29,6%-ra mérséklődött,
  • míg Magyarországon 1,11 százalékponttal 45%-ra esett.

Ezzel hazánk az OECD-országok rangsorában relatív pozícióján nem tudott változtatni, ugyanis Ausztria után és Csehország előtt továbbra is a hatodik helyet foglalja el.

Szinte csak Trump Amerikája előzte meg a magyar adócsökkentést


Az OECD szakértői kiemelik, hogy három olyan tagállam volt, ahol a járulékok csökkenése miatt mérséklődött az adóék, Belgium és Németország mellett Magyarország volt a harmadik.

Szokás szerint természetesen az OECD elkészítette idén is a családos munkavállalók adóékének változását. A magyar mutató az egykeresős, kétgyermekes családok tekintetében 1,13 százalékponttal mérséklődött, 30,3 százalékra. A családos munkavállalók adóék-csökkentési versenyében ezzel csak az 5. helyre került Magyarország. Az viszont hozzátartozik a teljes képhez, hogy a családi adókedvezménynek köszönhetően a családos munkavállalók adóékének rangsorában Magyarország csak a 17.

Fontos mutató az OECD-adatok összehasonlításakor, hogy mekkora az adóterhelése annak a családnak, ahol két gyermek van és két kereső. A magyar 36,2%-os érték a 13. helyre volt elég.

Szinte csak Trump Amerikája előzte meg a magyar adócsökkentést
Klikk a képre!


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium