szerző

Új online csodafegyver került a NAV-testvér kezébe

2018. július 2. 05:39    
nyomtatás
 

Mik a tapasztalatok, felkészültek az érintettek az új rendszerre?

elozo oldal 1 2 3 4 5 következo oldal  >


Kovács Zsolt, igazgató, adótanácsadás, KPMG


Nehéz pontos összképet adni a kérdésre, mert az adózók nagyon nagy százalékát érinti az adatszolgáltatási kötelezettség. Az ügyfélkörünkben szinte minden cég érintett, és nem tudunk olyan adózóról, aki nem foglalkozna érdemben a felkészüléssel.

Tancsa Zoltán, partner, adó- és jogi osztály, Deloitte Magyarország


Nagyon különböző szinten állnak az egyes piaci szereplők, érintett adózók a felkészülésben. Még azok a cégek is gőzerővel tesztelnek, akik időben kezdték el a felkészülést, mivel sok adózónál éppen ebben a fázisban derül ki, hogy esetlegesen az alap számlázási folyamataikat is módosítaniuk kell, mert azok nem feltétlenül voltak összhangban az eddigi szabályozással sem, így ezek átalakítása is szükséges. A módosítások átgondolása, gyakorlatba ültetése azonban szintén több időt vehet igénybe. Egyébként az is egy fontos hozzadéka az új rendszernek, hogy korábban berögzött hibák, nem teljeskörűen megfelelő eljárások, gyakorlatok kijavítására ösztönöz bizonyos adózókat. Sok társaság, cégcsoport azonban még nem készült fel az új rendszerre, aminek nagyon különböző okai lehetnek.

Farkas Gábor, adószakértő, PwC Magyarország


A tapasztalatok alapján nagyon bizakodók vagyunk; az kétségtelen, hogy a július 1-jei indulást követően nagyon sok finomhangolásra lesz szükség, azonban a velünk kapcsolatban álló cégek túlnyomó részénél a készültség foka eléri azt a szintet, amellyel nyugodtan várhatják az éles indulást.

H. Nagy Dániel, adóigazgató, Mazars


Meglátásunk szerint két külön nagyobb adózói kört lehet szétválasztani: vannak, akik időben igyekeztek elkezdeni a szükséges fejlesztéseket, nekik jelentős energia befektetéssel járt a fejlesztés hiszen a kezdetleges hibákkal és a többszöri verzióváltásokkal is meg kellett küzdeniük. A másik kör pedig természetesen azok köre, akik az utolsó pillanatra hagyták a fejlesztést vagy akár még el se kezdték azt. Nekik ugyan már csupán az utolsó verzióval kell foglalkozni, de kérdés, hogy pár nap alatt ténylegesen végbe tudják-e vinni a szükséges fejlesztéseket.

Fischer Ádám, adójogász, Jalsovszky Ügyvédi Iroda


Bár közel egy éve tudni lehet, hogy be fogják vezetni az online bekötést, és tartottak tesztüzemet is, mégis sok vállalkozás hagyta az utolsó pillanatra a felkészülést. Ehhez az is hozzájárult, hogy a végleges rendszer nemrég készült el, és a végleges regisztrációs felület - ami az online bekötés alapfeltétele - alig egy hete érhető el. Bár tapasztalataink szerint az ismertebb számlázó programok (elvileg) fel vannak készülve az online adatszolgáltatásra, a nagyvállalatok, illetve azok, akik bármilyen egyéni megoldást használnak a számlázásra, komoly fennakadásokkal kell, hogy számoljanak.
A fő probléma, hogy a kívülállók számára kifejezetten átgondolatlannak tűnik az informatikai megoldás. Érthetetlen például, hogy miért kell külön regisztrálni a cégeknek a NAV-nál, miközben a céget és a cég által használt számlázóprogramot is nyilvántartotta már eddig is a NAV. Ráadásul ugyanazokat az adatokat kell lényegében (ügyfélkapu, adószám) újra és újra megadni, ami teljesen felesleges plusz adminisztráció a cégeknek. És mivel mindezt lényegében az utolsó pillanatban tették mindenki számára elérhetővé, így a nagy vállalatirányítási rendszert használó (jellemzően multinacionális, illetve a világ fejlődésével lépést tartó hazai) vállalatokat szinte lehetetlen feladat elé állították azzal, hogy a vállalatirányítási rendszereket hozzáigazítsák a NAV eddigiektől eltérő rendszeréhez.

Méltányos lesz az adóhivatal

Hogy mire számíthatnak a mulasztók? Erről a kormány és NAV részéről több megszólalás is volt a napokban. Csendes Ágnes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szakfőigazgatója például arról beszélt, hogy előzetesen nem lehet méltányosságot kérni késedelemre, de az ilyen ügyekben az adóhatóság méltányolni fogja, ha az érintettek jogkövetőek és tettek már lépéseket az átállás érdekében. Varga Mihály pénzügyminiszter pedig azzal nyugtatott mindenkit, hogy a jogkövető, az átállásban partnerként közreműködő vállalkozásokat azonban nem éri joghátrány, ha az általuk használt számlázó-program esetleg még nem képes az online adatszolgáltatásra.

A zökkenőmentes átállás érdekében azt kérte a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, hogy ha az adatok július 31-ig beérkeznek, akkor a hivatal az érintett vállalkozókkal szemben semmilyen szankciót ne alkalmazzon. Előfordulhat ugyanis, hogy egy vállalkozás nem áll készen július 1-én az adatszolgáltatásra annak ellenére, hogy megkezdte a felkészülést. A számlázó program működési problémáit nem értékelheti a vállalkozók terhére az adóhivatal, ez nemcsak az ügyfél-centrikussággal, de az online számla egyik fő céljával, az adminisztráció-csökkentéssel is ellentétes lenne. A NAV tehát július 31-ig nem bírságolja a mulasztást, ha a vállalkozás már regisztrált az Online Számla rendszerben és a számlaadatok az időszak végéig, utólag megérkeznek az adóhivatalhoz - jelentette ki Varga Mihály alig két nappal az élesedés előtt.


Szebeni Dávid, stratégiai igazgató, Enrawell


A tájékoztató rendezvények hasznosak voltak a könyvelőket, könyvvizsgálókat, pénzügyeseket magában foglaló szakmai körnek. A regisztráció nem bonyolult folyamat a felhasználók szempontjából, ha egy kis segítséget kapnak. Sok felhasználónak nem volt egyértelmű a technikai felhasználók létrehozása és az XML kulcsgenerálás módja. Ezekhez az információkhoz kicsit kutatni kellett az online számla felületen. Általában a könyvelőknek lett így több feladata a regisztrációval. Nem azt mondom, hogy a regisztrációs felület rossz lenne, csak sajnos a mai információs zajban egyszerűen szinte vezetni kell a felhasználók kezét felugró tippekkel, ábrákkal különben gyorsan feladják. A számlázóprogramokat gyártó cégek érezhetően versenyt futottak az idővel, hogy még a határidő előtt kiadhassák a frissítéseiket, talán nekik egy kicsit több időre lett volna még szükségük. Ne feledkezzünk el azonban arról, hogy ebben az időszakban a vállalkozásokat még a részben szélhámos piaci szereplők által mesterségesen túlgerjesztett GDPR pánik is lekötötte, leköti. Így az online számlaadat-szolgáltatásra való felkészülés kényszere nem ideális időben jött.

Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara


A Pénzügyminisztérium sajtóban megjelent tájékoztatása szerint eddig 120 ezren már regisztráltak, ez megítélésünk szerint jó arány. Az online pénztárgépek két körös bevezetésénél szerzett tapasztalataink alapján azt tudjuk mondani, hogy a vállalkozások szeretik az utolsó pillanatra hagyni az ilyen jellegű kötelezettségeiket, ezért abban bízunk, hogy a szükséges technikai fejlesztések már megtörténtek, csak a regisztrációt és a rendszereik élesítését hagyják az utolsó pillanatra.


Ez a cikk folytatódik:

1. Miben rejlik a magyar megoldás jelentősége?
2. Milyen előnyei lesznek az új rendszernek és mikor érezhetjük ezeket?
3. Változott-e a rendszer az elmúlt hónapokban, az adózók előnyére?
4. Mik a tapasztalatok, felkészültek az érintettek az új rendszerre?
5. Merre tovább az e-ügyintézésben, mi lehet a következő lépés?
elozo oldal 1 2 3 4 5 következo oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium