szerző

Új online csodafegyver került a NAV-testvér kezébe

2018. július 2. 05:39    
nyomtatás
 

Merre tovább az e-ügyintézésben, mi lehet a következő lépés?

elozo oldal 1 2 3 4 5  


Kovács Zsolt, igazgató, adótanácsadás, KPMG


Országon belül további elektronikus adatszolgáltatási megoldásokat lehet bevezetni, a lehetőségek tárháza széles (adóhatósági áfabevallás, split payment stb). A problémát inkább nemzetközi szinten látjuk, azaz bár hasonló célok mentén, de minden európai állam saját megoldást dolgoz ki. Ezzel jelentősen növelik a több országban is tevékenykedő vállalkozások adminisztrációs költségét, hiszen nekik adott esetben minden országban más és más szabályozásnak kell megfelelniük. Érdemi adminisztrációcsökkentést harmonizált megoldások kidolgozásában látnánk.

Tancsa Zoltán, partner, adó- és jogi osztály, Deloitte Magyarország


Az egyik legkézenfekvőbb és várható lépés a jelenlegi 100 ezer forintos törvényi értékhatár további csökkentése lehet, így még több számla bevonása az adatszolgáltatási kötelezettség alá.

Gyakran hallani arról is, hogy ezt követően elképzelhető lehet, hogy magukat az ÁFA-bevállásokat, illetve azok tervezetét is az adóhatóság készítené el a vállalkozások helyett, ehhez azonban még több információra, fejlesztésre lesz szüksége az adóhatóságnak.

Farkas Gábor, adószakértő, PwC Magyarország


Az elektronikus számlázás és archiválás szabályainak további egyszerűsítése, jogalkotói támogatása az egyik oldalról. A másik irány pedig az adózók számára kevésbé látható, de jelentős lépés az adóhatóság által a különböző adatszolgáltatási rendszerek (EKÁER, belföldi összesítő jelentés) adatainak összekötése, illetve ezen adatok alapján az adózok további támogatása, adott esetben az szja rendszeréhez hasonlóan áfabevallás előkészítésével. Ez jelentős könnyebbséget, kis- és középvállalkozások esetén további adminisztrációs könnyítést jelentene az adózók számára.

H. Nagy Dániel, adóigazgató, Mazars


Amennyiben a módszer beválik, akkor várható kiszélesítik majd az adatszolgáltatásra kötelezett számlák, tranzakciók körét.
Hosszútávon várhatóan egy olyan tervezet áfa bevallást lesz képes előkészíteni a NAV az adózók részére a beérkezett adatokból, amilyet jelenleg az SZJA bevallások kapcsán csinál.

Fischer Ádám, adójogász, Jalsovszky Ügyvédi Iroda


Az idei év a vállalkozások életének szinte minden szegmensére kiterjesztette az e-ügyintézést. Gyakorlatilag minden állami szervvel kötelezővé vált az elektronikus kapcsolattartás, függetlenül az eljárás típusától, így ebben nincs már túl sok tér a bővítésre.

Véleményünk szerint egy következő fontos lépés lehetne a rendkívül elavult "ÁNYK", azaz az általános nyomtatványkitöltő program lecserélése egy modern, és az egész közigazgatásra egységes, a mainál sokkal könnyebben használható rendszerre.

A jelenlegi e-ügyintézési megoldások nehézkesek, gyakoriak a technikai hibák, amik adott esetben az adózói / állampolgári jogok gyakorlását is akadályozzák. Például a mai napig nincs olyan nyomtatvány, amellyel az eseti meghatalmazott ügyvéd a NAV eljárás során beadványokat tud előterjeszteni.

Szebeni Dávid, stratégiai igazgató, Enrawell


Sajnos a NAV központi honlapja továbbra sem ügyfélbarát, az információkat nehéz strukturáltan keresni, megtalálni. Véleményem szerint ezzel a NAV is tisztában van és már itt is a váltást készíti elő, de egy ilyen fontos portál és a rajta található információk átstrukturálásához alapos és időigényes munka szükséges. Továbbá fontos a kézi számlatömbök fokozatos megszüntetése ezzel egyidejűleg pedig a teljesítéstől számítva a számlázásra rendelkezésre álló határidő kitolása. Nagy eredmény lenne a benyújtott bevallások alapján a NAV általi csoportos adó és járulék beszedés lehetősége is. Érdemes lenne összekötni a Közbeszerzési Hatóság, a Magyar Államkincstár és a FAIR adatbázisát is, a számlázóprogramoknál a támogatási záradékolásra szolgáló adatmezők létrehozásával együtt. Mindeközben pedig folyamatos élvonalbeli IT biztonsági megoldásokkal, fejlesztésekkel szükséges támogatni ezt a rendkívül értékes rendszert.

Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara


2015 óta van elektronikus ügyintézésről szóló törvény, abban meghatározásra kerültek az elektronikus ügyintézést biztosító szervek. Ebben a folyamatban meglátásunk szerint komoly fejlődést tapasztalhattunk eddig is, és vélhetően ezután sem áll meg ez a folyamat. Ahogy a digitalizáció folyamatos fejlődést követel a társadalom minden területén, úgy erről is elmondhatjuk, hogy ahhoz, hogy lekövessük a változásokat fejlődni és fejleszteni kell a rendszereinket, az állam és a vállalkozói oldalról egyaránt.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd
 

1. Miben rejlik a magyar megoldás jelentősége?
2. Milyen előnyei lesznek az új rendszernek és mikor érezhetjük ezeket?
3. Változott-e a rendszer az elmúlt hónapokban, az adózók előnyére?
4. Mik a tapasztalatok, felkészültek az érintettek az új rendszerre?
5. Merre tovább az e-ügyintézésben, mi lehet a következő lépés?
elozo oldal 1 2 3 4 5  

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium