Újabb adóügy miatt kapott felszólítást Magyarország Brüsszeltől

2018. május 17. 14:04    
nyomtatás
 
Az Európai Bizottság közzétette a májusi kötelezettségszegési eljárásokról szóló határozatokat, melyekben Magyarország több helyen is érintett. A szeszes italok diszkriminatív adóztatásának ügyében az eljárás a második szakaszába lépett.


2018.05.17 13:07 Beperelte Magyarországot az EU

Az Európai Bizottság a mai napon úgy határozott, hogy indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak, mivel a tagállam a gyümölcspárlatok, például a pálinka mint nemzeti ital, valamint a növényi eredetű italok tekintetében (amelyek esetében a nemzeti termelés jelentős) mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól - érvel a brüsszeli testület.

Más hasonló áruk, például a vodka, a whisky, a gin vagy a brandy esetében azonban nincs ilyen mentesség, tehát az ezekre az italokra kivetett adók magasabbak. Ez sérti az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 110. cikkét.

Ha Magyarország a következő két hónapban nem hozza meg a szükséges intézkedéseket, a Bizottság az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti az ügyet
- figyelmeztet a közlemény.

Az Európai Bizottság két évvel ezelőtt indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a 2011 szeptemberében bizonyos élelmiszerekre vonatkozó új termékadó bevezetetése miatt. Az adót 2015. január elsején más, alkoholtartalmú italokra is kiterjesztették, kivéve a házi gyümölcspárlatokra és a növényi alapú gyomorkeserűre. Azaz a pálinka és a Zwack Unicum nem került a szabályozás alá.

Második lépcsőben vagyunk itt

Ha a Bizottság az uniós jog esetleges megsértését észleli, vagy panaszt kap ilyen esetről és a tagállam nem ért egyet a Bizottsággal, akkor hivatalosan megindítja a kötelezettségszegési eljárást az EB. Az első lépcsőben egy felszólító levelet kap az ország kormánya, a válaszra két hónapot ad a tagállamnak. Ha nincs válasz, vagy nem kielégítő, akkor a Bizottság indoklással ellátott véleményt ad ki az ország számára, amiben alátámasztja, miért gondolja úgy, hogy a tagállam megsérti az uniós jogot. Az eljárás harmadik szakasza, amikor a Bizottság az unió bírósága elé terjeszti az ügyet.


Újabb adóügy miatt kapott felszólítást Magyarország Brüsszeltől

Kép és címlapkép forrása: MTI Fotó/Mészáros János

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium