Gazdaság

Végre elérhető az új cafeteria-csomag

A parlament honlapján pénteken elérhetővé vált a 2017-es adócsomaghoz benyújtott bizottsági módosító javaslat, amely többek között a cafeteria új szabályait tartalmazza. A lényeget a képviselők már megtárgyalták csütörtökön, de azért van olyan újdonság, amit eddig nem ismertünk. Az is váratlan, hogy kisebb mértékben emeli a kormány a dohánytermékek jövedéki adóját.
Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága csütörtöki ülésén tárgyalta meg és fogadta el az adócsomaghoz benyújtott módosításokat, a köz számára azonban ez a dokumentum egészen a mai napig nem volt elérhető. A parlament oldalára nemrég felkerült módosító javaslat 97 oldalas, ami alapján úgy tűnik, hogy az egy hónappal ezelőtt benyújtott 2017-es adócsomag (ami önmagában 205 oldalas volt) finoman szólva sem volt teljes. Az új módosítás ide kattintva elérhető, benne a cafeteria új szabályaival.

A módosítás értelmében
  • A kedvezményes adózás mellett adható cafeteria éves keretösszege 450 ezer forint, a közszférában dolgozók számára pedig 200 ezer forint.
  • Ebből készpénzben 100 ezer forint adható. A maradék összeget a SZÉP-Kártyára utalhatják a munkáltatók.
  • Az adómentes juttatások köre bővül jövőre: a kulturális belépő, a sportrendezvény belépő, lakáshitel támogatás mellé bekerül a mobilitási célú munkáltatói támogatás. Ez utóbbi lényegében az albérlet munkáltatói támogatása. Ezt akkor igényelheti egy munkavállaló, ha heti 36 órában dolgozik és az állandó lakhelye és a munkavégzés helye legalább 60 km van egymástól vagy a munkába járás naponta a 3 órát meghaladja.

A javaslat kimondja továbbá (amit szintén ismertünk):

A munkáltató által 2016-ban béren kívüli juttatásként adható egyéb juttatások (pl . üdülési szolgáltatás, munkahelyi étkeztetés, iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet, képzési költségek átvállalása, önkéntes kölcsönös biztosító pénztári munkáltatói hozzájárulás, önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba célzott szolgáltatásra befizetett összeg) 2017-től nem minősülnek az Szja törvény 71 .§-a szerinti béren kívüli juttatásnak

A módosításból az is kiolvasható, hogy az eredetileg tervezettnél kisebb mértékű lesz a jövedéki adó emelése első körben a dohánytermékek esetében.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
iphone 12 apple