Előfizetői tartalom

Miért ez az óriási ijedtség az olasz piacokon?

Portfolio
A vasárnapi olasz fejlemények után a befektetők ma már attól tartanak, hogy a kormányrúdtól most eltávolított két párt az újabb kampányát már az olaszok euró- és EU- tagságára fűzi fel, ami így veszélybe sodorhatja az eurózóna harmadik legnagyobb gazdaságát és vele Európa jövőjét. Ezek az aggodalmak ma masszív esést váltottak ki az olasz pénz- és tőkepiacokon, amelyek átterjedtek a többi európai piacra is, miközben a brit és amerikai piacok munkaszüneti nap miatt zárva tartanak.

Mi történt és mi a félelmek alapja?Sergio Mattarella olasz államfő tegnap amiatt utasította el a nyíltan eurószkeptikus gazdasági miniszter kinevezését, mert az veszélybe sodorta volna Olaszország euró- és EU- tagságát és ezáltal az állampolgárok megtakarításai is veszélybe kerültek volna. Lényegében tehát a piaci félelmektől és azok reálgazdasági következményeitől...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés