Angela Merkel ultimátumot kapott

MTI, Portfolio
2018. június 14. 19:03    
nyomtatás
 
Tovább húzódik Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke és kormányának belügyminisztere, Horst Seehofer, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökének vitája a menekültügyi szabályozásról, a CDU-s és a CSU-s szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselők külön-külön tartott csütörtöki ülésén mindkét pártvezető támogatást kapott álláspontja további képviseletéhez, kompromisszum egyelőre nem körvonalazódik. Egyes értékelések szerint egyre nagyobb a veszélye egy politikai válság kialakulásának Németországban.


Szemben álló felek


Alexander Dobrindt, a pártszövetség közös Bundestag-frakciójában dolgozó CSU-s képviselők vezetője tanácskozásuk után elmondta, hogy "száz százalékosan" támogatják Horst Seehofer úgynevezett menekültügyi mestertervét, amely szerint meg kell tagadni a belépést a határon menedékkérők bizonyos csoportjaitól, elsősorban azoktól, akiket máshol már nyilvántartásba vettek, vagy elkezdték menedékjogi eljárásukat, és nem szabad ezzel várni egy EU-s szintű megállapodás létrejöttéig.

2018.05.03 18:41 Jön a német mesterterv a menekültügyre

Az elnökség hétfőn Münchenben ugyancsak megerősíti majd ezt az álláspontot, Horst Seehofert így pártja teljes támogatásával hajthatja végre mindazt, ami belügyminiszterként a felelősségi körébe tartozik - utalt Alexander Dobrindt arra, hogy a tárcavezető akár a kancellár egyetértése nélkül is utasíthatja a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrséget a szigorítások bevezetésére.

A német sajtó értelmezése szerint a CSU ezzel ultimátumot adott a kancellárnak, kilátásba helyezte, hogy támogatása nélkül is elrendeli a határigazgatási szigorításokat.

A CDU-s képviselők tanácskozásáról kiszivárgott információk szerint a többség a támogatásáról biztosította Angela Merkelt, aki két hét türelmet kért képviselőtársaitól az ügy általa helyesnek tartott rendezésére.

A kancellár úgy látja, hogy egyoldalú, nemzeti intézkedések helyett uniós szintű szabályozás keretében kétoldalú megállapodásokat kell kötni a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagállamokkal azoknak a menedékkérőknek a visszafogadásáról, akiknek regisztrációja már megtörtént, illetve akiknek menedékjogi eljárása már megkezdődött az adott tagállamban, de mégsem akarnak ott maradni, hanem továbbutaznak Németországba.

Ezek a megállapodások megkérdőjelezhetetlen jogi alapot adnának arra, hogy a német határon megtagadják a belépést az érintett menedékkérőktől, és így már be lehet vezetni a Horst Seehofer által sürgetett szigorításokat. A kancellár reményei szerint a megállapodásokat meg lehet kötni a következő két héten és a június 28-án kezdődő EU-csúcson.

Politikai válság lehet ebből


Mindkét félnek, a CDU és CSU pártoknak is nagy érvágás lenne, ha a koalíció felbomlana - értékelte a Bloombergnek Holger Schmieding, a Berenberg londoni vezető közgazdásza, aki szerint ezek a viták veszélyesek, mert bárhová kifejlődhetnek. Most azonban még úgy látja, hogy létrejöhet egy kompromisszum.

A politikusok most néhány napra visszavonultak, a nyilatkozatok szerint tisztában vannak azzal, hogy a pártszövetség tagjai egymásra vannak utalva. Hétfőn egyébként Angela Merkel az új olasz miniszterelnökkel, Giuseppe Contéval találkozik, többek között a menekültválságról is szó lesz.

A hírügynökség arra is emlékeztet, hogy szerdán Merkel 2 órán át intenzív tárgyalásokat folytatott Seehofer belügyminiszterrel.


A Financial Times egyenesen azt írja, hogy a szembenállással a felek a kormányválságot kockáztatják.

Markus Söder bajor kormányfő szerint nincs értelme várni az egységes európai megoldásra, mert a CSU meggyőződése szerint két hét alatt nem lehet megállapodni uniós szinten arról, amiről három év alatt sem sikerült.

A feszültséget csak fokozza, hogy idén októberben választások esedékesek Bajorországban, és a menekültellenes retorikát folytató ellenzéki AfD párt komoly veszélyt jelent a CSU-ra.

A BBC arról számol be, hogy a CDU és CSU közötti vita Merkel koalícióját fenyegeti.

Angela Merkel ultimátumot kapott

Angela Merkel és Horst Seehofer a június 13-i berlini kormányülésen. TOBIAS SCHWARZ / AFP

Kapcsolódó cikkek:

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium