Előfizetői tartalom

Az infláció brutálisan visszaesett, a munkanélküliség pedig megugrott

Portfolio
Meglepetésként érte a piacokat az októberi eurózónás inflációs adat, az ugyanis az előző havi 1,1 százalékos szintjéről egészen 0,7 százalékig esett vissza, míg a piac stagnálásra számított. Ezzel pedig konkrétan a defláció veszélye kerül terítékre, a CPI által számított infláció ugyanis sokszor felülbecsüli annak valós értékét. Amikor korábban azt gondoltuk, hogy végre csökkenni kezd az eurózónás munkanélküliségi ráta, akkor tévedtünk. Szeptemberben a piaci várakozásokat felülmúló 12,2 százalékra kerültünk és a múlthavi 12 százalék is tévedés volt, felülvizsgálást követően 12,2 százalékot látunk.

Az eurózónában mért (előzetes) aggregált fogyasztói árindex négyéves minimumára esett vissza októberben, míg a munkanélküliség is rekordszintre került - derült ki az Eurostat mai jelentéséből. Az éves inflációs mutató 0,7 százalékig esett vissza, ami konkrétan a válság által hűtött 2009-es (novemberi) szinthez való visszatérést jelenti. Az index ráadásul meglehetősen...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés