Azt hitted, bérrobbanás van Magyarországon? Akkor Romániától leesik az állad

2019. március 13. 15:11    
nyomtatás
 
Ha azt gondoltuk, hogy a 10% feletti magyar emelkedés bérrobbanásnak számít, akkor a román béremelkedésre nincsenek szavak.

A régióra jellemző erős bérnyomásról is szó lesz a Portfolio HR Revolution 2019 konferenciáján.Romániában 18,2%-kal nőttek a keresetek januárban, ami az elmúlt tíz évben a második leggyorsabb növekedésnek számít. A hatalmas növekedést a költségvetési szektor 26,7%-os bérnövekedése hajtotta, az oktatásban és egészségügyben dolgozók pedig 30%-nál is nagyobb növelésnek örülhettek.

Ugyanakkor a magánszektorban is kifejezetten gyors béremelkedés valósult meg. Itt 15,8%-os emelkedést mértek, ami 2009 óta a második legnagyobb növekedés - írja az ING Bank elemzése. Ebben fontos szerepe van annak, hogy az építőipari keresetek 45%-kal növekedtek az elfogadott költségvetési intézkedéseknek köszönhetően, amelyek adókönnyítést adnak a szektornak, miközben az építőiparban bevezették a minimálbért.

Azt hitted, bérrobbanás van Magyarországon? Akkor Romániától leesik az állad


A béremelkedés alakulás (év/év, %) Forrás: ING Bank


Az ING Bank kiemeli, hogy a 2019-es lehet a negyedik egymást követő év, amikor kétszámjegyű béremelkedés valósul meg. Az erős béremelkedés lehet az egyik fontos oka annak, hogy a gyors GDP-növekedés fennmarad az országban, azonban már beköszöntött a lassulás.

Mi több, a bérrobbanás egyre gyorsabban rontja a külső egyensúlyt, vagyis a gazdaság fenntarthatatlan pozícióba kerül.


A januári külkereskedelmi adatok azt mutatják, hogy a deficit 1,26 milliárd euróra emelkedett, ami 2008 óta a legnagyobb. Elemzők szerint ezzel a román külkereskedelem már nem csak rosszul néz ki, hanem egyenesen szörnyű a helyzet.

Azt hitted, bérrobbanás van Magyarországon? Akkor Romániától leesik az állad


A januári kereskedelmi mérleg (a GDP %-ában) Forrás: ING Bank


Arról már többször írtunk, hogy Románia külső egyensúlya folyamatosan romlik, ami fenntarthatatlan gazdasági pályát rajzol ki, ha a gazdaságpolitika nem vált irányt, és kénytelenek lesznek komoly kiigazításokat végrehajtani:

2019.02.14 11:00 Vörös riasztás Romániából - Itt a bizonyíték, hogy egyre nagyobb bajban vannak

2019.02.05 05:45 Óriási bajban van Románia - Magyarország padlógázzal előz

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium