Bártfai-Mager: meg kell nézni, mely állami vagyonelemekre nincs szükség

2018. május 15. 09:52    
nyomtatás
 
Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt meghallgatásával kezdődött a költségvetési bizottság keddi ülése. Az új kormánytag felvázolta a terveket és értékelte a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosi idejét.


A tárca nélküli miniszter egy visszaemlékezéssel kezdte meghallgatását: a kormány először megállította az állami vagyon kiáramlását, megszilárdította annak kezelését, és visszaszerezte a stratégiai vagyonelemeket. Ennek kapcsán említette a közműszolgáltatásokat.

Elmondása szerint számos nemzetközi példát megvizsgáltak és arra a következtetésre jutottak, hogy minden egyes vagyonpolitikának meg kell találnia a fókuszát.
  • Először is meg kívánják keresni a nemzeti bajnokokat, sikervállalatokat, amelyek az ország versenyképességének letéteményesei lehetnek.
  • Fel kell térképezni azokat a vagyonelemeket, amelyek fenntartása elengedhetetlenül szükséges, de nem lehet versenyképességi áttörést várni tőlük.
  • Harmadrészt fel kell térképezni, melyek azok a vagyonelemek, amelyekre nincs szükség.

Az aktív tulajdonosi joggyakorlást szeretnék folytatni ott, ahol alapvető szektoriális változásokra van szükség - mondta.

Kiemelte azt is, hogy a közművagyont tovább szeretné gyarapítani a magyar állam.


Emellett aktivizálni kívánják a fejlesztési bank tevékenységét, valamint feltörekvő iparágakban is szeretnék, ha megjelenne a magyar állam.

A kormánybiztosi ideje kapcsán felidézte a Magyar Posta működését és itt megemlítette, hogy a logisztikai iparágban kellene előrelépnie a cégnek. Szerinte a posta 2020-ra alkalmassá válhat ebben a teljes kelet-közép-régióban arra, hogy logisztikai központtá váljon. Szerinte fontos a posták szerepe a kisebb települések esetében.

Előrevetítette, hogy újrapozicionálják a fejlesztési bankot, itt a cél az évi 400 milliárd forintos addicionális hitel, garancia vagy tőketermék nyújtása a vállalkozásoknak.

Bártfai-Mager: meg kell nézni, mely állami vagyonelemekre nincs szükség

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országházban 2018. május 14-én. Kép és címlapkép forrása: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Senior portfólió-menedzser
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium