Benyújtották: így lenne elrendelhető a 400 óra túlóra

2018. december 6. 15:29    
nyomtatás
 
Úgy módosítaná a 400 óra túlórát lehetővé tevő törvényjavaslatot a Parlament vállalkozásfejlesztési bizottsága, hogy csak kollektív szerződés esetén lehessen elrendelni a magasabb túlóraszámot.


A módosítás a törvényjavaslatban foglaltakhoz képest javasolja, hogy csak kollektív szerződés keretében legyen elrendelhető négyszáz óra rendkívüli munkaidő. A módosítás a kollektív szerződések megerősödésének kormányzati szándékait segíti elő, mivel a munkavállalók mellett a munkáltatói érdekeltséget és hajlandóságot is erősíti a kollektív szerződések megkötésének irányába. A bizottság elnöke, Z. Kárpát Dániel (Jobbik) nyújtotta be a javaslatot, amely összecseng a kormányzati tisztviselők által elmondottakkal.

A javaslat szerint egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén (megszakítás nélküli, a több műszakos, vagy az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállaló számára) havonta legalább két heti pihenőnapot be kell osztani, míg a korábbi tervezetben egy szerepelt.


A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább kilencvenhat órával korábban módosíthatja. A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a munkavállaló írásbeli kérésére vagy hozzájárulásával is módosíthatja

- olvasható a javaslatban.

A 36 hónapos elszámolási keret - ami alapján elegendő lenne csak évekkel később fizetni a túlóráért - egyelőre nem módosul.

Korábban arról volt szó, hogy az egyéni képviselői indítványban benyújtott törvénymódosító tervezetet kiegészítik azzal, hogy a munkaadó csak akkor rendelhet el 400 óra túlmunkát, ha erről a munkavállalókkal kollektív szerződésben megállapodik. A két szabadnap sem jelent meglepetést, Kósa Lajos - az eredeti javaslat benyújtója - azt is mondta korábban, hogy a "túlóra évi 400 órás felső határral csak akkor lenne elrendelhető, ha a munkavállaló ehhez hozzájárul".

2018.12.04 14:14 Reagált a kormány a rabszolgatörvényre
2018.12.04 12:06 Eldőlt: szombaton az utcára mennek a szakszervezetek a rabszolgatörvény ellen
2018.12.04 10:24 Kiakadtak a szakszervezetek: belehalnak a dolgozók a rabszolgatörvénybe!
2018.12.04 08:57 Még durvább a rabszolgatörvény: pénzt se kapsz a több munkáért!
2018.12.03 21:00 Kudarcba fulladtak a tárgyalások: marad a 400 órás túlóra
2018.12.03 17:10 Jöhet a tüntetés a rabszolgatörvény miatt - Tiltakoznak a szakszervezetek

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Pricing Specialist
Tőzsdei adatszolgáltatás Üzletágvezető
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium