Beteljesült Varga Mihály nagy jóslata!

2018. augusztus 10. 09:35  english version   
nyomtatás
 
Megjött a magyarok hűtővásárlási kedve, ugyanis a válság óta nem vásároltak olyan sok hűtőgépet, mint idén.


Hűtővásárlási csúcsszezon van a kereskedelemben - derült ki a GKI és az Euronics közös piaci jelentéséből. Az elemzésben úgy fogalmaznak: a tavalyi hűtőcsere-programot leszámítva 2008-óta nem volt ekkora hűtőgép vásárlási kedv az országban.

Ezzel úgy tűnik, hogy megvalósult Varga Mihály Pénzügyminiszter 2012-es jóslata. Akkor részben attól várta a fogyasztás fellendülését, hogy

előbb-utóbb a hűtőszekrény elromlik, előbb-utóbb lehet, hogy a tévét is ki kell cserélni.


"Attól, hogy valaki két évig nem vesz meg valamit, mégiscsak eljön az az idő, amikor lehet, hogy ezt meg kell tennie. Azt gondolom, hogy az emberek két évig a válság okozta sokk és bizonytalanság miatt kivártak, de 2013-ban ez már változhat" - fogalmazott.

És így is történt: 2013-ban elkezdett növekedni a hűtővásárlási kedv, mostanra pedig már elérte a válság előtti szintet.

Beteljesült Varga Mihály nagy jóslata!


A hűtővásárlásoknak kedvez, hogy 2018-ra csökkent a lakosság jövedelmi, megtakarítási helyzetében korábban tapasztalt nagymértékű ingadozás. A javuló jövedelmi helyzet és a pozitívabb lakossági hangulat eredményeként pedig bátrabban költünk nagy értékű műszaki cikkekre is

- olvasható a GKI és az Euronics közös felmérésében.

Az idei hűtőszezonnak emellett a termék hosszú életciklusa is jót tesz:

  • Egy átlagos magyar háztartás 9,5 évente cseréli le hűtőszekrényét. Ezzel ennek a műszaki cikknek a leghosszabb az élettartama a háztartásokban.
  • A tavalyi állami csereprogram előtt az utolsó igazán kiugró cserehullám a gazdasági válság előtt söpört végig az országon. Az akkoriban vásárolt készülékek pedig mostanra lassan élettartamuk végére érnek.
  • Emellett a mostanra tetőző lakáspiaci boom is kedvezően hat a hűtőgéppiacra.


A GKI és az Euronics közös jelentése szerint a cserék oka legtöbbször nem is a modernizálásban keresendő, hanem a lecsökkent hűtési teljesítményben és az ebből fakadó meghibásodásokban, amit a nyári meleg és a párás levegő jobban felszínre hoz.

A gépek élettartamára jellemző, hogy a cserére szánt hűtők többségét még tovább tudják értékesíteni az eredeti tulajdonosok, vagy bekerülnek a háztartáson belül egy - hűtőteljesítmény szempontjából - kevésbé kényes helyre (pl.: garázs, pince, kamra, hétvégi ház stb.) másodlagos hűtőként.

A GKI fogyasztói felmérései szerint a vásárlás előtt álló háztartások idén átlagosan 68 ezer forint körüli összeget szánnak hűtőre.


A hosszú élettartam miatt a vásárlást tervezők többsége nehezen igazodik ki az éppen aktuális trendek és hangzatos funkciók tengerében, ráadásul az összehasonlíthatóság a gyártóknak sem feltétlenül érdeke.(Címlapkép forrása: MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium