Brexit: megmutatták Maynek a kivezető utat, de ő nem ezt választotta

2019. február 11. 16:29    
nyomtatás
 
Nagyon úgy tűnik, hogy mind a brit ellenzéki Munkáspárt, mind az Európai Unió a permanens vámunióban maradás felé tolná a brit kormányfőt, hogy a patthelyzetből ki tudjon jönni, de egyelőre Theresa May pártpolitikai okok és üzleti megfontolások miatt nem akar ebbe az irányba menni.


Amint megírtuk: Jeremy Corbyn munkáspárti vezér a munkáspárti támogató szavazatokért cserébe újra arra tett javaslatot múlt héten, hogy maradjon permanensen a vámunióban a Brexit után is az Egyesült Királyság, mert ezzel kiküszöbölhető lenne az északír-ír tartalékmegoldás aktiválása és az egész patthelyzet megoldódhatna. A munkáspárti támogatással elvileg a brit parlament többsége el tudná fogadni a May által kitárgyalt Brexit-megállapodást.

Vasárnap éjszaka azonban May írásban azt közölte: nem fogadja el Corbyn ajánlatát, azaz nem támogatja a permanens vámunióban maradást, mert az megfosztaná az Egyesült Királyságot a kereskedelmi megállapodások önálló megkötésének lehetőségétől az unióból való kilépés után.


Ez igaz, de valójában legalább ekkora visszatartó lehet Maynek a saját pártján belüli súlyos megosztottság, hogy egyelőre a jelek szerint nem akar a vámuniós "ajtó" felé elmozdulni. Márpedig Michel Barnier uniós Brexit-ügyi főtárgyaló alig leplezetlenül azt mondta hétfőn a Reuters tudósítása szerint, hogy Corbyn ajánlata figyelemre méltó, meg kellene fontolnia Maynek és egyébként is Londonnak valamit fel kell adnia az eddig képviselt álláspontjából ahhoz, hogy a patthelyzetből el lehessen mozdulni. (A brit kormány módosítani akarná a Brexit-megállapodást és benne a tartalékmegoldást, az EU viszont nem.)

Érdemes emiatt May keddi parlamenti felszólalását figyelni, amelyben röviden tájékoztatja majd az alsóházi képviselőket az eddigi brüsszeli tárgyalásairól és újra megerősítést kér a parlamenttől, hogy ebbe az irányba haladjon-e. Ezt követően csütörtökön majd a Brexit-javaslatáról és az ahhoz kapcsolódó módosító indítványokról is szavaznak a képviselők. Amint hétvégi cikkünkben rámutattunk: ennek során akár előfordulhat az is, hogy a képviselők beszorítják Mayt, hogy ha február végéig nem tud a többség által elfogadható Brexit-megállapodást prezentálni, akkor megszavazzák, hogy kérnie kell Maynek az EU-tól a március 29-re tervezett Brexit elhalasztását. Esélyes, hogy most ez a fajta beszorító módosító indítvány még nem megy át a parlamenten, de február 27-ig lesz majd egy "mélyreható" szavazás Brexit-ügyben a brit alsóházban és akkor már esélyes, hogy May korlátok közé kerül.

2019.02.09 13:30 Brexit: sorsdöntő hét előtt állhat az ország

2019.02.10 14:53 May időt kér, hogy elkerülje a katasztrófát

Címlapkép forrása: John Thys, AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium