Ciprus nem bóvli többé

MTI
2018. szeptember 16. 11:35    
nyomtatás
 
Ciprus adósosztályzatát befektetési szintre, "BBB mínuszra" javította stabil kilátással az eddigi "BB pluszról" az amerikai Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő.


Ciprus besorolása közel öt évig állt a befektetésre nem ajánlott, spekulatív szinten. Az S&P a szombaton ismertetett döntésével kapcsolatban jelezte, hogy tovább javíthatja Ciprus besorolását a következő két évben, ha az ország gazdasága jelentős javulást ér el vagy a bankok lényegesen csökkentik rossz minőségű hitelportfóliójukat.

A ciprusi kormány szóvivője bejelentette: a befektetési besorolás elnyerésével az ország a korábban felvett hiteleit olcsóbb kölcsönökkel akarja refinanszírozni.

Az S&P azzal számol, hogy Ciprus GDP-je idén 4 százalékkal nő, ezzel visszatér a közel hat éve kipattant pénzügyi válság előtti szintre, és a gazdaság átlagosan 3 százalékkal bővül majd a 2019-2022 közötti időszakban.

A hitelminősítő szerint Ciprus államadóssága a GDP 104 százaléka lesz az idei év végén, ami 90 százalékra zsugorodik 2021-re.

A pénzügyi-banki válságba került Ciprusnak 2013 április végén tízmilliárd eurós nemzetközi segítségnyújtást hagyott jóvá a nemzetközi hitelezők trojkája, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bizottság (EB).

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium