Egészen durva szakadás a külkereskedelmi mérlegben

2018. november 9. 09:50    
nyomtatás
 
Szeptemberben 268 millió eurós többlet alakult ki a külkereskedelmi mérlegben. Ez látszólag kedvezőbb szám, mint az előző havi, tízéves mélypontot jelentő 31 millió eurós aktívum, valójában azonban több szempontból rosszabb hírt jelent.


A külkereskedelmi többletünk tulajdonképpen 2016 közepe óta csökken, ám ennek mértéke sokáig kifejezetten enyhe volt. A mögötte álló makrogazdasági kép is világos volt: amennyiben a belső felhasználás (fogyasztás, beruházás) növekedése meghaladja a GDP bővülését, akkor a külső egyensúly romlásnak indul. A romló tendencia már csak azért sem volt probléma, mert a külkereskedelmi többlet kifejezetten magas szintjéről indult el a süllyedés, vagyis kényelmesen fenntarthatónak látszott.

Ebbe a képbe zavart be az augusztusi 30 millió eurós adat, ami lényegesen kisebb volt, mint a korábbi hónapok sok százmilliós (néha 1 milliárdos) többlete. Az adatot még mentette, hogy az augusztus hagyományosan a nagy gyári leállások és szabadságok hónapja, emiatt jellemzően kisebb szokott lenni a többlet egy átlagos hónapnál. Ekkor azt lehetett gondolni, hogy az amúgy is erős szeptemberben egy kiugróan jó adat érkezik, ami visszarázza a trendbe a külkereskedelmet. Nem ez történt.

Szeptemberben az export euróban számolt értéke 2,3%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál, az import viszont változatlanul gyorsan, 6,3%-kal bővült. Ennek hatására lett 268 millió eurós a többlet, ami az előző öt év augusztusi átlagánál közel 650 millió euróval kisebb, annak a 30%-át sem éri el. Az augusztus-szeptemberi adatoktól még a szezonális igazító programunk is kiakadt: egy hirtelen szintbeli ugrást azonosított, aminek hatására a külkereskedelmi mérleg egyenlege a 2009-es értékere esett vissza. Azt természetesen majd a következő hónapok adatai döntik el, hogy végül ez a két hónapot "outlier" értékként könyvelhetjük majd el, vagy egy óriási tartós törésnek a trendben. Mindenesetre nagyon ritka, amikor ilyet látunk a statisztikában.

Egészen durva szakadás a külkereskedelmi mérlegben


Ahhoz, hogy a friss jelenség tartósságát megítéljük, tudnunk kellene, hogy pontosan mi az okok állnak mögötte. Valószínű, hogy több tényező együttes hatását látjuk, amelyek között vannak tartósabbak és bizonytalan ideig tartók is.
  • Az európai konjunktúra érezhetően hanyatlani kezdett az idén, a német gazdaságból is kedvezőtlen adatok érkeznek, ami a külső kereslet lanyhulását jelenti a magyar exportszektor számára. Ezt bizonyítja, hogy az ipar a hetedik hónapja nem növeli a termelési volumenét.
  • Az autógyártást egy komoly egyedi tényező is befolyásolja, nevezetesen, hogy a szigorúbb környezetvédelmi szabványnak (WLTP) való megfelelés nehézségekbe ütközik, ennek pedig a termelésre és az értékesítésre is hatása van.
  • A cserearányok romlása is csökkenti a külkertöbbletet. Az olaj világpiaci ára szeptember végén, október elején szaladt fel a lokális csúcsára, ami megnyomhatta az importszámlákat.
  • Mindezek mellett a törésszerű változás kapcsán nem lehet kizárni a statisztikai hibát sem.

Ha a romlás a következő hónapokban is ennyire erőteljes maradna, akkor a 2018-as többlet a legalacsonyabb lehet ebben az évtizedben. Erre azért továbbra sem számítunk, mert az egyedi tényezők egy részének a hatása bizonyára enyhülni fog. Ugyanakkor a külső egyensúly romlásának gyorsulása ezzel együtt is egyre biztosabb, ami felveti a kérdést, hogy meddig lehet még ennyire expanzív a hazai fiskális- és jövedelempolitika. Ennek pedig akár a jövő évre vonatkozó bértárgyalásokra is hatása lehet.

Egészen durva szakadás a külkereskedelmi mérlegbenElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium