Gazdaság

Egyértelmű üzenet: a vállalati egészségbiztosítások gyengítése káros

Portfolio
A Portfolio Private Health Forum 2018 rendezvény egyik központi témája volt a magyarországi egészségügyi rendszer finanszírozásának jövője, főleg annak fényében, hogy januártól a vállalati egészségbiztosítások adóelőnyének megszűnése új helyzetet teremt. A témában lebonyolított közönségszavazások is egyértelmű eredményt mutattak.

Jelzésértékű egység

A Portfolio második alkalommal megrendezett magánegészségügyi konferenciájának második szekciójában is rendkívül aktív volt a hallgatóság a közönségkérdések során. A Bartók János (Duna Medical Center vezérigazatója) által moderált második panelbeszélgetés keretében több kérdés is előkerült a vállalati egészségbiztosítások szerepével kapcsolatban.

Az első kérdés így hangzott a résztvevők felé:

Előnyösen vagy hátrányosan befolyásolja a magyar egészségügyet és betegellátást a vállalati egészségbiztosítás adókedvezményének megszűnése?

A válaszadók határozott véleményt fogalmaztak meg, ugyanis a 114 szavazóból 107-en úgy gondolják, hogy a 2019. januárjától életbe lépő szigorítás a vállalati egészségbiztosítások esetében hátrányosan érinti a magyar egészségügyet, hiszen forrást von el a rendszerből.

Egyértelmű üzenet: a vállalati egészségbiztosítások gyengítése káros
A közönség arra a kérdésre is válaszolhatott, hogy

milyen hatása lehet az egészségügyi szakszemélyzet Magyarországon maradására, ha erősödik a magánegészségbiztosítási piac?

Ez a kérdés is nagyon megmozgatta a hallgatóságot, ugyanis 116-an vették kezükbe okostelefonjaikat, hogy kifejtsék véleményüket a témában. A válaszolók 87%-a szerint gátolja az elvándorlást, mivel a magánbiztosítások segítik a magánszolgáltatók fejlődését és ezen keresztül a szakszemélyzet itthon maradását.

Egyértelmű üzenet: a vállalati egészségbiztosítások gyengítése káros
Kattintásra képgaléria nyílik:

Fontos üzenetek a döntéshozók felé

A panelbeszélgetés szakmai résztvevői is kifejtették véleményüket a kérdésről. Juhos András (Uniqa) szerint kulturális öngondoskodási folyamatot vág el a kormány a döntésével, a versenyhatékonyság a betegségek növekedése miatt csökken. Karai Gábor (Advance Medical) az egészségbiztosítások kapcsán úgy vélte: a fürdővízzel együtt a csecsemőt is kiöntik. A vállalati egészségbiztosítás nem a felsővezetők úri huncutsága, a fizikai dolgozók is igénybe veszik a magánegészségügyi ellátást a segítségével. Üzenik: ne öntsék ki a csecsemőt a fürdővízzel! Kovács Tamás Attila (OTP Egészségpénztár) szerint a piaci igény az egészségre, az öngondoskodásra megvan, a vállalati források is rendelkezésre állnak. A vállalatok meg fogják találni a legkisebb teherrel járó megoldásokat. Bauer Dávid (Mol) úgy látta: a munkavállalók több mint fele egészségpénztárra tette félre a cafeteriából az elmúlt években, nagy igény van ezekre a juttatásokra, kiemelten kezelik a cégnél a szív- és érrendszeri betegséges megelőzését.

Egyértelmű üzenet: a vállalati egészségbiztosítások gyengítése káros
A Portfolio Private Health Forum második szekciójának panelbeszélgetése. Fotó: Stiller Ákos
Karai Gábor, az Advance Medical ügyvezető igazgatója korábban a Portfolio-nak adott interjújában is beszélt a magán-egészségbiztosításokról. A 2019 januárjától életbe lépő adóváltozások miatt a vállalati egészségbiztosítások elveszítik adóelőnyüket. Amelyik vállalat az év végéig szerződik a biztosítótársaságokkal, az a jövő évben még élvezi az adókedvezményt. Ezzel az új adóváltozások tényleges hatása a 2019-es év után fog jelentkezni - emlékeztetett. Ezért szerinte a döntéshozóknak még egy évük van arra, hogy belássák: ha sokféle béren kívüli juttatás adóterhét megváltoztatják, legalább az egészségbiztosítással tegyenek kivételt, ugyanis ennek a juttatásnak nagyon nagy a társadalmi hasznossága. Beszélt arról is, hogy az adóváltozás milyen következményekkel jár: az intézkedés meggátolja a magánegészségügyi szolgáltatók bővülését, visszaeshet a betegforgalom, ezzel pedig megakadályozzák, hogy további pozíciók jöjjenek létre, vagy, hogy még több orvos tudjon magánrendelőkben illetve magánklinikákon legális módon pénzt keresni. A betegek pedig magánbiztosítás hiányában ennek hatására visszaáramlanak az amúgy is túlterhelt közegészségügybe - folytatta.

Sok közepes- és nagyvállalatnál a fizikai dolgozókra is kiterjesztették a vállalati egészségbiztosítást, vagyis a magánegészségügyi ellátást. Ők azok, akik valószínűleg önmaguk nem költenének erre saját zsebből, mert nem tehetik meg

- emelte ki Karai Gábor korábban.
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
euróérme